ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ηνωμένο Βασίλειο: Το υψηλότερο από το κανονικό ποσοστό θανάτων εγείρει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19


 Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων στην Αγγλία και την Ουαλία την εβδομάδα που έληξε την 1η Δεκεμβρίου 2023, ήταν 3,9 τοις εκατό πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, με τους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 να αντιστοιχούν στο 1,6 τοις εκατό εξ’ αυτών.

Ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το επίπεδο προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του COVID-19 ενδέχεται να παρουσιάζουν σημάδια καθυστέρησης και ότι μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα στο μέλλον.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένας από τους μεγάλους παγκόσμιους ρυθμιστές στην υιοθέτηση των εμβολίων και κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πρώιμου εμβολιασμού κατά του COVID-19. Ήταν από τις πρώτες χώρες που ενέκριναν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για ευρεία χρήση και ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

Στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι από τον Αύγουστο του 2022περισσότερο από το 90 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Επιπλέον, σχεδόν το 90 τοις εκατό του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει το συνιστώμενο σχήμα των δύο δόσεων. Είναι εντυπωσιακό ότι περίπου το 70 τοις εκατό των πολιτών έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα λαμβάνοντας τρεις ή περισσότερες δόσεις.

Ωστόσο, οι νεαρές γυναίκες εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο μετά την πρώτη δόση ενός εμβολίου χωρίς mRNA, με τον κίνδυνο 12 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό να είναι 3,5 φορές υψηλότερος από τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο. Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα που λαμβάνουν εμβόλια χωρίς mRNA είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια μετά τη μόλυνση και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων επιπλοκών μετά τον εμβολιασμό.

Το 2022, το The Lancet δημοσίευσε μια ερευνητική έκθεση , στην οποία μια συγκεντρωτική ανάλυση εθνικών προοπτικών μελετών κοόρτης 30 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι μετά την αρχική ένεση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου COVID-19, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με πολυνοσηρότητα είχαν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και ποσοστά θνησιμότητας. Επιπλέον, άτομα με συγκεκριμένες υποκείμενες παθήσεις υγείας, ειδικά εκείνα που λάμβαναν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες και ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, εξακολουθούσαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παρά τη λήψη αναμνηστικών δόσεων.

Μια άλλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2023 αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer σε 426.785 ασθενείς με νεφρική νόσο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν δύο δόσεις AstraZeneca είχαν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19, νοσηλείας σχετιζόμενης με COVID-19, θανάτου από COVID-19 και θανάτου από COVID-19 σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά 43, 59, 44 και 9 τοις εκατό αντίστοιχα. Τα συνεπή ευρήματα σε διάφορες υποομάδες ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ληπτών αιμοκάθαρσης και μοσχευμάτων, υπογραμμίζουν τη στιβαρότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ελάχιστα στοιχεία για οποιαδήποτε διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ ασθενών που είχαν λάβει τις δύο πρώτες δόσεις AstraZeneca και Pfizer αφού και οι δύο είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer.

Η χρόνια νεφρική νόσος, γνωστή και ως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αναφέρεται στη σταδιακή απώλεια της λειτουργικότητας των νεφρών. Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα των αποβλήτων και της περίσσειας υγρών από το αίμα, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται από το σώμα μέσω της ούρησης. Η προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση επικίνδυνων επιπέδων υγρών, ηλεκτρολυτών και άχρηστων προϊόντων στο σώμα. Ωστόσο, στα αρχικά στάδια, υπάρχουν λίγα τέτοια σημάδια προβλήματος ή συμπτώματα.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εντοπισμός των συνθηκών και των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε υπερβολική θνησιμότητα θα βοηθήσει στην καλύτερη εστίαση σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς εξαπλώνεται ο COVID-19, επιτρέποντας έτσι μια καλύτερη ανταπόκριση στις προκλήσεις που θέτει.

Η προστασία των εμβολίων δεν μπορεί να να καλύψει τις μεταλλάξεις του COVID-19

Καναδοί επιστήμονες συνέθεσαν στοιχεία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα διαφόρων εμβολίων για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τα εμβόλια Pfizer (BNT162b2), Moderna (mRNA-1273), AstraZeneca (ChAdOx1 nCoV-19) και Johnson & Johnson (Ad26.COV2.S ).

Μέσω μιας συστηματικής ανάλυσης της αποτελεσματικότητάς τους στην πρόληψη της μόλυνσης, της νοσηλείας και του θανάτου, διαπίστωσαν ότι τα βασικά επίπεδα αποτελεσματικότητας του εμβολίου έναντι της παραλλαγής Omicron ήταν σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν για άλλες παραλλαγές. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι , «Μπορεί να χρειαστούν άλλα προληπτικά μέτρα για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας».

Οι συντάκτες της εργασίας έγραψαν: «Υπάρχουν ανεπαρκείς μελέτες που αναφέρουν την αποτελεσματικότητα των ενισχυτών εμβολίων στη μείωση της θνησιμότητας». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine.

