ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Προτάσεις της Αντιπεριφέρειας στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για τα 100 χρόνια της Ελεύθερης Πιερίας Σ. Μαυρίδου: "Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και σημείο τουριστικής αναφοράς"


Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της Ελεύθερης Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας πλήρως ευαισθητοποιημένη στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, στηρίζει δράσεις πολιτισμού που υλοποιούνται από καταξιωμένους διαχρονικά πολιτιστικούς τοπικούς φορείς.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους, υπέβαλε στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης προτάσεις που εναρμονίζονται πλήρως στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ελεύθερης Πιερίας - της Ελεύθερης Μακεδονίας.

Ο Διονύσιος Ψωμιάδης, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ως Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, συνδράμει κατά το μέγιστο δυνατό σε τέτοιου είδους προτάσεις στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων βάση των διαθέσιμων πόρων.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν αφορούν:
* τη χρηματοδότηση συναυλίας με τίτλο "100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΠΩΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ" πλαισιωμένη με οπτικοακουστική πανδαισία ιστορικών αναφορών, όπου μέσα από το λυρικό της τμήμα, γίνεται μια εξιστόρηση της πορείας της Μακεδονίας από την εποχή του Μακεδονικού αγώνα μέχρι τις μέρες μας, ειπωμένη μέσα από την μουσική παράδοση, δημιουργία και έκφραση. Ο αφηγητής παρουσιάζει το ιστορικό - κοινωνικό γίγνεσθαι της κάθε περιόδου με παράλληλη προβολή εικόνων και στιγμιότυπων εποχής. Τα ιστορικά, αφηγηματικά, λογοτεχνικά και οπτικά στοιχεία έχει επιμεληθεί ομάδα ιστορικών, φιλολόγων και ειδικών λαογράφων οι οποίοι έχουν συντάξει μια περιληπτική ιστορική και διανθισμένη με τα κατάλληλα λογοτεχνικά κείμενα αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς στην τοπική ιστορία.
Για όλους τους σταθμούς υπάρχουν και τα αντίστοιχα τραγούδια, λογοτεχνικά κείμενα και στιγμιότυπα εποχής που αναφέρονται στην παράδοση, σε ιστορικά - πολιτικά γεγονότα της κάθε περιόδου ή σε κοινωνικές - καθημερινές ασχολίες, ανησυχίες και ανάγκες των απλών ανθρώπων.
Η δράση εντάσσεται στο 41ο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου για το καλοκαίρι του 2012 και πραγματοποιείται από την Εταιρεία Πιερικών Μελετών - Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.
* τη χρηματοδότηση επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: "Η Πιερία στην εποχή της απελευθέρωσης (1912)"
Σκοπός του συνεδρίου είναι η μελέτη της ιστορικής, πολιτισμικής, κοινωνικής, οικονομικής κατάστασης της Πιερίας, καταγράφοντας τη συνοχή και συνάφεια του κοινωνικο-οικονομικού ιστού στην κρίσιμη εποχή της απελευθέρωσής της από την Οθωμανική κυριαρχία, με χρονολογικά ερευνητικά όρια την περίοδο από τα τέλη του 19ου αι. (μετά την επανάσταση του 1878) ως τις αρχές της δεκαετίας του 1920.
Μέσω της δράσης θα αναδειχθούν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την αλληλεπίδραση των γεγονότων και καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό.
Την οργανωτική επιμέλεια του συνεδρίου έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εκφράζει την ελπίδα ότι και με την οικονομική συνδρομή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα υλοποιηθούν παρόμοιες δράσεις που θα υποβληθούν και από άλλους τοπικούς φορείς και θα αναδεικνύουν την πολύπτυχη και πολυπολιτισμική ιστορία της Πιερίας.