ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Πέντε μήνες απλήρωτες οι καθαρίστριες στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


Τον Ιούνιο θα εξοφληθούν σύμφωνα με το Ίδρυμα Νεότητας

Για περίπου πέντε μήνες δεν έχουν πληρωθεί τους μισθούς τους οι καθαρίστριες που εργάζονται στα δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, λόγω καθυστέρησης των χρημάτων που στέλνονται στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης από το Ίδρυμα Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας.
Τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος και επίσπευσης των χρημάτων που τους οφείλονται,
συζήτησαν στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο τους το απόγευμα της Παρασκευής. Πολλές από τις καθαρίστριες που εργάζονται ως συμβασιούχοι στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς το εισόδημα που λαμβάνουν από τη δουλειά τους αποτελεί πολλές φορές και το μοναδικό για την οικογένειά τους.
Οι καθαρίστριες που εργάζονται στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία έχουν πληρωθεί το σύνολο των μισθών τους, ενώ οι 27 καθαρίστριες που απασχολούνται στα γυμνάσια και λύκεια έλαβαν τους μισθούς έως τον Ιανουάριο.
Πρόβλημα διαβίωσης για πολλές οικογένειες
Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε επίσης και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κατερίνης Χρυσόστομος Κυραϊλίδης για να τους εξηγήσει τις λύσεις που υπάρχουν ώστε να εξοφληθούν τους μισθούς που τους οφείλονται.
Όπως σημειώνει η Γεωργία Κουτσιλίκα, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Πιερίας, ήταν μία πολύ άσχημα σχολική χρονιά για τις καθαρίστριες, λόγω της καθυστέρησης πληρωμών, τονίζοντας ότι προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να πάρουν τα λεφτά τους. "Έχουμε πρόβλημα γιατί υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και είναι το μόνο εισόδημα που έρχεται στο σπίτι" τόνισε χαρακτηριστικά η κα Κουτσιλίκα. Το κόστος για τις καθαρίστριες που πληρώνει η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης ανέρχεται στις 20.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο μισθός της κάθε καθαρίστριας κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ.
Τον Ιούνιο η εξόφληση λέει το Ίδρυμα Νεότητας
Ο κ. Κυραϊλίδης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι το Ίδρυμα Νεότητας έχουν αποσταλεί χρήματα μόνο για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2011, όμως η Σχολική Επιτροπή έχει πληρώσει πέντε μισθούς από χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τα ενοίκια των κυλικείων. "Έχουμε επικοινωνήσει επανειλημμένως με το Ίδρυμα Νεότητας και μας έχουν πει τέλος Ιουνίου θα εξοφληθούν. Δεν μας στέλνουν χρήματα ούτε για τα λειτουργικά έξοδα. Η τελευταία δόση που πήραμε ήταν τον Φεβρουάριο. Αν μας στείλουν χρήματα για τα λειτουργικά θα μπορέσουμε να δώσουμε άλλες δύο δόσεις και στη συνέχεια θα περιμένουμε στα τέλη Ιουνίου που θα γίνει η εξόφληση".
Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Βαλάσης Κοτρώνης κάλεσε τις καθαρίστριες να αγωνιστούν για τα εργασιακά τους δικαιώματα και να συσπειρωθούν στα σωματεία και στο Εργατικό Κέντρο.