ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί δεν αποσύρθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Φεβρουάριο του 2021;

 

Το -συμβατικής τεχνολογίας- εμβόλιο της J&J αποσύρθηκε ουσιαστικά από την κυκλοφορία μετά από 9 αναφερθέντες θανάτους, την Άνοιξη του 2022. Αντίθετα, για λόγους που αναλύονται στο άρθρο, το mRNA σκεύασμα της Pfizer/BionTech δεν αποσύρθηκε ποτέ, ως όφειλε, παρ’ ό,τι είχε προκαλέσει πάνω από 1000 θανάτους, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021.

Άρθρο της Debbie Lerman, από το Brownstone Institute

Πρόκειται για μια τόσο απλή, προφανή περίπτωση. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται σε μένα.

Σύμφωνα με το Stat Newsστις 5 Μαΐου 2022, η χορήγηση του εμβολίου αδενοϊού της εταιρείας ‘‘J&J’’ κατά της Covid «περιορίστηκε σε άτομα 18 ετών και άνω, που δεν μπορούν να λάβουν ένα από τα άλλα διαθέσιμα εμβόλια για ιατρικούς λόγους, ή που απλά δεν θα συμφωνήσουν να εμβολιαστούν με ένα από τα εμβόλια RNA κατασκευασμένα από τη Moderna και από την Pfizer και τον συνεργάτη της, BioNTech

Ο λόγος;

«Ο Peter Marks, επικεφαλής του ελέγχου εμβολίων του FDA, είπε στην STAT ότι ο οργανισμός έλαβε την απόφασή του αφ’ ότου μια πρόσφατη ανασκόπηση των δεδομένων για το εμβόλιο αποκάλυψε ότι ένα ακόμα άτομο στη χώρα αυτή είχε πεθάνει αφού το έκανε – ο ένατος τέτοιος θάνατος – το πρώτο τρίμηνο του έτους.»

«Αν δούμε τους θανάτους και υπάρχει ένα εναλλακτικό εμβόλιο που δεν σχετίζεται με θανάτους αλλά σχετίζεται με παρόμοια αποτελεσματικότητα… θεωρήσαμε ότι ήρθε η ώρα σε αυτό το σημείο να κάνουμε μια δήλωση στο ενημερωτικό δελτίο [του προϊόντος] ότι αυτό δεν ήταν ένα εμβόλιο πρώτης γραμμής», είπε ο Μαρκς.

Με έναν θάνατο για κάθε 2 εκατομμύρια δόσεις που χορηγούνται σε αυτή τη χώρα, ο FDA αποφάσισε ότι είναι ένας κίνδυνος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να διατρέξουν, είπε ο Marks.

Εννέα θάνατοι. 

Σε σύγκριση με «ένα εναλλακτικό εμβόλιο που δεν σχετίζεται με θανάτους» – μια δήλωση που έγινε στις 5 Μαΐου 2022.

Ας δούμε ένα τέτοιο «εναλλακτικό εμβόλιο»:

Ένα έγγραφο με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2021 (σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο ΠΡΙΝ τις δηλώσεις του Peter Marks), που υπέπεσε πρόσφατα στην αντίληψή μου από έναν αναγνώστη του Brownstone, παρουσιάζει μια ανάλυση των «αναφορών ανεπιθύμητων παρενεργειών μετά την έγκριση» για το εμβόλιο BioNTech/Pfizer, όπως ζητήθηκε από τον FDA για την Αίτηση Άδειας Χρήσης Βιολογικών Προϊόντων (BLA) της Pfizer/BioNTech.

Αυτή η αναφορά, με την επισήμανση «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ» αλλά δημοσίως διαθέσιμη στο phmpt.org , χρονολογείται μόλις 3 μήνες μετά την «πρώτη προσωρινή εξουσιοδότηση για παροχή έκτακτης ανάγκης την 1η Δεκεμβρίου 2020», όταν το ΗΒ έδωσε την Εξουσιοδότηση Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης στο προϊόν.