Οι κατεχίνες βελτιώνουν την ανοσία

Ο COVID-19 εξαπλώνεται ακόμα σε όλο τον κόσμο και οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον ιό και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους. Μια μελέτη στην Ταϊβάν διαπίστωσε ότι οι πολυφαινολικές κατεχίνες που εξάγονται από το πράσινο τσάι μπορούν να αναστείλουν την αναπαραγωγή του κορωνοϊού, να ενισχύσουν τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς και να βελτιώσουν τον οξύ τραυματισμό των πνευμόνων.

Ο καθηγητής Chien Chiang-ting, επικεφαλής της έρευνας και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ζωής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι όταν η συγκέντρωση των κατεχινών φτάσει πάνω από 195 μg/ml, μπορεί να αναστείλει αποτελεσματικά την αναπαραγωγή του κορωνοϊού. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός ο τύπος κατεχίνης μπορεί να αναστείλει ένα «ένζυμο αντιγραφής του κορωνοϊού» που προάγει την αναπαραγωγή και τη μόλυνση του ιού. Παρόμοιες εφαρμογές μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά τη συνεχή αναπαραγωγή και μετάλλαξη του ιού. Επιπλέον, τα αποτελέσματα πειραμάτων σε ζώα δείχνουν επίσης ότι οι κατεχίνες πολυφαινόλης μπορούν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τον τραυματισμό των πνευμόνων και να μειώσουν την ανοσολογική απόκριση και σε άλλες ασθένειες.

Μερικοί ασθενείς με σοβαρό COVID-19 μπορεί να εμφανίσουν έντονη συγκέντρωση κυτοκινών, μείωση των κυττάρων CD8+ και οξεία πνευμονική βλάβη που σχετίζεται με φλεγμονή των πνευμόνων και αυξημένη μικροαγγειακή διαπερατότητα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες λήψης κατεχίνης, ο αριθμός των CD8+ Τ λεμφοκυττάρων στα ποντίκια αυξήθηκε.

Τα δεδομένα σχετικά με την ανθρώπινη κατανάλωση κατεχινών δείχνουν επίσης ότι βοηθά στη διατήρηση των κορυφαίων επιπέδων CD8+ Τ κυττάρων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό στο σώμα για περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες. Για άτομα με σωματικό βάρος 60 κιλών, συνιστάται η κατανάλωση συνολικής ημερήσιας δόσης 2,5 γραμμαρίων, χωρισμένη σε δύο χρήσεις των 1,25 γραμμαρίων η καθεμία ή χρησιμοποιώντας 0,83 γραμμάρια κάθε φορά για τρεις χρήσεις.

Με αυτή τη συχνότητα και τη δοσολογία, το πλάσμα του αίματος μπορεί να επιτύχει συγκεντρώσεις κατεχίνης 239 μg/ml και 359 μg/ml, αντίστοιχα. Αυτές οι συγκεντρώσεις αναμένεται να αναστείλουν την ικανότητα αναπαραγωγής του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα.

Ο Yang Chih-ching, κύριος συγγραφέας της εργασίας και πρώην διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικής Ιατρικής και Νεφρολογίας στην Πανεπιστημιούπολη Heping του Δημοτικού Νοσοκομείου της Ταϊπέι, δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι «Κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της πανδημίας COVID-19, αναφέρεται συχνά στο εξωτερικό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα ακόμη και αν οι άνθρωποι έχουν λάβει δύο ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου. Ελπίζουμε ότι η λήψη κατεχινών μπορεί να προσφέρει ενισχυμένη ανοσία και αντίσταση στην καταπολέμηση του ιού COVID-19».

Άλλοι παράγοντες για θανάτους υψηλότερους από το κανονικό

Τα βρετανικά επίσημα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι εκτός από τους θανάτους από COVID-19, οι κύριες αιτίες υπερβολικών θανάτων περιλαμβάνουν συμπτώματα, σημεία και ασαφείς καταστάσεις που σχετίζονται με το γήρας και την αδυναμία, την κίρρωση και άλλες ηπατικές παθήσεις, τις καρδιακές αρρυθμίες, τον διαβήτη και την υπέρταση.

Τα άτομα με διαβήτη συχνά υποφέρουν περισσότερο από πολλαπλές συννοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, μειωμένη νεφρική λειτουργία, νευροπάθεια και καρδιακές αρρυθμίες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιο έως δεκαπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη.

Οι αρρυθμίες εμφανίζονται στο 1 τοις εκατό των ατόμων κάτω των 55 ετών και έως και στο 5 τοις εκατό των ατόμων άνω των 65 ετών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες όπου ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος που προκαλείται από αρρυθμία (όπως η κοιλιακή μαρμαρυγή) είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. για το 20 τοις εκατό των συνολικών φυσικών θανάτων και το 50 τοις εκατό των συνολικών θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.