ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Πώς οι εκρήξεις θυμού ενηλίκων αποσπούν την προσοχή των νεαρών αθλητών

 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Ήρεμοι και συγκροτημένοι γονείς και προπονητές κρατούν τους μικρούς αθλητές σωστά συγκεντρωμένους στα αθλητικά τους γεγονότα.
  • Οι θυμωμένοι ενήλικες που ουρλιάζουν και φωνάζουν θα πυροδοτήσουν το άγχος και το στρες που αποσπά την προσοχή στους νεαρούς αθλητές.
  • «Η ηρεμία είναι μεταδοτική», ένα μάντρα του US Navy SEALs, είναι ένα βιολογικά βασισμένο φαινόμενο που ονομάζεται από κοινού ρύθμιση.

«Η ηρεμία είναι μεταδοτική».

Αυτή η σοφία από τις φώκιες του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι επίσης καλή συμβουλή για όποιον ασχολείται με τους νέους, συμπεριλαμβανομένων των προπονητών, των δασκάλων και των γονέων, ειδικά όταν πρόκειται για αθλήματα νέων.

Αν είναι αρκετά καλό για τους Navy SEALs, είναι αρκετά καλό για τους προπονητές νέων και τους γονείς.

Το άγχος είναι επίσης μεταδοτικό

Λάβετε αυτό υπόψη την επόμενη φορά που θα σας δημιουργηθεί η επιθυμία να ουρλιάξετε ή να αγωνιστείτε σε μια αθλητική εκδήλωση για νέους.

Τα ανταγωνιστικά αθλήματα είναι αρκετά αγχωτικά για κάθε αθλητή , ειδικά για νεαρούς συμμετέχοντες. Οι εκρήξεις θυμού από προπονητές και γονείς —ιδιαίτερα αφού ένα παιδί κάνει ένα λάθος— τροφοδοτούν το στρες και το άγχος που αποσπούν την προσοχή των νεαρών αθλητών. Είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά.

Η ψυχραιμία είναι ένα κρίσιμο συστατικό της επιτυχημένης απόδοσης. Οι προπονητές και οι γονείς που εκτοξεύουν την ψυχραιμία τους διαταράσσουν την εστίαση των νεαρών αθλητών, χρησιμεύουν ως φτωχά πρότυπα και φέρνουν σε αμηχανία τόσο τους ίδιους όσο και τα παιδιά τους.

«Ο γενικός σκοπός ενός ηγέτη είναι να βοηθήσει την ομάδα να βελτιωθεί», μου εξήγησε ο ψυχολόγος συμπεριφοράς Joe Dagen, Ph.D. «Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για μια επικίνδυνη βιομηχανία ή στον αθλητισμό, [οι ηγέτες] είναι εκεί για να επιτύχουν κάποιο αποτέλεσμα και να βοηθήσουν την ομάδα να το πετύχει».

Η Dagen ερευνά και εκπαιδεύει ηγέτες που εμπλέκονται σε επικίνδυνα περιβάλλοντα όπου η ζωή και ο θάνατος κρέμονται από την ισορροπία, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών του στρατού, της αεροπορίας και της αεροδιαστημικής. Έχει σχεδιάσει και διαχειριστεί προγράμματα ανάπτυξης ηγεσίας για δεκάδες χιλιάδες τέτοιους ηγέτες.

Οι άνθρωποι σε αγχωτικό περιβάλλον θέλουν ηγέτες που να αποπνέουν ψυχραιμία, ταπεινότητα και αυτοπεποίθηση , σύμφωνα με τον Dagen, ειδικά σε περιόδους αναταραχής (συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων). Η αποτελεσματική ηγεσία αποπνέει ηρεμία, ταπεινότητα και αυτοπεποίθηση, ιδιότητες που απορροφώνται από τους ανθρώπους γύρω τους σε στρεσογόνες συνθήκες.