Στην έκθεση, βλέπουμε ότι υπήρχαν 1.223 θάνατοι μεταξύ των 42.086 συνολικών περιστατικών που αναλύθηκαν στην έκθεση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ο συνολικός αριθμός περιστατικών δεν είναι ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. Δεν είναι επίσης ο αριθμός των ατόμων σε μια κλινική δοκιμή. Είναι ο αριθμός των «περιστατικών» ανεπιθύμητων παρενεργειών που αναλύθηκαν από την Pfizer «για λογαριασμό της BioNTech» (παρεμπιπτόντως: η σχέση Pfizer-BioNTech αξίζει πολύ περισσότερη ανάλυση από ό,τι έχει λάβει ως τώρα) αφού το προϊόν χορηγήθηκε διεθνώς για τρεις μήνες.

Πάνω από 1.000 θάνατοι τους πρώτους τρεις μήνες της χορήγησης. Ο πραγματικός αριθμός των δόσεων που είχαν αποσταλεί κατά τη δημοσίευση της αναφοράς έχει διαγραφεί. Ο αριθμός που είχε χορηγηθεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία δεν αναφέρεται.

Η «ανάλυση» της Pfizer

«Τα δεδομένα δεν αποκαλύπτουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια, ή κινδύνους που απαιτούν αλλαγές στην σήμανση, και υποστηρίζουν ένα ευνοϊκό προφίλ κινδύνου-οφέλους του εμβολίου BNT162b2.»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υποθέτω ότι η λέξη-κλειδί εδώ, για νομικούς σκοπούς, είναι η «νέες». Πρέπει να γνώριζαν ήδη για όλες τις ανεπιθύμητες παρενέργειες σε αυτήν την αναφορά, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων, προτού εγκριθεί και διανεμηθεί το προϊόν, επομένως, τεχνικά αυτή η αναφορά δεν περιλαμβάνει τίποτα «νέο» ή καινοφανές.

«Σύνοψη και συμπέρασμα» της Pfizer

«Η επανεξέταση των διαθέσιμων δεδομένων για αυτήν τη σωρευτική εμπειρία PM επιβεβαιώνει ένα ευνοϊκό όφελος για το ισοζύγιο κινδύνου του [σκευάσματος] BNT162b2.»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν γίνεται συζήτηση για κανένα όφελος στην αναφορά.

Το δικό μου συμπέρασμα

Η χορήγηση του εμβολίου της J&J περιορίστηκε και η σήμανσή του άλλαξε μετά από ΕΝΝΕΑ σχετικούς θανάτους. Οι «εναλλακτικές» υποτίθεται ότι «δεν συνδέονταν με θανάτους». Όμως, μια αναφορά μετά από μόλις 3 μήνες από την αρχική έγκριση μιας από τις δύο κύριες εναλλακτικές λύσεις δείχνει ΠΑΝΩ από ΧΙΛΙΟΥΣ θανάτους .

Σίγουρα φαίνεται ότι το εμβόλιο BioNTech/Pfizer, για άγνωστο λόγο, είχε προνομιακή μεταχείριση έναντι του προϊόντος J&J από τις ρυθμιστικές αρχές, έτσι ώστε ακόμη και οι περισσότεροι από 1.000 θάνατοι μέσα σε τρεις μήνες δεν θεωρήθηκαν «νέο πρόβλημα ασφάλειας ή κίνδυνος που να απαιτεί αλλαγές στην σήμανση [του προϊόντος]». Για να μην αναφέρουμε το να αποσυρθεί το προϊόν από την αγορά.

Η εικασία μου

Πιστεύω ότι τα εμβόλια BioNTech και Moderna Covid mRNA είχαν προκαθοριστεί ως τα μόνα εμβολιαστικά προϊόντα κατά της Covid που, όχι μόνο θα κυκλοφορούσαν με επιθετικό μάρκετινγκ από τους ίδιους τους φορείς της δημόσιας υγείας και τους ρυθμιστικούς φορείς, αλλά θα ήταν και τα μόνα προϊόντα που θα παρέμεναν στην αγορά ανεξάρτητα από τυχόν αναφερόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των χιλιάδων θανάτων.

