ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Κινέζοι επιστήμονες «δημιουργούν» ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που επιτίθεται στον εγκέφαλο

 

Ποσοστό θανάτου 100% σε ποντίκια - καθώς παραδέχονται ότι υπάρχει «κίνδυνος να διαχυθεί στους ανθρώπους»

Κινέζοι επιστήμονες έχουν πειραματιστεί με ένα μεταλλαγμένο  στέλεχος κορωνοϊού  που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια – παρά τις ανησυχίες ότι μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να πυροδοτήσει άλλη μια πανδημία.

Επιστήμονες στο Πεκίνο – οι οποίοι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό – κλωνοποίησαν έναν ιό τύπου Covid που βρέθηκε σε παγκολίνους , γνωστό ως GX_P2V, και τον χρησιμοποίησαν για να μολύνουν ποντίκια.

Τα ποντίκια είχαν «ανθρωποποιηθεί», που σημαίνει ότι σχεδιάστηκαν για να εκφράζουν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ανθρώπους, με στόχο να αξιολογηθεί πώς μπορεί να αντιδράσει ο ιός στους ανθρώπους.

Γράφοντας σε μια επιστημονική εργασία που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, προειδοποίησαν ότι το εύρημα «υπογραμμίζει τον κίνδυνο διάχυσης του GX_P2V στους ανθρώπους».

Επιστήμονες στο Πεκίνο – οι οποίοι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό – κλωνοποίησαν έναν ιό τύπου Covid που βρέθηκε σε παγκολίνους, γνωστό ως GX_P2V, και τον χρησιμοποίησαν για να μολύνουν ποντίκια.  Κάθε τρωκτικό που είχε μολυνθεί από το παθογόνο πέθαινε μέσα σε οκτώ ημέρες, κάτι που οι ερευνητές περιέγραψαν ως «παραδόξως» γρήγορο
Ο ιός ανακαλύφθηκε σε παγκολίνους στη Μαλαισία – φολιδωτά θηλαστικά που είναι γνωστοί φορείς κορωνοϊών

Ο καθηγητής Francois Balloux, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες με έδρα το University College του Λονδίνου, έγραψε στο Twitter (X): «Είναι μια τρομερή μελέτη, επιστημονικά εντελώς άσκοπη. 

«Δεν μπορώ να δω τίποτα αόριστου ενδιαφέροντος που θα μπορούσαμε να μάθουμε από την εξαναγκαστική μόλυνση μιας παράξενης φυλής εξανθρωπισμένων ποντικών με έναν τυχαίο ιό. Αντίθετα, μπορούσα να δω πώς τέτοια πράγματα μπορεί να πάνε στραβά…».

Ο καθηγητής Richard Ebright, χημικός στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick, στο New Jersey, δήλωσε στην DailyMail.com ότι συμφωνεί απόλυτα με την αξιολόγηση του καθηγητή Balloux.

Και πρόσθεσε: «Η προεκτύπωση δεν προσδιορίζει το επίπεδο βιοασφάλειας και τις προφυλάξεις βιοασφάλειας που χρησιμοποιούνται για την έρευνα. 

«Η απουσία αυτών των πληροφοριών εγείρει την ανησυχητική πιθανότητα ότι μέρος ή το σύνολο αυτής της έρευνας, όπως η έρευνα που έγινε στη Γουχάν, την περίοδο 2016-2019 που πιθανότατα προκάλεσε την πανδημία Covid-19, πραγματοποιήθηκε αλόγιστα χωρίς τον ελάχιστο περιορισμό βιοασφάλειας και πρακτικές που είναι απαραίτητες για την έρευνα με ένα πιθανό πανδημικό παθογόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη από το  Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου  , ο ιός ανακαλύφθηκε το 2017 πριν από το ξέσπασμα του Covid. 

Ανακαλύφθηκε στη Μαλαισία σε παγκολίνους – φολιδωτά θηλαστικά που είναι γνωστοί φορείς κορωνοϊών και εικάζεται έντονα ότι ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής που μετάδωσε τον κορωνοϊό τις από νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές  κλωνοποίησαν τον ιό και τον αποθήκευσαν σε εργαστήριο του Πεκίνο, όπου συνέχισε να εξελίσσεται.

Δεν είναι σαφές πότε διεξήχθη η νέα μελέτη. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι είναι πιθανό ο ιός να είχε υποστεί μια «μετάλλαξη που ενισχύει τη λοιμογόνο δύναμη του» κατά την εξέλιξή του, γεγονός που τον έκανε πιο θανατηφόρο.

Για τη νέα έρευνα, οκτώ ποντίκια μολύνθηκαν με τον ιό, οκτώ μολύνθηκαν με έναν αδρανοποιημένο ιό και άλλα οκτώ χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.

Όλα τα ποντίκια που είχαν προσβληθεί από τον ιό πέθαναν. Υπέκυψαν στη μόλυνση μεταξύ επτά και οκτώ ημερών μετά τη μόλυνση.

Τα συμπτώματα περιελάμβαναν την πλήρη ασπράδα των ματιών τους, τη γρήγορη απώλεια βάρους και την κούραση.

Οι ερευνητές βρήκαν «σημαντικές ποσότητες» του ιού στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τη μύτη, τα μάτια και τις τραχείς των τρωκτικών.

