ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

«Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ο αόρατος κίνδυνος» – Μέρος 2ο: Η ανησυχητική άνοδος του συνδρόμου μικροκυμάτων

 


Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Η 10χρονη κόρη της Courtney Gilardi δεν είχε ποτέ προβλήματα με τον ύπνο. Αλλά τον Αύγουστο του 2020, το πρωί μετά την ενεργοποίηση ενός πύργου κινητής τηλεφωνίας 5G σε απόσταση 120 μέτρων από το σπίτι τους στο Πίτσφιλντ της Μασαχουσέτης, ξύπνησε παραπονούμενη για πονοκεφάλους, ζαλάδες, βουητό στο κεφάλι της και γενική αδιαθεσία.

«Κανονικά, σηκώνεται στις 8 το πρωί, αλλά εκείνη την ημέρα, δεν κατέβηκε μέχρι το απόγευμα. Δεν φαινόταν καλά, και είπε ότι είχε πονοκέφαλο, ζαλάδα, βουητό. Είναι λέξεις που δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά για να περιγράψει το πώς ένιωθε», είπε η κ. Gilardi.

Το κορίτσι, η αδερφή της και η ίδια η κυρία Gilardi, η οποία είπε ότι άρχισε να αντιμετωπίζει διαταραχές ύπνου, ταχείς καρδιακούς παλμούς και ημικρανίες, διαγνώστηκαν σύντομα με σύνδρομο μικροκυμάτων, μια κατάσταση που είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται μετά την έκθεση ενός ατόμου σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMFs). που εκπέμπονται από ασύρματες τεχνολογίες. Η συμβουλή του γιατρού ήταν απλή: Μείνετε μακριά από το σπίτι σας.

Σύνδρομο μικροκυμάτων: Τι είναι και πώς σας βλάπτει;

Το σύνδρομο μικροκυμάτων αναφέρεται στην ευαισθησία και την ανάπτυξη συμπτωμάτων που προκαλούνται από την περιβαλλοντική ακτινοβολία μικροκυμάτων. Αυτός είναι ο ίδιος τύπος ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των τροφίμων σε φούρνους μικροκυμάτων.

Οι άνθρωποι εκτίθενται κυρίως στην ακτινοβολία μικροκυμάτων μέσω ασύρματων συσκευών και κεραιών. Οι πύργοι κινητών τηλεφώνων, τα μόντεμ Wi-Fi, τα τηλέφωνα, τα tablet, τα έξυπνα φορητά είδη και οι έξυπνες οικιακές συσκευές εκπέμπουν συνεχώς αυτά τα κύματα 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο.

Τα συμπτώματα της έκθεσης στην ακτινοβολία μικροκυμάτων περιλαμβάνουν αϋπνία, πονοκεφάλους, κόπωση, άγχος, πόνο, ακόμη και δερματικά εξανθήματα. Άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των προϋπαρχόντων συμπτωμάτων ως μέρος του συνδρόμου μικροκυμάτων, σύμφωνα με έρευνα.

Επιπτώσεις της ακτινοβολίας μικροκυμάτων στην υγεία: Τρέχοντα ευρήματα

Οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας μικροκυμάτων στην υγεία έχουν συζητηθεί εδώ και καιρό, με μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία της τεχνολογίας συχνά δεν καταλήγουν σε καμία σχέση μεταξύ έκθεσης και υγείας. Οι τυχαιοποιημένες μελέτες σε ανθρώπους λείπουν λόγω ηθικών κριτηρίων, αλλά προοπτικές μελέτες σε ανθρώπους, ζώα και κύτταρα υποδηλώνουν δυνητικά επιβλαβείς βιολογικές επιδράσεις.

Ναυτική Ιατρική Έρευνα

Το 1971, ερευνητές στο Ναυτικό Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο δημοσίευσαν μια έκθεση σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της ραδιοσυχνότητας και της ακτινοβολίας μικροκυμάτων (pdf). Η έκθεση εξέτασε τις επιπτώσεις τους σε ανθρώπους, ζώα και κύτταρα. Ο καθηγητής Martin Pall από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος ειδικεύεται στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, στην πολλαπλή χημική ευαισθησία και στις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων χαμηλής έντασης μικροκυματικής συχνότητας στο ανθρώπινο σώμα, συνόψισε τις βιολογικές επιδράσεις ως εξής:

  • Σαράντα νευροψυχιατρικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη δομή του εγκεφάλου, στη λειτουργία του εγκεφάλου, στις ψυχολογικές αντιδράσεις και στη συμπεριφορά.
  • Οκτώ ορμονικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του υπερθυρεοειδισμού και της δυσλειτουργίας της υπόφυσης.
  • Καρδιακές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης καρδιακής δραστηριότητας και των αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό.
  • Το χρωμόσωμα σπάει και αλλάζει στη δομή του χρωμοσώματος.
  • Ιστολογικές αλλαγές στους όρχεις.
  • Κυτταρικός θάνατος, μια σημαντική διαδικασία σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Άλλες βιολογικές επιδράσεις περιελάμβαναν μετατροπές στον μεταβολισμό και την πέψη.

Έκθεση Βιοπρωτοβουλίας

Η Έκθεση Bioinitiative, που συνυπογράφει ο Δρ. David Carpenter, καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο στο Albany School of Public Health, ερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ EMF και υγείας. Διαπίστωσε ότι οι ανεπιθύμητες βιολογικές αντιδράσεις μπορούν να προκληθούν ακόμη και σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα βιομηχανικά πρότυπα της μέγιστης έκθεσης του σώματος, που ορίζονται στα 1,6 watt ανά κιλό (pdf ).

Το τρέχον πρότυπο βασίζεται στην υπόθεση ότι η ακτινοβολία μικροκυμάτων επηρεάζει το σώμα αποκλειστικά μέσω της θερμότητας, αγνοώντας τις μη θερμικές επιδράσεις της.

Ωστόσο, η έκθεση σε μη θερμική ακτινοβολία EMF σε χρόνιο επίπεδο 0,00034 μικροβάτ μέσω κινητών τηλεφώνων έχει συνδεθεί με σημαντική μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Τα μικροβάτ αντιπροσωπεύουν το ένα εκατομμυριοστό του βατ.

Επιπλέον, παιδιά και έφηβοι που εκτέθηκαν σε 0,02 μικροβάτ για σύντομο χρονικό διάστημα ανέφεραν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ερεθισμό και δυσκολίες συγκέντρωσης στο σχολείο, σύμφωνα με την έκθεση.

«Δεν υπάρχει πραγματικά κανένα επίπεδο που να μπορείς να πεις με απόλυτη σιγουριά ότι είναι ασφαλές για όλους», είπε ο Δρ Κάρπεντερ στους The Epoch Times.

Πρόσθεσε ότι ο καθορισμός ενός προτύπου χωρίς βιολογικές επιπτώσεις δεν είναι ρεαλιστικός δεδομένης της ταχείας αύξησης της χρήσης ασύρματης τεχνολογίας από τη δημοσίευση της έκθεσης το 2007, που οδήγησε σε αυξημένη έκθεση στην ακτινοβολία μικροκυμάτων για τα άτομα. Ενώ η έκθεση αντιμετώπισε έλεγχο και κριτική για την έλλειψη αξιολόγησης από ομοτίμους, όλες οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν υπόκεινται σε αξιολόγηση από ομοτίμους.

Το σήμα της Μόσχας

Μεταξύ 1953 και 1976, μια εκπομπή μικροκυμάτων κατευθύνθηκε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα. Κυμαινόταν μεταξύ 2,5 και 4 gigahertz, που ευθυγραμμίζεται με το εύρος συχνοτήτων των σημερινών δικτύων Wi-Fi και 4G.

Παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε τελικά ότι η έκθεση ήταν μια προσπάθεια κατασκοπείας χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του προσωπικού της πρεσβείας, αυτό το συμπέρασμα αμφισβητήθηκε.

Το 1975, ο Walter Stoessel Jr., ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση, αρρώστησε, παρουσίασε αιμορραγία από τα μάτια και αργότερα υπέκυψε στη λευχαιμία. Άλλο προσωπικό της πρεσβείας ανέπτυξε επίσης καρκίνο, τροφοδοτώντας τη διαμάχη γύρω από τη σχέση μεταξύ της ακτινοβολίας μικροκυμάτων και του καρκίνου.

Ένα χρόνο αργότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέθεσε μια μελέτη που συνέκρινε τα αποτελέσματα υγείας του προσωπικού της πρεσβείας της Μόσχας και των οικογενειών τους με ομολόγους από πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, που υποτίθεται ότι δεν είχαν εκτεθεί στην ίδια ποσότητα ακτινοβολίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το προσωπικό στη Μόσχα δεν υπέστη σημαντικές παρενέργειες από την έκθεση στα μικροκύματα.

Μια ανασκόπηση του 2019 της επιδημιολογικής μελέτης έδειξε ότι τα αρχικά ευρήματα μετριάστηκαν ή χειραγωγήθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών και ότι ορισμένα βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από όσο νομίζαμε

Η ευαισθησία στα EMF επηρεάζει περίπου το  1,5 έως 13,3 τοις εκατό του πληθυσμού διεθνώς, σύμφωνα με έρευνες με βάση τον πληθυσμό σε διάφορες χώρες.

Ωστόσο, ο πραγματικός επιπολασμός των ευαίσθητων ατόμων είναι πιθανότατα υψηλότερος από το αναμενόμενο, δήλωσε στους The Epoch Times η Cecelia Doucette, υπέρμαχος της δημόσιας εκπαίδευσης σχετικά με τις βλάβες του EMF.

Η ταχεία εξάπλωση των ασύρματων συσκευών και των έξυπνων συσκευών έχει αυξήσει σημαντικά την έκθεση EMF στο περιβάλλον των ανθρώπων, ενισχύοντας τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτήν την ακτινοβολία, είπε η Magda Havas, η οποία έχει διδακτορικό στην περιβαλλοντική τοξικολογία και είναι επίτιμη καθηγήτρια με εξειδίκευση στις επιπτώσεις στην υγεία της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο Trent, στους The Epoch Times.

«Δεδομένου ότι τα περισσότερα συμπτώματα του συνδρόμου μικροκυμάτων είναι αρκετά ασαφή και κοινά, πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από ασύρματες συσκευές αλλά απλώς δεν το γνωρίζουν», πρόσθεσε.

Μια επιστολή του 2009 προς τον εκδότη του περιοδικού Electromagnetic Biology and Medicine τόνισε ότι μόνο το 0,06 τοις εκατό του σουηδικού πληθυσμού ήταν ευαίσθητο στα EMF το 1985. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 9 τοις εκατό το 2003, και εκτιμήθηκε ότι μέχρι το 2017, περίπου 50 ποσοστό του πληθυσμού θα μπορούσε να επηρεαστεί.

Μια έκθεση του 2019  που παρατήρησε περισσότερους από 435.000 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε την πιο πρόσφατη εκτίμηση του επιπολασμού της ευαισθησίας στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ο συγγραφέας υπολόγισε ότι το 5 έως 30 τοις εκατό του πληθυσμού έχει ήπιες ευαισθησίες, το 1,5 έως 3 τοις εκατό έχει μέτριες ευαισθησίες και λιγότερο από το 1,5 τοις εκατό έχει σοβαρές περιπτώσεις ευαισθησίας.

