ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργία των δασκάλων την επόμενη της έναρξης της σχολικής χρονιάς


ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΗΠΑΓΩΓΕΙΑ

Συμβολική  κατάληψη στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά τον Αγιασμό

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, η ΕΛΜΕ και η Ένωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Κατερίνης  παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση κοινότητα.
Η κ. Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άνοιξε τη συζήτηση.
«Ξεκινάει δύσκολη χρονιά. Στο κέντρο όλων των προσπαθειών μας είναι ο μαθητής αλλά η κυβέρνηση και  οι μνημονιακές επιταγές της Τρόικας διαλύουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη κτιριακών υποδομών, οι ελάχιστοι διορισμοί σε όλη την Ελλάδα, οι εκπαιδευτικοί που οδηγήθηκαν στη σύνταξη και η αδυναμία γονιών να προσφέρουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους, είναι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών. Η παιδεία είναι επένδυση για την κοινωνία όμως στη χώρα μας συμβαίνει το αντίθετο . Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ευτυχώς υπάρχει ,αρχικά, όλο το προσωπικό. Μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε και τους αναπληρωτές  του προγράμματος ΕΣΠΑ , που πέρσι πολλοί από αυτούς κατάφεραν να πληρωθούν  μετά από επίσχεση εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Η κτιριακή υποδομή των σχολείων της Κατερίνης είναι απαραδεκτη.  Για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία σε πρωινή βάρδια έγιναν παρεμβάσεις στις υπάρχουσες δομές οι οποίες δημιούργησαν μείωση τόσο του αύλιου χώρου, όσο και του χώρου των τάξεων που φιλοξενούμε τους μαθητές μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 700 προνήπια που δεν μπορούν να πάνε στα δημόσια νηπιαγωγεία. Τα ταμεία της Σχολικής Επιτροπής είναι άδεια  κι ακόμα περιμένουμε τη  δεύτερη δόση. Δεν πρέπει να φτάσουμεμε στο σημείο να κλείνουμε τα σχολεία λόγω ψύχους. Το μήνυμα για αξιοπρεπή ζωή έχει γίνει αγώνας για επιβίωση. Και οι εκπαιδευτικοί όπως και όλοι οι εργαζόμενοι έχουμ ε υποστεί μειώσεις, για να μην αναφερθώ και τους νεοδιόριστους, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν μακριά από το σπίτι τους με λίγα χρήματα. Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω, πως η δωρεάν παιδεία είναι για μας αδιαπραγμάτευτη».

Ο κ. Θεόδωρος Σιαμάγκας, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας, αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους, τόνισε πως «κέντρο του κύκλου» είναι οι μαθητές.

«Οι τρεις Ενώσεις συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για να  υπάρχει μια θετική δυναμική ώστε να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και να παρέχεται στους μαθητές ποιοτική εκπαίδευση και άρτια κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή. Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια,καθηγητές υπάρχουν. Φέτος θα ξεκινήσουμε με 7ωρα και  δε θα έχουμε τον δεύτερο εργασιακό χαρακτήρα που μας είχανε προσδώσει. Πέρσι ήμασταν διανομείς φωτοτυπιών, φέτος τα παιδιά θα έχουν βιβλία. Σε περιόδους κρίσης, αυτό που πρέπει να προστατεύεται είναι η δημόσια παιδεία και η υγεία.  Όποιος μας χρειαστεί θα είμαστε στο πλευρό του γιατί κι εμείς ως εκπαιδευτικοι αλλά και οι γονείς έχουμε υποστεί μειώσεις που έχουν φτάσει στο σημείο να αγγίζουν τα όρια της αξιοπρέπειάς μας. Παρόλα αυτά θα φροντίσουμε να παραμείνουν η μαγεία και τα χαμόγελα στη σχολική αυλή.  Πέρσι αντιμετωπίσαμε προβλήματα λιποθυμίας μαθητών και διδάσκαμε σε κρύα σχολεία. Υπάρχουν κάποια σχολεία μαμούθ και άλλα που έχουν ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες. Θέλουμε και νούρια σχολεία με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, γιατί εκεί δημιουργούνται τα πολιτιστικά αντισώματα των μαθητών»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Κατερίνης, μετέφερε τις αγωνίες των γονέων  γνωρίζοντας τις δυσκολίες της περσινής χρονιάς. «Οι γονείς σε καθημερινή βάση γινόμαστε αποδέκτες εκκλήσεων για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των σχολείων. Αναγκαζόμαστε να διαθέσουμε μέρος του όποιου εισοδήματός μας, προκειμένου να αγοράσουμε αναλώσιμα υλικά και άλλα, τα οποία είναι αναγκαία για να παραμείνει ανοιχτό το σχολείο. Εκτός από προβλήματα θέρμανσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουμε προβλήματα υποσιτισμού ορισμένου αριθμού μαθητών αλλά και κρούσματα βίας στο σχολείο». Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Καπέτα, οι γονείς διεκδικούν την αύξηση των πόρων για την παιδεία ενώ είναι αντίθετοι στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Αντίθετα, διεκδικούν νέα κτίρια καθώς και την  καθιέρωση ενός γεύματος για όλους τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Κατερίνης, μιας και είναι αδύνατον να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών. Περσινά περιστατικά που αφορούσαν τη σίτιση, καλύφθηκαν με πρωτοβουλία γονέων και καθηγητών.
Η κ. Φανή Ζιώγα, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, αναφέρθηκε σε συναντήσεις με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης, ο οποίος τους ενημέρωσε πως έχει ληφθεί απόφαση να μην πληρώνουν οι μαθητές το ποσό των 5 ευρώ όποτε καλούνται να προσκομίζουν κάποιο πιστοποιητικό στο σχολείο τους. Επίσης, οι μαθητές μπορούν να προσέρχονται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας των δύο δήμων, Αιγινίου και Λιτοχώρου όπου και θαεξετάζονται δωρεάν.Τέλος, μετά από προσωπική δέσμευση του Διοικητή, από του χρόνου οι υποψήφιοι των Στρατιωτικών Σχολών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις , θα λαμβάνουν δωρεάν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. 

Ο κ. Αθανάσιος Κουπατσιάρης, γραμματέας του Συλλόγου  Εκπαιδευτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόνισε πως η επίθεση του υπουργείου παιδείας για κατάργηση της εκπαιδευτικής άδειας για μεταπτυχιακά προγράμματα και των διδασκαλίων,  θα σταματήσουν την ανάπτυξη της επιστημονικότητας των εκπαιδευτικών. Η κ. Βάσσου Φρειδερίκη, μέλος του Δ.Σ. του  ΣΕΠΕ, ενημέρωσε πως φέτος  επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία των Αλωνίων, της Ράχης και της Εξοχής.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ και Αντιπρόεδρος επίσης, του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, παρουσίασε την προσπάθεια για να λειτουργήσει σωστά το τμήμα εκπαιδευτικής στήριξης παιδιών που νοσηλεύονται για κάποιο χρονικό διάστημα στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Κατερίνης.