ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στύσης;


 Οι άνδρες που λαμβάνουν πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση διάφορων ιατρικών προβλημάτων ίσως έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αύξηση κινδύνου δεν εξηγείται καλύτερα από τα ίδια τα προβλήματα υγείας, για την αντιμετώπιση των οποίων λαμβάνεται η φαρμακευτική αγωγή.


Είναι γνωστό ότι οι άνδρες με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με τους υγιείς άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Από τους 37.700 άνδρες που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια και συμμετείχαν στη μελέτη, βρέθηκε ότι αυτοί που έπαιρναν τρία ή περισσότερα φάρμακα ανέφεραν πιο συχνά στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν λιγότερα ή καθόλου. Το 16% των ανδρών που έπαιρναν δύο ή περισσότερα φάρμακα ανέφερε προβλήματα στύσης. Το ποσοστό αυτό βρέθηκε 20% για αυτούς που λάμβαναν από 3 έως 5 φάρμακα, 25% για αυτούς που έπαιρναν από 6 έως 9, ενώ όσοι έφθαναν και ξεπερνούσαν τα 10 φάρμακα ανέφεραν προβλήματα στη στυτική λειτουργία σε ποσοστό 31%.

‘Όπως ήταν αναμενόμενο, η στυτική δυσλειτουργία ήταν πιο συχνή στους άνδρες που ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, είχαν περιττό σωματικό βάρος, κάπνιζαν ή είχαν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση. Ακόμα όμως κι όταν οι ερευνητές έλεγξαν την επίδραση αυτών των παραγόντων, η λήψη πολλών φαρμάκων από μόνη της αρκούσε για να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές, βέβαια, ξεκαθαρίζουν πως τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι η χρήση πολλών φαρμάκων μπορεί να εξηγήσει την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Μπορεί να έλεγξαν την επίδραση των καταστάσεων που σχετίζονται με την υγεία των συμμετεχόντων και τα προβλήματα που οδήγησαν στη λήψη των φαρμάκων, δεν υπολόγισαν όμως τους υπό εξέταση παράγοντες πολύπλευρα και συνολικά, αφήνοντας έξω από τις εκτιμήσεις τους σημαντικές παραμέτρους, όπως είναι ο βαθμός σοβαρότητας ενός προβλήματος υγείας.

Αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα κάποια φάρμακα να έχουν παρενέργειες που σχετίζονται με την εμφάνιση καθώς και την επιδείνωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε οι ασθενείς να διακόψουν την αγωγή τους.

Εάν όμως ένας ασθενής με χρόνιο πρόβλημα υγείας που λαμβάνει αγωγή εμφανίσει προβλήματα στη στυτική του λειτουργία, θα πρέπει να ρωτήσει τον ιατρό του αν το πρόβλημα αυτό σχετίζεται με το φάρμακο. Αν όντως σχετίζεται, θα μπορούσε ίσως να συζητηθεί η τροποποίηση της δόσης ή ακόμα και η δοκιμή ενός άλλου φαρμάκου.

Πηγή: reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr