ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Νέα γεώτρηση για άρδευση στην περιοχή του Σβορώνου

H ανόρυξη μιας νέας γεώτρησης σε βάθος 300 μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστούν βέλτιστοι όροι παροχής ύδατος είναι σε εξέλιξη στον Σβορώνο - πίσω από το γήπεδο της περιοχής.
Η γεώτρηση γίνεται στο πλαίσιο μεγάλης εργολαβίας, που αφορά  στην βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων των Δημοτικών Διαμερισμάτων  Άνω Αγίου Ιωάννη, Γανόχωρας, Νεοκαισάρειας, Σβορώνου και των οικισμών Ν. Κεραμιδίου και Χράνης, καθώς και της αγροτικής οδοποιίας της περιοχής.
Συνολικά 19 χλμ. στρέμματα αγροτικής γης μετατρέπονται σε εύφορες εκτάσεις, επιλύοντας
οριστικά το πρόβλημα άρδευσης, ενώ περισσότερα από 85 χλμ. αγροτικής οδοποιίας θα ασφαλτοστρωθούν, καθιστώντας άνετη και ασφαλή την πρόσβαση των αγροτών στα κτήματά τους, καθώς και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.
Τις εργασίες ανόρυξης της γεώτρησης στον Σβορώνο συντονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπουρονίκος, ο οποίος όπως τονίζει σε δήλωσή του:«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η γεώτρηση είναι επιτυχής, καθώς από τα πρώτα δείγματα φαίνεται ότι έχουμε εντοπίσει πολλά υδροφόρα στρώματα. Ετοιμαζόμαστε πλέον για τις σωληνώσεις και θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές αντλήσεις».
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος: «Το νερό αυτό θα αρδεύσει την περιοχή της Κουλούρας στον Σβορώνο(περισσότερα από 1000 στρέμματα). Γενικότερα σε μια εποχή, που η οικονομική κρίση οδηγεί σε μια τάση επιστροφής στον πρωτογενή τομέα παραγωγής δημιουργούμε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που επιβάλουν οι ελεγχόμενες και οργανωμένες καλλιέργειες και τα προγράμματα άρδευσης σε ένα ορθά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο δίκτυο».
Γενικότερα και η ανόρυξη της νέας γεώτρησης είναι ενταγμένη στο μεγάλο έργο κατασκευής του αρδευτικού δικτύου του Δήμου Κατερίνης, που θα βελτιώσει τα δεδομένα της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή μας, αλλάζοντας ριζικά τον χάρτη των καλλιεργειών. Η παραγωγική αυτή επένδυση αναμένεται να βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα του παραγωγού, την εικόνα του αγροκτήματος της Κατερίνης και να ανοίξει νέες προοπτικές ανάπτυξης στην τοπική αγροτική οικονομία. Τα πρώτα απτά οφέλη που θα προκύψουν στον οικονομικό τομέα έχουν σχέση με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Όπως είναι γνωστό το έργο είναι χρηματοδοτούμενο σε ποσοστό 100% και ο δημότης δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ. Ο ακριβής προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 20.700.000 ευρώ.