ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Όργια στο Υπερταμείο – Το πάρτι εξόδων Δημητριάδη και η σύγκρουση δύο κόσμων στη Νέα Δημοκρατία

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ενώ ακόμα δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις για το 2022, το (το ΓΕΜΗ κάνει τα στραβά μάτια και δεν προχωράει σε αναστολή καταχώρισης επιβραβεύοντας τη μη τήρηση του νόμου) δημοσίευσε την έκθεση τρίτου τριμήνου 2023 επί των πεπραγμένων και οικονομικών καταστάσεων.

Στην έκθεση το Υπερταμείο επαίρεται ότι είχε τις υψηλότερες επιδόσεις από ποτέ σε επίπεδο μερισμάτων εισπράττοντας 118,6 εκ ευρώ.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα είναι συγκυριακό λόγω των μερισμάτων που Αερολιμένα Αθηνών από κεφάλαια που είχαν σωρευτεί χρόνια και εν όψει της εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο.

Το μέρισμα που αναγνωρίστηκε από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι 112,5 εκ ευρώ από 50,25 εκ ευρώ στο περυσινό ενιάμηνο.

Πάρτι δαπανών

Την ίδια στιγμή το πάρτι δαπανών για μισθούς και εξωτερικούς συμβούλους καλά κρατεί αλλά το ερώτημα είναι ποιο το αποτέλεσμα που παράγεται, καθώς τα έσοδα-ρεκόρ είναι αποτέλεσμα καθαρά της πολιτικής μη διανομής υψηλών μερισμάτων από το Αεροδρόμιο επί αρκετά έτη και ουσιαστικά έχουμε την σωρευτική διανομή.

Είναι χαρακτηριστικό τα τρία τελευταία χρόνια οι δαπάνες σε επίπεδο ενιαμήνου έχουν εκτιναχθεί κατά 67% στα 7,53 εκ ευρώ ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στο φετινό ενιάμηνο.

Ειδικότερα από την κατάσταση συνολικών εισοδημάτων προκύπτει φέτος αύξηση του κόστους μισθοδοσίας και διοίκησης στα 3,497 εκ ευρώ από 3,337 εκ ευρώ, αύξηση των αμοιβών τρίτων στα 2,934 εκ ευρώ από 2,211 εκ ευρώ και αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων στο 1,1 εκ ευρώ από 928 χιλιάδες ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ενιάμηνο του 2020 οι δαπάνες μισθοδοσίας και διοίκησης ήταν 2,7 εκ ευρώ, οι αμοιβές τρίτων 1,432 εκ ευρώ και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα 380 χιλιάδες ευρώ.

Έτσι προκύπτει ότι τα τρία τελευταία χρόνια οι δαπάνες έφτασαν σε επίπεδο ενιαμήνου στα 7,53 εκ ευρώ από 4,51 εκ ευρώ δηλαδή έχουμε αύξηση κατά 3 εκ ευρώ ή ποσοστό 67%.

Οι αμοιβές συμβούλων και συνεργατών φέτος σημείωσαν αύξηση κατά 723 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με το ενιάμηνο του 2022 γεγονός που το Υπερταμείο αποδίδει σε εκκίνηση σημαντικών συμβουλευτικών έργων ενώ αύξηση κατά 173 χιλιάδες παρουσίασαν και οι λειτουργικές δαπάνες καθώς είχαμε συμμετοχές σε συνέδρια και κοινωνικές δράσεις!!!

Βέβαια, κάθε χρόνο υπάρχει και μια δικαιολογία για την αύξηση των δαπανών προς τρίτους και στις προσλήψεις αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν αποτυπώνεται στις επιδόσεις των θυγατρικών παρά μόνο στις αμοιβές που λαμβάνουν τα στελέχη του Υπερταμείου και οι σύμβουλοι που παρελαύνουν.

Σύγκρουση δύο κόσμων στη ΝΔ προβλέπεται για το 2024

Η ΝΔ για το 2024 μπορεί να έχει υψηλές προσδοκίες για την κυριαρχία της έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων και το λογικό είναι να τις πετύχει σε ένα μεγάλο βαθμό, όμως, υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό.

Για την ακρίβεια έχουμε μία υπόγεια σύγκρουση δύο κόσμων στο χώρο και αν αυτή τη στιγμή δεν γενικεύεται είναι γιατί η ΝΔ είναι στην εξουσία.

Από την μία έχουμε μία κυβέρνηση με πυρήνα το σημιτικό ΠΑΣΟΚ που διατηρεί την κυριαρχία της χάρη στη επωφελή αξιοποίηση της προοδευτικής ατζέντας που φέρνει κεντρώο και κεντροαριστερό κόσμο στη ΝΔ.

Υιοθετώντας πρόσωπα και ατζέντα από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ και που η εξουσία τούς έφερε όλους κοντά.

Η λαϊκή δεξιά στη ΝΔ που δεν ξεβολεύεται όμως

Και στην άλλη πλευρά, υπάρχει η παραδοσιακή ΝΔ, η λαϊκή δεξιά που ασφικτυά είτε με την εκτεταμένη χρησιμοποίηση στελεχών από το μπλοκ Σημίτη και Διαμαντοπούλου είτε γιατί την στρατηγική του Μαξίμου την καθορίζουν στελέχη που δεν έχουν σχέση με το κόμμα.

Τα πρόσφατα ξεσπάσματα Σαμαρά και άλλων της δεξιάς πτέρυγας έχουν το στοιχείο της προειδοποίησης για το ύφος που παίρνει το κόμμα.

Ο Σαμαράς θέτει ένα προβληματισμό – τον οποίο έχει θέσει και ο Κώστας Καραμανλής– σχετικά με την ταυτότητα της ΝΔ. Όμως δεν είναι σίγουρο αν θα αμφισβητήσουν ανοικτά τον Μητσοτάκη.

Ο πρώτος έχει ήδη ρίξει μία κυβέρνηση Μητσοτάκη, πολλοί από τότε δεν το έχουν συγχωρέσει και τώρα απλά προκαλεί. Ο δεύτερος δεν θα έριχνε ποτέ μία κυβέρνηση ΝΔ, διότι είναι ο ανηψιός του ιδρυτή και δεν θα πήγαινε κόντρα στο κόμμα. Όλη αυτή η δυσαρέσκεια όμως κάπου θα διοχετευτεί.

Που θα πάνε οι δεξιοί ψηφοφόροι

Η γνώμη μας είναι ότι ένα μεγάλο κύμα των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων θα απέχουν από τις ευρωεκλογές ή θα πάνε κάποιοι σε μικρότερα κόμματα.

Εικάζουμε στο κόμμα του Βελόπουλου και σε έναν ενδεχόμενο νέο σχηματισμό που θα στηρίξει ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Επίσης, μην ξεχνάμε ότι το κόμμα Σπαρτιάτες σε λίγο καιρό δεν θα είναι κόμμα και οι βουλευτές του θα ανεξαρτητοποιηθούν κινούμενοι στη λογική ενός νέου σχηματισμού που θα έχει και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Νομοσχέδια που θα φέρουν συζήτηση στη δεξιά

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει σημαντικά νομοσχέδια στη Βουλή. Από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα τα στηρίξει όλη η ΝΔ και ίσως και το ΠΑΣΟΚ αλλά ο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να φέρει και το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Θέλει τα δύσκολα νομοσχέδια να τα φέρει τώρα, νωρίς πολύ πριν τις ευρωεκλογές, παρόλο που κάποιοι συμβούλεψαν τον Μητσοτάκη να το φέρει αργότερα.

Όπως, επίσης, υπάρχει σκέψη και για άλλη διάταξη που θα αφορά το μεταναστευτικό. Από την άλλη, θα φέρει και ένα νομοσχέδιο που θα «γλυκάνει» την δεξιά πτέρυγα και είναι αυτό με το σκληρό Ποινικό Κώδικα για να ανταποκριθεί στα αιτήματα της κοινωνίας για ασφάλεια και δικαιοσύνη.

Μεγαλώνει ένα δεξιό ρεύμα

Όμως, ας μη γελιόμαστε. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα δημιουργήσουν διχόνοια και ώσμωση στο παραδοσιακό κομμάτι. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη όπου παγιώνεται ένα ρεύμα πατριωτικών δυνάμεων θα επηρεάσουν και την Ελλάδα αργά η γρήγορα. Όλα δείχνουν ότι η ΝΔ μπορεί να είναι κυρίαρχη αλλά ένα δεξιό ρεύμα δίπλα της μεγαλώνει.