ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

«Προφυλάξτε» το προφυλακτικό


Τα προφυλακτικά είναι μια μορφή πρόληψης της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αλλά και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Για να είναι όμως αποτελεσματικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.

-Τα προφυλακτικά από λάτεξ συνιστώνται για την αποφυγή εγκυμοσύνης και μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Οι άνδρες που είναι αλλεργικοί στο λάτεξ μπορούν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικά από πολυουρεθάνη. Παλιότεροι τύποι προφυλακτικών φτιαγμένοι από δέρμα ζώων είναι ακόμα διαθέσιμοι στην αγορά, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


-Το προφυλακτικό μπορεί να σπάσει, αν δεν έχουν απομακρυνθεί από την άκρη οι φυσαλίδες του αέρα, για αυτόν τον λόγο πάντα να πιέζετε την άκρη του προφυλακτικού, πριν το ξετυλίξετε.

-Πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος. Μέσα στο πορτοφόλι μπορεί να «εξασθενήσει» από τη θερμότητα. Η εξωτερική τσέπη ή ένα δροσερό και ξηρό μέρος «προφυλάσσουν» το προφυλακτικό!

-Τα προφυλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά!

-Έχουν ημερομηνία λήξης. Τα περισσότερα έχουν διάρκεια ζωής από τρία μέχρι πέντε έτη. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κουτί συσκευασίας ή πάνω στο προφυλακτικό.

-Όλα τα λιπαντικά ΔΕΝ είναι ασφαλή για χρήση με προφυλακτικά λάτεξ, γιατί μπορούν να αποδυναμώσουν το προφυλακτικό και να σπάσει. Τα ασφαλή λιπαντικά θεωρούνται αυτά που έχουν βάση το νερό.

-Παρόλο που το προφυλακτικό έχει πολύ μεγάλη ελαστικότητα, στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα προφυλακτικά μεγαλύτερου μεγέθους (τα οποία ορισμένοι άνδρες έχουν πραγματική ανάγκη). Είναι εξίσου σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το προφυλακτικό δεν είναι πολύ μεγάλο.

Η μη ασφαλής σεξουαλική συμπεριφορά παραμένει παγκοσμίως ο κύριος τρόπος μετάδοσης των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το προφυλακτικό δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο στις ερωτικές μας σχέσεις αλλά ως ένα μέσο να απολαύσουμε τον έρωτα, παρέχοντάς μας ασφάλεια και σιγουριά.

Πηγή: WebMD

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλαϊτζίδου,
Σύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα του
Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr