ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Συναγερμός για περιστατικά λύσσας

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας με αφορμή περιστατικά λύσσας. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες αναφέρθηκαν επίσημα περιστατικά λύσσας στα ζώα της άγριας πανίδας.


Για τη δημιουργία βιολογικού φραγμού κατά της ασθένειας και την αποτελεσματικότερη προστασία της Δημόσιας Υγείας και του ζωικού πληθυσμού, στη χώρα μας εφαρμόζεται από το έτος 2012 πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας.

Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται ο προληπτικός εμβολιασμός των σκύλων γατών και λοιπών σαρκοφάγων ηλικίας άνω των 3 μηνών.

Επίσης, όλα τα κατοικίδια σαρκοφάγα ηλικίας άνω των τριών μηνών που πρόκειται να μετακινηθούν πρέπει να είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας τουλάχιστον 21 ημέρες πριν τη μετακίνηση τους.

Ακόμη, όλα τα σαρκοφάγα που εισέρχονται στη χώρα από άλλα Κράτη- Μέλη ή εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τους όρους, που αφορούν τον αντιλυσσικό εμβολιασμό , τον ορολογικό έλεγχο των αντισωμάτων και τα συνοδευτικά έγγραφα.

Υποχρεωτικά τα κατοικίδια σαρκοφάγα πρέπει να συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας του ζώου ή διαβατήριο του ζώου στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του ζώου και τα στοιχεία της σήμανσής του , καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας πραγματοποίησε σύσκεψη για το συντονισμό των ενεργειών με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ,φορείς και ιδιώτες κτηνίατρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.