ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Μέτοχος και στον «Ιανό» ο Άκης Τσοχατζόπουλος!


Έπεσε σαν βόμβα στη Θεσσαλονίκη η αποκάλυψη, μέσω των χειρόγραφων σημειώσεων του Άκη Τσοχατζόπουλου, ότι ο πρώην υπουργός είναι μέτοχος του γνωστού βιβλιοπωλείου «Ιανός». Η είδηση αιφνιδίασε τους πάντες.

Του Νίκου Ηλιάδη

Από τους συνεργάτες του ιδιοκτήτη της επιχείρησης Νίκου Καρατζά, τον φιλικό και κοινωνικό περίγυρό του, τους εργαζόμενους στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων, καθώς και τους φίλους και πρώην συνεργάτες του κ. Τσοχατζόπουλου.
Η αποκάλυψη προήλθε από τις προσωπικές χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού, τις οποίες ξεσκονίζουν εδώ και μέρες οι δικαστικές αρχές. Σ’ αυτές, όπως και στο αρχείο του κ. Τσοχατζόπουλου, εμφανίζονται έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν την αγορά τίτλων 100.000 κοινών ανωνύμων μετοχών, ονομαστικής αξίας 200.000 ευρώ, της εταιρείας Ιανός ΑΕ. Η αγορά αυτών των μετοχών χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αν και σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Καρατζά η αγορά προσδιορίζεται γύρω στο 1999. Αργότερα, το 2004, ο πρώην υπουργός προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό του άλλες 80.000 κοινές ανώνυμες μετοχές ονομαστικής αξίας 160.000 ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά, το 2005, αγοράζει άλλους 77 τίτλους κοινών ανωνύμων μετοχών ονομαστικής αξίας 154 ευρώ. Εκτός από τα ανωτέρω, στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν ακόμη αντίγραφα των ισολογισμών της εταιρείας Ιανός ΑΕ και εκθέσεις αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν επίσης στοιχεία από τα οποία προκύπτει συχνή επικοινωνία με την ιδιοκτησία της εταιρείας μέχρι και το καλοκαίρι του 2011.

Σοκ στον «Ιανό»
Οι πρώτοι ψίθυροι κυκλοφόρησαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης, στη διάρκεια των εγκαινίων της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Τους ψιθύρους ενίσχυσε η απουσία του κ. Καρατζά από την τελετή εγκαινίων, η πρώτη στη σύντομη ιστορία του θεσμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο κ. Καρατζάς, που σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν στην Αθήνα, απέφυγε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση, ενώ δεν απαντούσε ούτε στο κινητό του. Σύμφωνα με άνθρωπο του στενού περιβάλλοντός του, ο οποίος συνομίλησε μαζί του, ο ιδιοκτήτης του «Ιανού» ήταν εμφανώς στενοχωρημένος και προσπαθούσε να εκτιμήσει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στην επιχείρησή του η δημοσιοποίηση του θέματος. «Δεν υπάρχει τίποτε παράνομο», έλεγε στους στενούς συνεργάτες του, τονίζοντας ότι «κατά καιρούς έχουν βάλει κεφάλαια στην επιχείρηση διάφοροι». Παραδεχόταν ωστόσο ότι «η όλη υπόθεση αποτελεί δυσφήμηση». Σύμφωνα με συνομιλητή του, ο κ. Καρατζάς υποστηρίζει ότι τα περίπου 360.000 ευρώ που εμφανίζονται ως χρήματα του κ. Τσοχατζόπουλου είναι στην πραγματικότητα κεφάλαια τα οποία τοποθέτησε εταιρεία του εξωτερικού. Προσέθετε δε ότι «γύρω στο 2009, μόλις άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα οι υποθέσεις του Άκη, τα κεφάλαια αυτά επιστράφηκαν».
Αμηχανία αλλά και ανησυχία επικρατούσε από νωρίς το πρωί μεταξύ των εργαζομένων στα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας. Η επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ήταν σχεδόν αδύνατη, γεγονός που επέτεινε την ανησυχία. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, ο κ. Καρατζάς θα βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, οπότε δεν αποκλείεται να προβεί σε δηλώσεις.

Ετοίμαζε και πολιτική κίνηση

Την αναβάπτισή του στην κοινωνία σχεδίαζε ο Άκης Τσοχατζόπουλος μέσω της συγκρότησης νέας πολιτικής κίνησης, αμέσως μόλις ξεμπέρδευε με τη δικαιοσύνη. Όπως προκύπτει από τις περιβόητες πλέον σημειώσεις του, ο πρώην υπουργός εμφανιζόταν αποφασισμένος να συγκροτήσει έναν νέο πολιτικό πόλο με πανελλαδική διάρθρωση. Ως σημείο εκκίνησης όριζε τη στιγμή της αθώωσής του: «πλήρης για όλα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στις σημειώσεις του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσοχατζόπουλος γράφει: «Δημιουργία πολιτικού ομίλου με ινστιτούτο παραγωγής πολιτικής και στρατηγικής, για μία ανάδειξη πόλου νέας πολιτικής εξουσίας. Με κέντρα λειτουργίας και πολιτικού διαλόγου και συζητήσεις σε κάθε περιφέρεια, σε όλη τη χώρα!».
Αναφερόμενος στους στόχους αυτής της κίνησης σημειώνει: «Εγώ ενδιαφέρομαι να αποκατασταθώ και να ασκήσω μαζί με άλλους στην κοινωνία μία νέα παρέμβαση. Να τελειώσω με δικαιοσύνη! Να ξαναβγώ στην κοινωνία και στους πολίτες! Να ξαναβγώ στην οικονομία ως σύμβουλος!».