«Σε επικίνδυνες επιχειρήσεις, αν ένας ηγέτης δημιουργεί ένα περιβάλλον που είναι τιμωρητικό - πολλές φωνές, πολλές τέτοιου είδους περιβάλλον - η ποιότητα της εργασίας θυσιάζεται», εξήγησε ο Ντάγκεν. Ενώ ο αθλητισμός νέων συνήθως δεν χαρακτηρίζεται ως «επικίνδυνη επέμβαση», οι θυμωμένοι, ουρλιάζοντας ενήλικες το μεταμορφώνουν σε αυτό δημιουργώντας ένα τοξικό, γεμάτο πίεση «περιβάλλον τιμωρίας».

Είναι Βιολογία

«Η ηρεμία είναι μεταδοτική» είναι ένα βιολογικό φαινόμενο που ονομάζεται «συρρύθμιση». Χωρίς να παρασυρόμαστε από τις επιστημονικές ιδιαιτερότητες, αρκεί να πούμε ότι καθρεφτίζουμε συναισθηματικά ο ένας τον άλλον. Οι ήρεμοι, συγκροτημένοι άνθρωποι κρατούν τους άλλους ανθρώπους ήρεμους και ήρεμους. Αντίθετα, οι θυμωμένοι, οι ενήλικες που ουρλιάζουν κάνουν τα ανήσυχα , στρεσαρισμένα παιδιά.

Πώς μιλάει ένας πιλότος αεροπορικής εταιρείας μέσω της ενδοεπικοινωνίας κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης πτήσης; Αργά και ήρεμα. Η αεροπορική βιομηχανία -τόσο εμπορική όσο και στρατιωτική- την αποκαλεί "Yeager Voice" προς τιμήν του Chuck Yeager, ενός αεροπόρου μαχητικών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διάσημου πιλότου δοκιμών που ήταν ο πρώτος που έσπασε επίσημα το φράγμα του ήχου. Ήταν γνωστός για την ήρεμη ψυχραιμία του κάτω από αγχωτικές συνθήκες τόσο ως πιλότος όσο και ως στρατιωτικός.

«Το άγχος είναι μεταδοτικό» είναι επίσης συρρύθμιση. Η έκθεση σε θυμωμένες κραυγές και συμπεριφορά προκαλεί ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος και απελευθέρωση κορτιζόλης και αδρεναλίνης, ένα χημικό κοκτέιλ που προκαλεί άγχος. Βενζίνη στο άγχος ενός νεαρού αθλητή που ήδη σιγοκαίει.

Πάρτε το από έναν προπονητή NFL

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Sherman Smith.
Πηγή: Φωτογραφία από τον Sherman Smith.

«Δεν φωνάζω και ουρλιάζω στους παίκτες», είπε ο συνταξιούχος βετεράνος προπονητής του NFL Σέρμαν Σμιθ. «Ποιος είναι ο στόχος; Προσπαθείτε να τα βελτιώσετε ή απλά προσπαθείτε να τους ενημερώσετε πόσο τρελοί είστε;» Σύμφωνα με τον Smith, δεν φώναξε ποτέ σε κανέναν από τους παίκτες του Seattle Seahawk, του Houston Oiler, του Tennessee Titan ή της Washington Redskin που προπονούσε.

Sage wisdom από τον Smith, έναν συνταξιούχο προπονητή του NFL με 23 χρόνια προπονητικής εμπειρίας, μια θητεία που περιλαμβάνει τρεις εμφανίσεις στο Super Bowl. Απολάμβανε επίσης μια παραγωγική οκταετή καριέρα στο NFL ως ραδιοφωνικός δέκτης.

Εδώ είναι ένας καταξιωμένος προπονητής του NFL που δεν φώναξε στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, πηγαίνετε σε οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός για νέους και σίγουρα θα δείτε προπονητές και γονείς να φωνάζουν και να ουρλιάζουν στα μικρά παιδιά.

Λάβετε υπόψη σας, προπονητές αθλημάτων νέων και γονείς. Χαλαρώστε και διατηρήστε τους μικρούς σας αθλητές ήρεμους, συνετούς και συγκεντρωμένους.