Την έκτη ημέρα, το ιικό φορτίο είχε «μειωθεί σημαντικά» στους πνεύμονες, αλλά ο εγκέφαλος των ζώων είχε συρρικνωθεί και υπήρχαν «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ιού στον εγκέφαλό τους.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο ιός μολύνει μέσω του αναπνευστικού συστήματος και στη συνέχεια «μεταναστεύει» στον εγκέφαλο – σε αντίθεση με τον Covid που προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου πνεύμονα και πνευμονία σε σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, υπήρξαν παραδείγματα εντοπισμού Covid σε ιστό εγκεφάλου βαρέως άρρωστων ασθενών.

«Η σοβαρή εγκεφαλική λοίμωξη κατά τα τελευταία στάδια της μόλυνσης μπορεί να είναι η βασική αιτία θανάτου σε αυτά τα ποντίκια», είπαν οι ερευνητές.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που δείχνει ότι ένας κορωνοϊός παγκολίνου που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει 100 τοις εκατό θνησιμότητα σε ποντίκια hACE2, υποδηλώνοντας τον κίνδυνο να διαχυθεί το GX_P2V στους ανθρώπους».

Ωστόσο, το αρχικό στέλεχος του Covid σκότωσε επίσης 100 τοις εκατό σε ποντίκια σε ορισμένες μελέτες, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι άμεσα εφαρμόσιμα στους ανθρώπους.

Ο Δρ Gennadi Glinsky, συνταξιούχος καθηγητής ιατρικής στο Στάνφορντ, είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει πριν [να είναι] πολύ αργά».

Επιχορηγήσεις που χορηγήθηκαν στην EcoHealth Alliance από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που είναι ενεργές επί του παρόντος.  Το EcoHealth, το οποίο αρχικά επικεντρωνόταν στη διατήρηση, τώρα εργάζεται σε όλο τον κόσμο για να διερευνήσει την προέλευση των ιών, να χαρτογραφήσει πού έχουν εξαπλωθεί και να τους αναλύσει για να ανακαλύψει πού θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο ξέσπασμα

Η DailyMail.com αποκάλυψε το 2022 πώς παρόμοια ερευνητική έρευνα χειραγώγησης ιών πραγματοποιούνταν από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο στέλεχος Covid που είχε ποσοστό θανάτου 80 τοις εκατό μεταξύ των ποντικών. 

Προκάλεσε διαμάχη σε εθνικό επίπεδο σχετικά με το εάν τα πειράματα ήταν μια παράνομη μορφή έρευνας γνωστή ως «κέρδος λειτουργίας» – η οποία περιλαμβάνει σκόπιμα, το να γίνουν οι ιοί πιο θανατηφόροι ή μολυσματικοί για να μελετηθεί η εξέλιξή τους. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολούθησε αυστηρότερους κανόνες σχετικά με μια τέτοια έρευνα τον Οκτώβριο του 2022, αλλά ο ορισμός του κέρδους της λειτουργίας παραμένει αμφισβητούμενος.

Η Δρ Christina Parks, μοριακή βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε ότι η κινεζική μελέτη ήταν «κλασικό κέρδος λειτουργίας, είτε σας λένε ότι είναι είτε όχι.  

Ένας από τους Κινέζους ερευνητές ήταν ο Δρ Yigang Tong, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών, ένα κινεζικό στρατιωτικό ιατρικό ερευνητικό ινστιτούτο που διευθύνεται από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Ο Δρ Tong σπούδασε εκεί μεταξύ 1988 και 1991 κάνοντας μεταπτυχιακό στις επιστήμες και στη συνέχεια ξανά μεταξύ 1997 και 2000 κάνοντας διδακτορικό.

Επίσης, συνέγραψε μια εργασία το 2023 με τη «γυναίκα νυχτερίδα» Zheng-Li Shi, η οποία συμμετείχε στη διαχείριση του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV).

Το WIV έχει χαρακτηριστεί ως η πιο πιθανή πηγή της πανδημίας του Covid από το FBI και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σε αυτό που έχει ονομαστεί θεωρία «διαρροής εργαστηρίου». 

Οι ερευνητές εκεί, με επιχορηγήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκτελούσαν πειράματα κέρδους λειτουργιών για κορωναϊούς τους μήνες πριν από το ξέσπασμα του Covid.

Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από το WIV, όπου οι ερευνητές ήταν γνωστό ότι εργάζονταν σε κορωνοϊούς που βρέθηκαν σε νυχτερίδες.

Αυτή η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Δρ Peter Daszak, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής EcoHealth Alliance με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία χρηματοδότησε αμφιλεγόμενα πειράματα στη  Γουχάν  για τα οποία κάποιοι φοβούνται ότι ξεκίνησε η πανδημία, παρουσίασε την ανακάλυψη ενός ιού που δεν είχε ξαναδεί με «σχεδόν» τόσες δυνατότητες να μολύνει ανθρώπους όσες και ο Covid.

Ο Δρ Daszak, φίλος του Dr Anthony Fauci , του πρώην επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Προέδρου των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι η ομάδα του έχει ήδη βρει έναν κορωνοϊό νυχτερίδας με σημαντικό ενδιαφέρον. 

«Βρήκαμε πολλούς κορωνοϊούς που σχετίζονται με το SARS, αλλά ένας συγκεκριμένα που βρήκαμε ήταν αρκετά συνηθισμένος σε νυχτερίδες όπου οι άνθρωποι ήταν συνήθως εκτεθειμένοι», είπε στην εκδήλωση του ΠΟΥ, στην οποία συμμετείχε η MailOnline.