ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

AΠΑΤΗ: Δηλώνουν το φαράγγι της Σαμαριάς για να πάρουν επιδοτήσεις!

Φωτογραφία για AΠΑΤΗ: Δηλώνουν το φαράγγι της Σαμαριάς για να πάρουν επιδοτήσεις!
Η μεγαλύτερη, ίσως, απάτη με κοινοτικές επιδοτήσεις, που έχει αποκαλυφθεί ποτέ σε νησί της Ελλάδας, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Εκατοντάδες άτομα από όλη την Κρήτη, όπως αποκαλύπτει το cretalive.gr, είχαν δηλώσει ως... ιδιωτικές ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις το ίδιο το...φαράγγι της Σαμαριάς και όχι μόνο. Το ωραιότερο φαράγγι της Ευρώπης, ο παλιότερος ανακηρυγμένος εθνικός δρυμός(από το 1962 με βασιλικό Διάταγμα) της χώρας- των Λευκών Ορέων- έχει σχεδόν δηλωθεί κατά... 80% ώστε να εισπράττονται κοινοτικές επιδοτήσεις για την κτηνοτροφία.

Από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα μόνο το νησάκι ...Θεοδωρού των Χανίων εμφανίζεται να... μην είναι δηλωμένο, ενώ όλα τα άλλα δίνουν...επιδοτήσεις στο φουλ!

Μεταξύ των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί είναι ορεινοί όγκοι στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τις επιφάνειες αναδασώσεων στην περιοχή Άναβος και Καστιγιανόλακκος Σελίνου-Κανδάνου , το φαράγγι του Θερίσου, αλλά και την επιφάνεια αναδασώσεων Βλάτους Κισάμου!

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία προκαλούν σοκ: Το πόρισμα, οι χάρτες, η αλληλογραφία και όλοι οι δκαιούχοι που δήλωναν το φαράγγι αλλά κι άλλες εκτάσεις και ένας πλήρης φάκελος εστάλη στον Εισαγγελέα που θα ασκήσει ποινικές διώξεις, ενώ τη διαδικασία που προβλέπεται για τις παράνομες επιδοτήσεις κινεί και ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια αφού ο εθνικός δρυμός των Λευκών Ορέων δεν είναι μόνο αποδεδειγμένα κρατική περιουσία -άλλα ορεινά μέρη αμφισβητούνται έτσι κι αλλιώς- αλλά είναι απολύτως προστατευμένος με φορέα διαχείρισης και τα όριά του είναι σαφή, αφού οι συντεταγμένες είναι ορισμένες δορυφορικά.

«Είναι κάτι που δεν μπορούμε ακόμη να χωνέψουμε! Εμείς συλλέξαμε τα στοιχεία και αυτά που μας έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και στείλαμε όλο το φάκελο στον εισαγγελέα» τόνισε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Καρούντζος. Ο κ.Καρούντζος τονίζει ότι οι πρώτες πληροφορίες δόθηκαν ανώνυμα στη διεύθυνση Δασών Χανιών η οποία ερεύνησε το θέμα.

Η έρευνα

Οι κρατικές υπηρεσίες που αποκάλυψαν την υπόθεση-με πρώτη τη Διεύθυνση Δασών Χανίων που κινητοποίησε τον ΟΠΕΚΕΠΕ- έχουν πάντως εκπλαγεί με το μέγεθος της απάτης και των όσων έχουν βγει στο φως.Η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δασών Πολύμνια Σκλάβακη μολις πήρε τις πρώτες καταγγελίες για την «αξιοποίηση» δημοσιων εκτάσεων προκειμένου να δηλωθούν ως βοσκότοποι, άρχισε την έρευνα.

«Αμέσως προβήκαμε σε διερεύνηση των πληροφοριών μεταδίδοντας στον ΟΠΕΚΕΠΕ στοιχεία ορίων εκτάσεων που διαχειρίζεται η ΔΔ Χανίων ως τελεσίδικα δήμοσιες επιζητώντας την επαλήθευσή τους ή όχι» αναφέρει στο πόρισμά της η κ. Σκλαβάκη που επισημαίνει ότι προτεραιότητα δόθηκε εκ των πραγμάτων και για ευνόητους λόγους στον εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων (ΕΛΔΟ).

Όπως αναφέρει η κ. Σκλαβάκη «από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή μας προκύπτει ότι πράγματι σε αρκετά μεγάληέκταση, ιδιαίτερα τον ΕΔΛΟ ασκούνται πράξεις ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων από φερόμενους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές».

Η υπηρεσία τονίζει ότι, τις πρώτες καταγγελίες της πήρε τον Αύγουστο του 2011 οπότε και στις 28 του ίδιου μήνα ζήτησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Ηρακλείου να μάθει εάν υπάρχουν δηλώσεις φυσικών προσώπων κατά τη διαδικασία με την οποία δηλώθηκαν.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρχικά δεν απάντησε και η Διεύθυνση Δασών επανήλθε με έγγραφο στις 2 Δεκεμβρίου και εκ νέου «ενόχλησε» στις 15 Δεκεμβρίου.
24wro