ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ωριωνίδες: Θα βρέξει αστέρια 20 και 21 Οκτωβρίου



Ωριωνίδες: Θα βρέξει αστέρια 20 και 21 Οκτωβρίου
  Η νύχτα θα λουστεί στο φως τα ξημερώματα του Σαββάτου και της Κυριακής, με τις Ωριωνίδες να ρίχνουν στον ουρανό μια ασημένια βροχή από πεφταστέρια. Μάλιστα οι αστρονόμοι της NASA περιμένουν περίπου 20 έως 25 πεφταστέρια ανά ώρα. Οι Ωριωνίδες θα κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου και έως την αυγή της Κυριακής 21 Οκτωβρίου.

Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί  λίγο πριν την ανατολή του ηλίου το Σάββατο. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, στο μέτρο που ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα.
Οι Ωριωνίδες δημιουργούνται από υλικά που έχει αφήσει πίσω του ο διάσημος κομήτης του Χάλεϊ. Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», θεωρούνται τα πιο γρήγορα, καθώς συνήθως κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα αυξήθηκαν τις φθάνοντας περίπου τα πέντε την ώρα, ενώ αναμένεται να ανεβάσουν και άλλο τις... «επιδόσεις» τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Την ίδια στιγμή, στον ουρανό, κοντά στο μισογεμάτο φεγγάρι, θα είναι ορατός ο πλανήτης Αρης, με χρώμα πορτοκαλο-κίτρινο, περίπου δέκα μοίρες κάτω αριστερά από το δορυφόρο μας. Ο Αρης, ο οποίος τώρα απέχει από τη Γη περίπου 249 εκατ. χιλιόμετρα, θα γίνεται κάθε μέρα πιο φωτεινός, ώσπου το Μάρτιο του 2012 η λαμπρότητά του θα συναγωνίζεται αυτή του Σείριου, του πιο λαμπρού άστρου στο νυχτερινό ουρανό του πλανήτη μας.

Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες, που κορυφώνονται στις αρχές Μαΐου. Ο κομήτης εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνά μάτια. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.