Επίσης, αυξήθηκε η ευαισθησία μετά τη μετάβαση από τους αναλογικούς σε έξυπνους ψηφιακούς μετρητές και η εμφάνιση του Wi-Fi στα σχολεία έχει εγείρει ανησυχίες για περιπτώσεις παιδιών, σύμφωνα με την κ. Havas.

«Πιο πρόσφατα, ακούω ότι καθώς δημιουργούνται τα 5G, περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται αδιαθεσία στα σπίτια τους», είπε.

Επισήμανε μια μελέτη περίπτωσης  που δημοσιεύθηκε από Σουηδούς γιατρούς τον Ιανουάριο, η οποία αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα αφού οι κεραίες 4G των διαμερισμάτων τους αντικαταστάθηκαν με κεραίες 5G.

«Τα επίπεδα έκθεσης ήταν πολύ υψηλότερα και τόσο ο αριθμός όσο και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων αυξήθηκαν δραματικά με τις κεραίες 5G», είπε η κ. Havas. Η σοβαρότητα του συνδρόμου μικροκυμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν ένα ορισμένο επίπεδο έκθεσης σε EMF, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρές παρενέργειες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και αυτές που δεν εκπέμπουν ασύρματη ακτινοβολία.

Ποιος είναι πιο ευάλωτος στο σύνδρομο μικροκυμάτων;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά και οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη ευαισθησίας EMF από τους άνδρες.

Τα άτομα με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας κόπωσης και πολλαπλής ευαισθησίας στα χημικά, ή προηγούμενων τραυματισμών ή τραυμάτων διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο. Οι προηγούμενοι τραυματισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικά περιστατικά ή έντονες εκθέσεις σε περιβαλλοντικές τοξίνες όπως μούχλα, χημικά και ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

«Εάν έχετε ένα από αυτά τα είδη ασθενειών, είναι πολύ πιο πιθανό να έχετε και άλλες», είπε ο Δρ Κάρπεντερ.

Επιπλέον, οποιαδήποτε μορφή βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνει την ευαισθησία στην ακτινοβολία. Αυτό το είδος βλάβης επηρεάζει άτομα με ασθένειες όπως η νόσος του Lyme, άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με την κ. Havas.

«Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Πάρκινσον ή οποιοδήποτε είδος νευροεκφυλιστικής νόσου παρουσιάζουν συνήθως χειρότερα συμπτώματα σε ηλεκτρομαγνητικά εκτεθειμένα περιβάλλοντα», είπε. «Αντίθετα, τα συμπτώματά τους υποχωρούν σε κάποιο βαθμό όταν βρίσκονται σε ένα ηλεκτρομαγνητικά καθαρό περιβάλλον».

Συμβουλές για την ανακούφιση της ευαισθησίας στα μικροκύματα

Μερικά άτομα με ευαισθησία στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να εμφανίσουν τόσο σοβαρά συμπτώματα που να θεωρούν ότι είναι δύσκολο να βγουν έξω από το δωμάτιο ή το σπίτι τους. Ωστόσο, υπάρχουν επιλογές θεραπείας για να τους βοηθήσουν, δήλωσε στους The Epoch Times η δρ Ελίζαμπεθ Σέιμουρ, ειδική οικογενειακή ιατρός στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας στο Ντάλας.

Μειώστε τους περιβαλλοντικούς ρύπους

Η λήψη μέτρων για την πρόληψη της έκθεσης σε EMFs είναι το αρχικό βήμα για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και επιτρέπει στο σώμα να ξεκουραστεί. Ακολουθούν ορισμένες κοινώς προτεινόμενες στρατηγικές, οι λεπτομέρειες των οποίων θα συζητηθούν σε επόμενα μέρη της σειράς:

  1. Απενεργοποιήστε το Wi-Fi και τις έξυπνες συσκευές και μεταβείτε στη λειτουργία πτήσης ενώ κοιμάστε.
  2. Χρησιμοποιήστε ενσύρματες συνδέσεις, όπως μόντεμ Ethernet, αντί για Wi-Fi για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο.
  3. Διατηρήστε ένα καθαρό περιβάλλον διαβίωσης. Η ευαισθησία στα EMF μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να επιδεινωθεί από παράγοντες όπως η μούχλα, η χημική ευαισθησία και η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων.
  4. Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή EMF. Μπορεί να προσδιορίσει τις συχνότητες στις οποίες είστε ευαίσθητοι.