Ο λόγος για αυτό, υποθέτω (δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές στέρεες αποδείξεις ώστε να διατυπωθεί ένας σαφής ισχυρισμός), είναι ότι αυτά τα δύο προϊόντα σχεδιάστηκαν από κοινού με το διεθνές δίκτυο βιολογικού πολέμου/βιολογικής άμυνας, το οποίο διεύθυνε ολόκληρη την πανδημία (sic) και την απόκριση στον κορωνοϊό. Το δίκτυο βιολογικού πολέμου ήταν τόσο στοχοπροσηλωμένο στο να επιδεικνύει την «ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα» της πολύτιμής του πλατφόρμας mRNA, που τίποτα δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο σε αυτά τα προϊόντα – ειδικά οι αναφορές για την πλήρη έλλειψη αποτελεσματικότητάς τους και το σοκαριστικά φρικτό προφίλ «ασφαλείας» τους.

H Debbie Lerman είναι συνταξιούχος επιστημονική συγγραφέας

Ο άγνωστος ρόλος της Γερμανίας στο μονοπώλιο της BioNTech/Pfizer

Το σκεύασμα που έγινε γνωστό με την επωνυμία «Pfizer» είναι στην πραγματικότητα προϊόν της νεοφυούς γερμανικής εταιρείας BionTech, που επιδοτείτο από την κυβέρνηση της Μέρκελ για 15 χρόνια και που μέχρι το 2020 είχε ζημίες, καθώς δεν είχε παρουσιάσει ούτε ένα προϊόν στην αγορά. Ωστόσο, χάρη στην συμφωνία με την -πρώην υπουργό άμυνας της Γερμανίας- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Ε.Ε. , η εταιρεία απογειώθηκε, αποφέροντας 3 δις σε φόρους στο γερμανικό κράτος και αντιπροσωπεύοντας το 1/5 της αύξησης του ΑΕΠ της χώρας για το 2021. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η BionTech ζήτησε επίσημη άδεια για την ανάπτυξη του σκευάσματος τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν καν κηρύξει πανδημία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η άποψη ότι οι απαγορεύσεις και τα σχετικά μέτρα για τον εξαναγκαστικό εμβολιασμό είναι προϊόν της επιρροής των εταιρειών «Big Pharma» στις κυβερνήσεις είναι διαδεδομένη μεταξύ των επικριτών τέτοιων μέτρων. Επιπλέον, με το εμβόλιο Pfizer να πηγαίνει από τη μια ρυθμιστική επιτυχία στην επόμενη και να κυριαρχεί όλο και περισσότερο στην αγορά εμβολίων Covid-19, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη (για να μην αναφέρουμε το Ισραήλ, του οποίου η εκστρατεία εμβολιασμού αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από την Pfizer), είναι σαφές ότι αυτό που πραγματικά εννοείται σήμερα με τον όρο «Big Pharma» πρέπει να είναι η Pfizer και μόνο η Pfizer.  

Μετά την αρνητική κάλυψη των ανεπιθύμητων ενεργειών από τα μέσα ενημέρωσης (ιδίως, των θρομβώσεων) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ρυθμιστική παρέμβαση από την πλευρά των εθνικών εποπτικών φορέων, και οι δύο άλλες πραγματικές εναλλακτικές λύσεις των «Big Pharma», η AstraZeneca στην Ε.Ε. και η Johnson & Johnson στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, έχουν υποβιβαστεί στο καθεστώς των περιθωριακών παικτών, εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.  

Φαίνεται ότι, στη Δύση τουλάχιστον, κινούμαστε προς ένα επί της ουσίας μονοπώλιο εμβολίων Covid-19 για την Pfizer. Ακόμη και το εμβόλιο Covid της Moderna –μιας εταιρείας που είναι ευρέως γνωστό ότι δεν είχε παρουσιάσει ούτε ένα φάρμακο στην αγορά στο παρελθόν, και ως εκ τούτου που δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «Big Pharma»– εξετάζεται όλο και περισσότερο για την πρόκληση μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς άνδρες και η χρήση του περιορίζεται σε άτομα άνω των 30 σε μια ολόκληρη σειρά ευρωπαϊκών χωρών.  

