ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Παρουσία του Γενικού Προξένου της Ρωσίας "Ο Δρόμος προς το Διάστημα"


Ολοκληρώθηκε η έκθεση αφιερωμένη στην επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα
Με την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ρωσίας, κ. Παπώφ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Μαΐου, η έκθεση φωτογραφίας "Ο Δρόμος Προς το Διάστημα", που φιλοξενήθηκε στην Αστική Σχολή της Κατερίνης.
Μια έκθεση αφιερωμένη στην επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα, που έγινε από τους Ρώσους, την οποία διοργάνωσαν ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, η ΔΙ.Δ.Ε. Πιερίας και το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη και του Ελληνορωσικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Τον Ρώσο διπλωμάτη υποδέχτηκαν στην Αστική Σχολή ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θωμάς Παπαδημητρίου και η υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων κα Μυράντα Παπά.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε παρέστησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιωακείμ Οικονομίκος, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Πιερίας Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, οι διευθυντές του 5ου Λυκείου και του 2ου ΕΠΑΛ και δεκάδες μαθητές του 5ου Λυκείου.
Στον χαιρετισμό του προς τον κ. Παπώφ, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ ανέφερε:
"Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε στην Αστική Σχολή, στο ιστορικότερο κτίριο της πόλης μας, την έκθεση - αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα από τον Ρώσο Κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Ανέκαθεν, οι ελληνορωσικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από πνεύμα στενής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς. Η φιλία μας έχει βάθος χρόνου.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας μεταφέρω στο σημείο αυτό, τα συγχαρητήρια του Δημάρχου μας Σάββα Χιονίδη και να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους.
Είμαι βέβαιος, πως και αυτή η προσπάθεια θα συνεισφέρει θετικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών της πόλης μας, με τη φίλη χώρα. Συγχαρητήρια και πάλι".
Η κα Παπά
Στον χαιρετισμό της η κα Παπά ανέφερε:
"Κύριε Πρόξενε της φίλης και ομόδοξης χώρας της Ρωσίας. Πολλοί αιώνες κύλησαν από τη στιγμή, που οι δύο λαοί μας, συνδέθηκαν σε μια πίστη, για την αναζήτηση του πεπρωμένου τους.
Στο διάβα αυτών των αιώνων φιλία στενή και συναδελφικότητα ένωσε τους λαούς μας ανυστερόβουλα…Αυτή η φιλία, συνεχίζει στεριωμένη και του λόγου του αληθές, βεβαιώνει η σημερινή μας εκδήλωση.
Τα επιτεύγματα του Ρωσικού λαού στην τέχνη την επιστήμη και την τεχνολογία, πάντοτε ήταν αποδεχτά με θαυμασμό από τους Έλληνες.
Αυτός είναι και λόγος της διοργάνωσης της εκδήλωσής μας αυτής, να θυμηθούμε μέρες λαμπρές που υψώνουν τον άνθρωπο στη σφαίρα του Μύθου.
Ως Υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΔΙ/ΔΕ, σας ευχαριστούμε θερμά για την εδώ παρουσία σας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στην κ. Ελένη Παυλίδου, την οποία κατά τη διάρκεια της έκθεσης ξενάγησε τους μαθητές των σχολείων μας με μεγάλη προθυμία και ανιδιοτέλεια. Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, για την όλη συμβολή του, σ' αυτή την συνεργασία και όλους όσους βοήθησαν.
Μαζί μας και όχι τυχαία βρίσκονται μαθητές και καθηγητές του 5ου Λυκείου Κατερίνης. Οι μαθητές μας αυτοί και ιδιαίτερα ο Ομάδα η Περιβαλλοντική εκπονούν ένα πρόγραμμα σχετικά με το σύμπαν και πρόσφατα με τη βοήθεια των CBR- συνομίλησαν με τον PETIT DONALD στο διάστημα.
Επιθυμία μας θα ήταν μέσω του Προξενείου να μπορέσουν οι μαθητές μας να επισκεφτούν την χώρα σας και ιδιαίτερα το διαστημικό σταθμό σας".
Στον σκοπό της έκθεσης, στη ζωή του Γιούρι Γκαγκάριν αλλά και στις αλλαγές που επέφερε στην επιστήμη η πτήση του ανθρώπου στο διάστημα, αναφέρθηκε εκτενώς ο Ρώσος Γενικός Πρόξενος κ. Αλεξέι Παπώφ.
Ο κ. Παπώφ ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης για τη διοργάνωση και ευχήθηκε κλείνοντας, στους μαθητές, να υπάρξει στο μέλλον κάποιος Έλληνας κοσμοναύτης που θα τιμήσει τη χώρα.