Βελτίωση της ατομικής υγείας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν περισσότερη βοήθεια για να επαναφέρουν το σώμα τους σε κανονική κατάσταση. Ακολουθούν ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας:

  1. Υποβληθείτε σε θεραπείες αποτοξίνωσης για την αντιμετώπιση των τοξικοτήτων από μούχλα, χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, εάν υπάρχουν παράλληλα με την ευαισθησία στα EMF.
  2. Συμπλήρωμα με βιταμίνη C και μελατονίνη, προτείνει ο Δρ Seymour. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση της οξείδωσης που προκαλεί το EMF στο σώμα.
  3. Εφαρμόστε θεραπείες που στοχεύουν στην εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  4. Ασκηθείτε τακτικά και μείνετε ενυδατωμένοι.
  5. Βελτιώστε τις διατροφικές συνήθειες καταναλώνοντας καθαρά, υγιεινά τρόφιμα.

Τα θέματα υγείας εξακολουθούν να υφίστανται καθώς κάτοικοι μάχονται με τη διαμάχη για τον πύργο κινητών

Άλλοι κάτοικοι στη γειτονιά της κας Gilardi αντιμετωπίζουν ναυτία, αϋπνία και πονοκεφάλους μετά την εγκατάσταση ενός πύργου κινητής τηλεφωνίας.

Άρχισαν να μάχονται για να μεταφέρει η Verizon τον πύργο, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί καθώς οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, τα συμπτώματα των κατοίκων επιδεινώθηκαν. Οι κόρες της κυρίας Τζιλάρντι κρατούν κουβά δίπλα στο κρεβάτι σε περίπτωση που κάνουν εμετό, ενώ οι μικρότερες εμφάνισαν εξανθήματα.

«Θυμάμαι εκείνο το βράδυ που η μικρότερη κόρη μου είπε ότι ένιωθε ότι το δέρμα της σερνόταν», είπε η κ. Gilardi. «Μου ζήτησε να κοιτάξω το δέρμα της, αλλά δεν υπήρχε τίποτα πάνω του. … Ανέβηκα πάνω και έλεγξα το κρεβάτι της, τα σεντόνια της… και δεν υπήρχε κυριολεκτικά τίποτα».

Τελικά, τον Απρίλιο του 2021, τα μέλη της οικογένειας αναζήτησαν καταφύγιο στο παλιό ερειπωμένο εξοχικό τους σπίτι, το οποίο στερείται βασικών ανέσεων. Παρά την ερειπωμένη κατάσταση και το πρόβλημα των παρασίτων, προς έκπληξη της κας Gilardi, οι κόρες της κοιμήθηκαν ήσυχα το πρώτο βράδυ, χωρίς να χρειάζονται βοήθεια.

«Αναφώνισα ουάου. Αυτήν ήταν μια τόσο αξιοσημείωτη βελτίωση», είπε.

Η κυρία Gilardi και οι κόρες της μετακόμισαν από τότε στο εξοχικό σπίτι και όλα τα προηγούμενα συμπτώματά τους εξαφανίστηκαν.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, γνωστή και ως ηλεκτρομαγνητικά πεδία ή EMF, είναι μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης, μαζί με τη βαρύτητα, την ισχυρή πυρηνική δύναμη και την ασθενή πυρηνική δύναμη. Υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ των φυσικών EMF και των ανθρωπογενών ασύρματων EMF.