ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

CNN: Γιατί δεν αφήνουμε την Ελλάδα να βουλιάξει;

Φωτογραφία για CNN: Γιατί δεν αφήνουμε την Ελλάδα να βουλιάξει;
Το δίλημμα που ταλανίζει όλη την Ευρώπη, να σώσουμε την Ελλάδα ή να την αφήσουμε να βουλιάξει, αναλύει σε άρθρο του το CNN καταλήγοντας με μία χαρακτηριστική σκηνή από... ταινία των Monty Pythons.

Το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δώσει την Δημοκρατία και τις αρχές λειτουργίας της κοινωνίας των πολιτών, ωστόσο σήμερα είναι το "άρρωστο μέλος" της Ευρώπης, αφήνοντας τους εταίρους της να αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για να την σώσουν.

Αναλύοντας την άποψη όσων λένε ότι πρέπει η Ευρωζώνη να "αποχαιρετίσει" την Ελλάδα, το άρθρο υποστηρίζει ότι η χώρα είναι περιφερειακή, δεν έχει μεγάλη ενεργειακή σημασία, ούτε ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία "τώρα που ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε". Επίσης το ΑΕΠ της αντιστοιχεί στο 5% της οικονομίας της ΕΕ
.Nooz.gr/ 


Επιπλέον αμφισβητείται και η ικανότητα αλλά και η βούληση της χώρας να παραμείνει στο ευρώ, παραπέμποντας στο αποτέλεσμα των εκλογών καθώς τα "μνημονιακά" κόμματα κατακρημνίστηκαν και προέκυψε ακυβερνησία.

Επίσης υπάρχει το ερώτημα αν οι ατελείωτες διασώσεις αποτελούν έξυπνη επιλογή ή διαιωνίζουν την κρίση δημιουργώντας νέα χρέη. Σημειώνεται εδώ ότι έγγραφο της τρόικας προβλέπει πως η χώρα θα χρειαστεί 175 δισ. δολάρια εντός διετίας.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όσο η Ελλάδα έχει νόμισμα το ευρώ δεν πρόκειται να γίνει ανταγωνιστική. Ο αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ λέει πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ παραμένοντας στην ΕΕ, να υιοθετήσει ξανά τη δραχμή ώστε να γίνει ένας πολύ ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός.

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν, γνωστός γερμανός οικονομολόγος, αναφέρει ότι θα ήταν καλύτερο τα κονδύλια που ξοδεύτηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας, να ξοδεύονταν για να ετοιμαστεί η έξοδός της από το ευρώ. "Η δραχμή θα υφίστατο άμεση υποτίμηση αλλά η κατάσταση θα εξομαλυνόταν πολύ γρήγορα. Μετά από μία σύντομη μπόρα, ο ήλιος θα ανέτειλε και πάλι" δήλωσε στο Spiegel.

Ρεπορτάζ του CNN για τις ελληνικές εκλογές

Από την άλλη πλευρά, αναλυτές υποστηρίζουν ότι μία άτακτη χρεοκοπία ή ακόμη και μία ομαλή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώζώνη θα είχε συνέπειες - καμία καλή- για την Ευρώπη, που δεν μπορούν να υπολογιστούν, ενώ ούτε οι Έλληνες επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Ο Πιερπάολο Μπαρμπιέρι του Kennedy School του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναφέρει ότι "οι έλληνες ψηφοφόροι στράφηκαν κατά του δίπολου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, γιατί κουράστηκαν από την κρίση, όχι γιατί δεν θέλουν πια να ανήκουν στη Ευρωζώνη".

"Συνειδητοποιούν πως οι αποταμιεύσεις τους θα εξατμίζονταν και ότι οι τράπεζες θα κατέρρεαν. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την αδυναμία του πολιτικού κόσμο από την σωτηρία της Ελλάδας και την Ευρωζώνη", προσθέτει.

Υπογραμμίζει ότι μία έξοδος της Ελλάδας δεν θα σήμαινε σωτηρία των υπολοίπων, καθώς οι αγορές θα έπεφταν πάνω στον επόμενο "αδύναμο κρίκο". "Αν έπεφτε η Ελλάδα, τι θα γίνει η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία; Θα κινδύνευε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι Γερμανοί λένε συχνά ότι αν πέσει το ευρώ θα πέσει και η Ευρώπη", προσθέτει.

Ρεπορτάζ του CNN για την κρίση

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος;" αναρωτιέται ο δημοσιογράφος. "Ίσως" απαντά, ωστόσο "θα απαιτηθεί μία αλλαγή από τη λιτότητα στην ανάπτυξη ώστε να πειστούν οι Έλληνες πως τα βάσανά τους δεν θα κρατήσουν για πάντα".

Ενδεχομένως το ερώτημα παραμείνει: "διάσωση ή χρεοκοπία", όμως το πρώτο μπορεί να γίνει λιγότερο δυσβάσταχτο.

"Η Ευρώπη πρέπει να πείσει τους Έλληνες ότι υπάρχει λόγος να ελπίζουν, ότι δεν θα υποφέρουν επ' άπειρον" αναφέρει.

"Πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, όπως ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα που θα αφορούν σε υποδομές και θα απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις "πεινασμένες" για χρηματοδότηση. Στο μεταξύ η ΕΚΤ θα βοηθά τις τράπεζες για να βοηθήσουν με τη σειρά τους την ελληνική οικονομία" σημειώνει.

Ίσως, εν μέσω πολιτικής αστάθειας, μεγάλης ανεργίας και διαδηλώσεων, η Ελλάδα κάνει πρόοδο τελικά, λέει ο δημοσιογράφος. Αν ο επόμενος γύρος περικοπών καταφέρει τελικά να βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τότε η πτώση θα ανακοπεί.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, σημειώνει ο αρθρογράφος, η οικονομία θα σταματήσει να συρρικνώνεται το 2013.

Ωστόσο το 2013 μοιάζει πολύ μακρινό και η πορεία προς την ανάρρωση καθόλου βέβαιη, προσθέτει.

Το δημοσίευμα καταλήγει με μία σκηνή από την ταινία "Monty Python and the Holy Grail", κάνοντας μία πρόβλεψη για το πώς η Ευρώπη ίσως αντιμετωπίσει τελικά το ελληνικό πρόβλημα.

Στη σκηνή αυτή δύο εργάτες μαζεύουν τα πτώματα που αφήνει πίσω της μία λοιμώδης ασθένεια.

Ένας άρρωστος ηλικιωμένος, τον οποίο ο ένας εργάτης έχει φορτωθεί, επιμένει ότι δεν έχει πεθάνει, ωστόσο και εκείνοι με τη σειρά τους επιμένουν ότι αυτό θα γίνει σύντομα ούτως ή άλλως.

Ο ηλικιωμένος αρνείται να τον φορτώσουν στο κάρο, ωστόσο αυτοί υπολογίζουν πότε τους βολεύει να ξαναπεράσουν και καθώς δεν είναι βολικό να τον αφήσουν να πεθάνει "στην ώρα του", ο ένας τον χτυπά στο κεφάλι εξουδετερώνοντάς τον   
InfoGnomon