Η Pfizer, αντίθετα, παρέμεινε ανέγγιχτη. Αυτό, παρόλο που η μυοκαρδίτιδα είναι μια ευρέως αναφερόμενη και επίσημα διαγνωσμένη ανεπιθύμητη ενέργεια και των δύο mRNA εμβολίων, Moderna και Pfizer , παρόλο που μια πρόσφατη στατιστική ανάλυση από το CDC , σε κάθε περίπτωση, δεν βρήκε «σημαντική διαφορά» στις αναφερόμενες μυοκαρδίτιδες μεταξύ των δύο εμβολίων για άνδρες 18-25 ετών, και παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι το Moderna παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία (η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ακόμη και διπλάσια από αυτή της Pfizer έξι μήνες μετά, σύμφωνα με αυτήν την πρόσφατη μελέτη [σελ. 11] ).  

Ποια μεγαλύτερη απόδειξη για την απεριόριστη δύναμη της «Big Pharma» –δηλαδή της Pfizer– θα μπορούσε να υπάρξει; Όμως αν η Pfizer δεν κυβερνούσε όλο τον κόσμο πριν από δύο χρόνια, πώς κατέληξε να κυβερνά τον κόσμο σήμερα;  

Επιπλέον, όπως πολλοί Αμερικανοί θα ανακάλυψαν μόνον όταν η πλήρης έγκριση του FDA για το εμβόλιο με την επωνυμία «Pfizer» δεν δόθηκε τελικά στην Pfizer, αλλά στην BioNTech Manufacturing GmbH του Mainz της Γερμανίας, ο πραγματικός κατασκευαστή του λεγόμενου εμβολίου «Pfizer» είναι ακριβώς η εκ Γερμανίας συνεργάτης της Pfizer, η εταιρεία BioNTech.  

Αυτό είναι ήδη εμφανές από την κωδική ονομασία του εμβολίου: BNT162b2. Περιττό να πούμε ότι το «BNT» δεν σημαίνει Pfizer. Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών καθιστά επίσης απολύτως σαφές ότι το BNT162b2 είναι το εμβόλιο της BioNTech. Έτσι, εκτός από τα δικά της άμεσα έσοδα από τις πωλήσεις του εμβολίου, η BioNTech λαμβάνει «έως και διψήφια, κλιμακωτά ποσοστά δικαιωμάτων» από την Pfizer για τις πωλήσεις του εμβολίου από την τελευταία στις περιοχές που έχουν εκχωρηθεί στην Pfizer.  

Κι όλα αυτά επιπροσθέτως των «120 εκατομμυρίων δολαρίων σε προκαταβολικές πληρωμές, ιδίων κεφαλαίων και βραχυπρόθεσμης έρευνας και έως και 305 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε πιθανές πληρωμές ανάπτυξης, ρυθμιστικών και εμπορικών ορόσημων». (Δείτε το δελτίο τύπου της BioNTech εδώ .) Η BioNTech, παρεμπιπτόντως, έχει μια παρόμοια συμφωνία με τη Fosun Pharma για την εμπορική πώληση του εμβολίου της στην Κίνα. 

Τώρα, μακράν του να είναι «Big Pharma», πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, η BioNTech εξακολουθούσε να είναι, στην πραγματικότητα, μια μικρή νεοφυής επιχείρηση, η οποία -όπως και η Moderna- δεν είχε ακόμη παρουσιάσει ούτε ένα προϊόν στην αγορά. Η ετήσια έκθεση της BioNTech για το 2019 που υπέβαλε στην SEC περιγράφει την εταιρεία ως εξής: «Είμαστε μια βιοφαρμακευτική εταιρεία κλινικού σταδίου χωρίς φαρμακευτικά προϊόντα εγκεκριμένα για εμπορική πώληση».   

Η έκθεση συνεχίζεται με ειλικρίνεια: «Έχουμε υποστεί σημαντικές απώλειες από το ξεκίνημά μας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε σημαντικές απώλειες για το άμεσο μέλλον…». Έτσιτο 2ο τρίμηνο του 2020 , η BionTech είχε μόλις 41,8 εκατ. ευρώ έσοδα, και ζημίες υπερδιπλάσιες αυτού του ποσού (88,3 εκατ. ευρώ). Χάρη στο εμβόλιό της για τον Covid-19, ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, το 2ο τρίμηνο του 2021 , τα έσοδά της είχαν εκτοξευθεί στα 5,31 δισεκατομμύρια ευρώ – μια αύξηση πάνω από 100 φορές! – εκ των οποίων πάνω από τα τρία τέταρτα (4 δισ. ευρώ) ήταν κέρδη.  

Όπως το έθεσε στο Reuters ο οικονομολόγος Carsten Brzeski της ολλανδικής τράπεζας ING , η BioNTech είχε φτάσει «από το 0 στο 100 μέσα σε μόλις ένα χρόνο». Τα πρόσφατα ανακοινωθέντα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου της BioNTech δείχνουν εκτιμώμενα έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ και μικτά κέρδη σχεδόν 4,7 δισ. ευρώ. 

Η ιστορία του πώς η BioNTech έφτασε από το μηδέν στο εκατό είναι μια ξεκάθαρη ιστορία κυβερνητικού παρεμβατισμού και επιδοτήσεων. Ουσιαστικά, η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε την ίδια την ίδρυση της BioNTech. Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση αναγνώρισε τη βιοτεχνολογία ως έναν σημαντικό δυνητικό τομέα ανάπτυξης και, το 2005, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, του οποίου ο ρητός στόχος ήταν να προωθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας που βασίζονταν στην ακαδημαϊκή έρευνα: την Gründungsoffensive Biotechnologie – χονδρικά, το « Biotechnology Start-Up Offensive» – ή «Go-Bio» για συντομία.  

H Angela Merkel με τον ιδρυτή της BionTech, τον τουρκικής καταγωγής Ugur Sahin

Η ιδέα, όπως εξηγείται εδώ (σύνδεσμος στα γερμανικά), ήταν να παρασχεθούν έως και δύο γύροι υποστήριξης: μια πρώτη επιχορήγηση σε μια ερευνητική ομάδα με ένα εμπορικά πολλά υποσχόμενο έργο και, στη συνέχεια, υποθέτοντας ότι η ερευνητική ομάδα θα κατορθώσει να ιδρύσει μια εταιρεία με βάση την έρευνά της , μια δεύτερη επιχορήγηση για την εκκίνησή της.  

Η BioNTech ήταν μια από τις εταιρείες που δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα του προγράμματος Go-Bio. Το 2007, η Go-Bio χορήγησε για πρώτη φορά μια επιχορήγηση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ «Φάσης Ι» ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της έρευνας του ιδρυτή της BioNTech, Ugur Sahin, στο Πανεπιστήμιο του Mainz σχετικά με την ανάπτυξη θεραπειών του καρκίνου, που βασίζονταν σε mRNA και στη συνέχεια ακολούθησε μια επιχορήγηση σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ «Go-Bio Phase II» στη νεοϊδρυθείσα BioNTech RNA Pharmaceuticals GmbH το 2010. (Για λεπτομέρειες, στα γερμανικά, δείτε εδώ .)  

Στα επόμενα χρόνια, η BioNTech θα συνεχίσει να απολαμβάνει δημόσια υποστήριξη: τόσο από την περιφερειακή κυβέρνηση της Ρηνανίας-Παλατινάτου, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Mainz, όσο και ως ηγετικό μέλος ενός λεγόμενου «cluster» (συμπλέγματος) εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων στην περιφέρεια του Mainz, που από το 2012 έως το 2017 έλαβε 40 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις (σύνδεσμος στα γερμανικά) από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Το σύμπλεγμα ονομάζεται Cluster for Individualized Immune Intervention ή «Ci3»Οι πρόεδροι του Ci3 είναι η σύζυγος του Sahin και επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της BioNTech, Özlem Türeci, και ο συνιδρυτής της BioNTech, Christoph Huber. 

Ωστόσο, η ροή του δημόσιου μάννα εξ ουρανού στη BioNTech αυξήθηκε μαζικά το 2020, όταν το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid έδωσε στην εταιρεία την ευκαιρία να στραφεί από τις μέχρι τότε αποτυχημένες προσπάθειές της να αναπτύξει θεραπείες καρκίνου με βάση mRNA, στην ανάπτυξη ενός εμβολίου με βάση το mRNA κατά του Covid-19.  

Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα που δημοσιεύτηκε από τον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SWR, η BioNTech είχε ήδη επικοινωνήσει με τη γερμανική δημόσια ρυθμιστική υπηρεσία για τα εμβόλια, το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, σχετικά με τα σχέδιά του να αναπτύξει ένα εμβόλιο Covid-19 τον Φεβρουάριο του 2020 – σε μια εποχή που διάσπαρτες αναφορές για κατά τόπους κρούσματα Covid -19 άρχιζαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και πριν καν ο ΠΟΥ κηρύξει πανδημία!  

Μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οι κλινικές δοκιμές είχαν ήδη ξεκινήσει! (Δείτε το Μητρώο Κλινικών Δοκιμών της ΕΕ εδώ.) Στις 15 Σεπτεμβρίου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρείχε στην BioNTech 375 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις (σύνδεσμος στα γερμανικά) για την υποστήριξη του εμβολίου της για τον Covid-19. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχε ήδη προβλέψει 100 εκατομμύρια ευρώ για δανειακή χρηματοδότηση . Η γερμανική χρηματοδότηση δεν χρειαζόταν να επιστραφεί. 

Όμως, με συνολικό μέσο εταιρικό φορολογικό συντελεστή περίπου 30% στη Γερμανία και πραγματικό ομοσπονδιακό συντελεστή σχεδόν 16%, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει μια υγιή απόδοση της επένδυσής της. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της εταιρείας, η BioNTech αναμένεται να έχει 16-17 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα από εμβόλια Covid-19 για το 2021.  

Ήδη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου της BioNTech, ο Γερμανός οικονομολόγος Sebastian Dullien υπολόγισε ότι τα έσοδα της BioNTech από μόνα τους θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ και συνεπώς θα αντιπροσωπεύουν μια κατά 0,5% αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ – αφού η BioNTech δεν συνεισέφερε ουσιαστικά τίποτα στο γερμανικό ΑΕΠ προηγουμένως! Η BioNTech από μόνη της θα αντιπροσωπεύει έτσι περίπου το 1/8 της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ της Γερμανίας για το 2021.  

Αυτοί οι υπολογισμοί βασίστηκαν, ωστόσο, σε ελαφρώς χαμηλότερες προβλέψεις εσόδων και σε μια σημαντικά υψηλότερη αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ. Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% στη Γερμανία, η BioNTech από μόνη της θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/5 της γερμανικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, εξάλλου, οι μέχρι σήμερα φορολογικές εισφορές της εταιρείας για το 2021 ανέρχονται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ. 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen απονέμει το Βραβείο Διακεκριμένης Επιχειρηματικής Ηγεσίας του Ατλαντικού Συμβουλίου στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla, στις 10 Νοεμβρίου 2021. 
 
Παρ’ όλες τις συζητήσεις για τη ισχύ των Big Pharma, το εμβόλιο Covid-19 που γίνεται επί του παρόντος το πρότυπο σε όλο τον δυτικό κόσμο έχει έναν, πολύ πιο ισχυρό, κρατικό χορηγό και ο κρατικός αυτός χορηγός είναι η Γερμανία. Αυτό εγείρει ιδιαίτερα προφανή και ακανθώδη ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα συμβόλαια εμβολίων και για τα 27 κράτη μέλη τα διαπραγματεύτηκε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας ηγείται η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ursula von der Leyen.  

( Η Επιτροπή επικουρήθηκε από μια «Κοινή Ομάδα Διαπραγμάτευσης» που εκπροσωπούσε επτά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας [βλ. στην ενότητα «Διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια» εδώ ]· πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία, στην πραγματικότητα, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την δική της προστατευόμενη εταιρεία. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, ο μεγαλύτερος όγκος δόσεων παραγγέλθηκε από την BioNTech/Pfizer [δείτε στην ενότητα «Ποια ήταν τα αποτελέσματα…» εδώ.] ) 

Ωστόσο, με τη Γερμανία να μπορεί να ενισχύσει την εξουσία της και να την προβάλλει σε παγκόσμια κλίμακα ακριβώς μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γερμανική χορηγία του εμβολίου BioNTech/«Pfizer» εγείρει επίσης προβλήματα για την υφήλιο στο σύνολό της.