Την Καθαρά Δευτέρα ο χαλβάς είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο σαρακοστιανό τραπέζι.
Για τους περισσότερους είναι μια γλυκιά ανάμνηση από τα παιδικά χρόνια. Το άρωμά του, η γεύση του, η υφή του δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι της γιαγιάς ή τα καλοκαίρια στις διακοπές, όπου ο απογευματινός καφές συνοδεύεται πάντα από ένα κομμάτι χαλβά.
Τον συναντάμε σε τρία διαφορετικά είδη: από ταχίνι, που είναι και σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας, σιμιγδαλένιος, που όλο και κάποιο χειροποίητο θα έχετε δοκιμάσει, και των Φαρσάλων, που είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γλύκισμα.
Εξίσου σημαντική είναι και η διατροφική του αξία. Όταν παρασκευάζεται με βάση το σουσάμι, περιέχει αρκετά σημαντικά αποθέματα μετάλλων, ωφέλιμων λιπαρών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Οταν, όμως, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο