ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Πως μπορεί να περιοριστεί η μετάδοση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων;

 Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή αλλιώς σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις, είναι μολύνσεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας. Καθώς ο Απρίλιος είναι ο μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τα ΣΜΝ, είναι μια καλή ευκαιρία να πληροφορηθείτε ή να θυμηθείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμβάλετε στον περιορισμό της μετάδοσης των ΣΜΝ.

Προφυλακτικά

Η χρήση προφυλακτικών σε κάθε κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον κίνδυνο μετάδοσης των ΣΜΝ. Αν και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά, δεν παρέχουν εξαφανίζουν τον κίνδυνο.

Συνεπώς είναι καλό να το έχετε αυτό υπόψη σας ότι κάνετε σεξ με ένα άλλο άτομο. Μπορείτε να βρείτε πολλές πηγές στο διαδίκτυο γύρω από την σωστή χρήση και εφαρμογή των προφυλακτικών.

Τακτικοί έλεγχοι για ΣΜΝ

Είναι καλή πρακτική να ελέγχεστε για ΣΜΝ και να ενθαρρύνετε και τους συντρόφους σας να πράξουν το ίδιο πριν την πρώτη σας σεξουαλική επαφή. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τυχόν ασυμπτωματικά ΣΜΝ και να βεβαιωθείτε ότι δεν τα μεταδίδετε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι εξετάσεις έχουν περιορισμούς και δε μπορούν να καλύψουν κάθε πιθανό ΣΜΝ. Για παράδειγμα το αμερικανικό CDC δδεν συνιστά τακτικό έλεγχο για έρπη, εκτός και αν υπάρχει ενεργή λοίμωξη καθώς τα τρέχοντα διαγνωστικά εργαλεία έχουν μεγάλο περιθώριο σφάλματος.

Αποχή

Αν και η πλήρης αποχή από το σεξ μπορεί να μην είναι πρακτική λύση για την αποφυγή των ΣΜΝ, τα άτομα πρέπει να απέχουν από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα όταν υποψιάζονται ότι έχουν προσβληθεί ή έχουν διαγνωστεί με κάποιο ΣΜΝ. Οι βακτηριακές λοιμώξεις συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και μετά την πλήρη ίαση μπορείτε και πάλι να επανεκκινήσετε τις σεξουαλικές επαφές σας.

Εμβολιασμός

Τα εμβόλια είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος να προφυλαχτείτε από την ηπατίτιδα Β και των ιο των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Συστήνεται όλα τα παιδιά ηλικίας 11-12 ετών (ή από 9 έως 26 ετών) να εμβολιάζονται για τον HPV. Μιλήστε με τον γιατρό σας γύρω από την δυνατότητα να εμβολιαστείτε για την ηπατίτιδα Β και τον HPV αν δεν έχετε εμβολιαστεί σε νεαρή ηλικία.

Προφύλαξη πριν (PrEP) και μετά (PEP) την έκθεση

Η προφύλαξη πριν την έκθεση είναι μια φαρμακευτική αγωγή την οποία μπορεί να λάβει κάποιο άτομο που κινδυνεύει να εκτεθεί σε μόλυνση από HIV και στοχεύει στη μείωση του κινδύνου. Όταν λαμβάνεται ανελλιπώς κάθε μέρα, η προφύλαξη πριν την έκθεση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από HIV κατά την σεξουαλική επαφή κατά 99%.

Από την άλλη πλευρά, η προφύλαξη μετά την έκθεση είναι φαρμακευτική αγωγή εκτάκτου ανάγκης αφού το άτομο έχει εκτεθεί στον HIV μέσω ελεύθερης σεξουαλικής επαφής ή χρήση ενέσιμων ναρκωτικών. Η προφύλαξη μετά την έκθεση πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε 72 ώρες από την πιθανή έκθεση στον ιό.

https://andrologia.gr/