ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η σχέση της με τον Κεμάλ Ατατούρκ και οι συμπτώσεις Η απίθανη ιστορία της…. Χρυσαυγής στη Θεσσαλονίκη!

Φωτογραφία για Η σχέση της με τον Κεμάλ Ατατούρκ και οι συμπτώσεις Η απίθανη ιστορία της…. Χρυσαυγής στη Θεσσαλονίκη!
Και ο Κεμάλ Ατατούρκ θέλει την… Χρυσή Αυγή του. Δεν πρόκειται βέβαια για το εθνικιστικό κόμμα που πέτυχε άνετη είσοδο στη βουλή κατά τις πρόσφατες εκλογές, αλλά για το χωριό Χρυσαυγή του δήμου Λαγκαδά, στο οποίο γεννήθηκε το 1881 ο δημιουργός του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Εως την μικρασιατική καταστροφή στη σημερινή Χρυσαυγή, παλαιά ονομασία «Σαρίγιαρ» (χρυσός βράχος), κατοικούσαν μόνο Τούρκοι, ανάμεσα σε αυτούς και οι συγγενείς του Κεμάλ Ατατούρκ.

Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο χωριό εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Σήμερα, φημίζεται για τις καλές παραδοσιακές ταβέρνες στην κεντρική πλατεία.

Αλλη μια… σύμπτωση. Από το χωριό Χρυσαυγή κατάγεται η σύζυγος του νεοεκλεγέντα βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Α’ Θεσσαλονίκης κ. Νίκου Γρέγου. Να σημειωθεί πως στην Δημοτική Ενότητα Λαγκαδά, όπου υπάγεται η Χρυσαυγή, το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου κατέλαβε την 4η θέση με ποσοστό 11%.

Από την Χρυσαυγή και όχι από την ΘεσσαλονίκηΤην καταγωγή του Κεμάλ Ατατούρκ από την Χρυσαυγή, πρώτη είχε αναδείξει το 2009 η πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα», φιλοξενώντας και σχετικές μαρτυρίες κατοίκων του χωριού. Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο, όταν Έλληνες πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη εγκαταστάθηκαν το 1922 στο τότε Σαρίγερ (Χρυσαυγή), ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με Τούρκους κατοίκους του χωριού, που ακόμη δεν το είχαν εγκαταλείψει στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών.

Από αυτούς πληροφορήθηκαν πως ο Κεμάλ Ατατούρκ, για τον οποίον ήταν περήφανοι, γεννήθηκε και έζησε στο χωριό τους έως την ηλικία τον 8 ετών. Μάλιστα, λίγα χρόνια πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών ζούσε στην Χρυσαυγή και η γριά μαμή που τον είχε ξεγεννήσει, με το όνομα Φατμέ Χανούμ.

Στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, εγκαταστάθηκε η οικογένεια του πρόσφυγα Ανδρέα Στάθη, που αργότερα έγινε και πρόεδρος του χωριού Χρυσαυγή. Μάλιστα, οι συγχωριανοί του αστειευόμενοι τον φώναζαν με το παρατσούκλι «Κεμάλ»

Η εφημερίδα «Ζαγάλισα» αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της καταγωγής του ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας, καταρρίπτοντας τον μύθο πως γεννήθηκε στην τότε κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη.

«Η αλήθεια αυτή αποσιωπήθηκε από τον καλπάζοντα τουρκικό εθνικισμό ο οποίος επιθυμούσε να παρουσιάσει τον Κεμάλ γεννημένο στην μεγάλη πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία άκμαζε και έλαμπε στα Βαλκάνια την εποχή εκείνη, και όχι σε ένα άγνωστο φτωχό χωριουδάκι έξω από τον Λαγκαδά» αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα.

Αξίζει να αναφερθεί, πως το 1981 και με αφορμή τους …εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ, οι τότε βουλευτές Νικήτας Βενιζέλος και Κωσνατντίνος Μπαντουβάς, με ερώτησή τους προς το υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβήτησαν επισήμως τη θεωρία ότι το σπίτι δίπλα στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης είναι αυτό στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, επικαλούμενοι μάλιστα και αυτοί την μαρτυρία της ίδιας της αδελφής του, της Μακμπουλέ, όπως διασώθηκε στην τουρκική βιβλιογραφία.

Παρόλα αυτά, το ελληνικό κράτος επίσημα αποδέχεται την τουρκική θεωρεία πως η Θεσσαλονίκη είναι τόπος γέννησης του Κεμάλ και συγκεκριμένα το σπίτι της οδού Αγ. Δημητρίου, δίπλα στο σημερινό τουρκικό προξενείο;

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=196743