ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

"Κάρφωσε" Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου


Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
 
Στους πρώην υπουργούς Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «πετάει το μπαλάκι» για την αξιοποίηση των στοιχείων της «λίστας Λαγκάρντ», ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης.


Στο 18σέλιδο υπόμνημά του, το οποίο κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο κ. Διώτης αναφέρει ότι έπραττε σύμφωνα με τις εντολές που λάμβανε από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, εξηγώντας ότι ουδέποτε του ζητήθηκε να διεξάγει έρευνα για τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονταν στην επίμαχη λίστα, ενώ κάνει λόγο και για επιλεκτικούς ελέγχους από τη μεριά του Υπουργείου.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν στο USB αφορούν παλαιότερες εγγραφές, δηλαδή ποσά τα οποία διακινήθηκαν πολύ πριν η χώρα βρεθεί σε οικονομική δυσπραγία και δεν σχετίζονται με την εν τω μεταξύ (και ιδίως από το 2009 και μετά) διαμορφωθείσα οικονομική κατάσταση.

«Συνάντησα στη Βουλή τον νέο υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο περί τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2011. Κατά τη συνάντησή μας του παρέδωσα το USB συνοδευόμενο από εκτύπωση μερικών σελίδων, ώστε να σχηματίσει άποψη για το είδος του αρχείου, του απεκάλυψα με ποιον τρόπο είχε περιέλθει στην κατοχή μου, όπως επίσης τις ενέργειες στις οποίες είχα μέχρι τότε προβεί για να βεβαιωθώ για το περιεχόμενό του. Ο υπουργός ζήτησε τη γνώμη μου σχετικά με την δυνατότητα αξιοποίησης των πληροφοριών του USB, οπότε του υπενθύμισα την διάταξη… σύμφωνα με την οποία δεν λαμβάνονται υπόψη στην ποινική διαδικασία αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών» περιγράφει ο κ. Διώτης.

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με τον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, κράτησε το USB, δεν έδωσε οποιαδήποτε εντολή σχετικά με αυτό και έκτοτε, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Διώτης, δεν έγινε ποτέ άλλοτε λόγος για το συγκεκριμένο αντικείμενο, ούτε κάποια ενέργεια μέχρι την αποχώρησή του από τη Δίωξη.

«Δεν μου ζήτησαν να διεξάγω έρευνα»

Παράλληλα, ο κ. Διώτης ξεκαθαρίζει ότι εάν ο κ. Βενιζέλος του ζητούσε να ενεργήσει τους αναγκαίους ελέγχους σχετικά με τις εγγραφές του USB, εκείνος θα το έκανε αφού πρώτα γινόταν μεταρρύθμιση στο ισχύον νομικό καθεστώς ώστε αυτοί να είναι νόμιμοι.

«Σε διαφορετική περίπτωση θα υπέβαλα την παραίτησή μου… Δεν είχα κανένα λόγο να ασχολούμαι με παράνομες και αμφίβολης αξιοπιστίας ‘λίστες’, επειδή ήδη είχα δώσει εντολές για την διερεύνηση στοιχείων, που προέκυπταν από άλλους, καθ’ όλα νόμιμους, καταλόγους ονομάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Παίρναμε εντολές για επιλεκτικούς ελέγχους»

Επιπλέον, άκρως αποκαλυπτικά σχετικά με τον «περίεργο» τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ είναι τα όσα περιγράφει ο κ. Διώτης στις σελίδες 8 και 9 του υπομνήματός του.

Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, κάνει λόγο για εντολές επιλεκτικών ελέγχων ενώ στη σελίδα 6 υπογραμμίζει ότι παρ’ όλο που ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει δημόσια ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν έδινε ποτέ εντολές για τον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Ήδη από τον Οκτώβριο 2011 έλαβα εντολή από τον κ. Βενιζέλο να διενεργήσει η υπηρεσία μου επείγοντα φορολογικό έλεγχο περίπου 750 προσώπων που περιλαμβάνονταν σε πίνακες της Γ.Γ.Π.Σ. σχετικά με εξαγωγή ποσών στο εξωτερικό για το έτος 2009… Σε συνέχεια της ως άνω εντολής διαβιβάστηκαν σε εμένα προσωπικά προς έλεγχο στις αρχές Νοεμβρίου 2011 από τον Γενικό Διευθυντή Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων τρεις καταστάσεις με 71 φυσικά πρόσωπα, τα οποία εντός του 20098 είχαν πραγματοποιήσει εμβάσματα ή πληρωμές στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ» σημειώνει.

Λίγες μέρες αργότερα ο υπουργός Οικονομικών, με νεώτερο έγγραφο του ζήτησε και πάλι από τον κ. Διώτη να γίνει σχετικός έλεγχος για εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ (αφορώντας το 2010) σε 743 φυσικά πρόσωπα.

Ωστόσο, κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους ανέκυψαν σημαντικά προβλήματα που εμπόδιζαν την επιτυχή έκβασή τους.

«Επειδή κανένας από τους μέχρι τότε διενεργηθέντες ελέγχους δεν είχε αποφέρει απτά αποτελέσματα, το ΣΔΟΕ, κατόπιν προσωπικής εντολής μου προς τους αρμοδίους διευθυντές, ζήτησε τον Ιούνιου του 2012 από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να αποσταλούν ηλεκτρονικά αρχεία σχετικά με τα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών όλων των φυσικών προσώπων για το χρονικό διάστημα των ετών 2000-2012… Ενώ οι Διευθύνσεις του υπουργείου έδιναν στο ΣΔΟΕ στοιχεία για επιλεκτικούς ελέγχους φυσικών προσώπων, το ΣΔΟΕ σκοπούσε σε ex officio λεπτομερή, πλήρη και σε βάθος δεκαετίας έλεγχο όλων των φυσικών προσώπων» συνεχίζει ο κ. Διώτης.

«Ο Βενιζέλος φάσκει και αντιφάσκει»

Ο πρώην ειδικός γραμματέας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Βενιζέλος αντιμετωπίζει -λανθασμένα κατά την άποψή του- το ΣΔΟΕ ως προανακριτική αρχή, ενώ τον κατηγορεί ότι φάσκει και αντιφάσκει. 

«Ενώ διατείνεται ότι συμφωνεί με τη νομική μου προσέγγιση καθ' όσον αφορά τη νομιμότητα ή μη της αξιοποίησης του USB, καταθέτει παρ' όλα αυτά ότι "αν το υλικό είχε περιέλθει πρώτα σε εμένα ως υπουργό θα το παρέδιδα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ προς αξιολόγηση και αξιοποίηση". Ενοψει του ανωτέρου χωρίου τίθεται το εξής απλό ερώτημα: Γιατί ο υπουργός δέχτηκε το usb όταν του το παρέδωσα και δεν μου το επέστρεψε με την εντολή να το χειριστώ ως "πηγή ανεπίσημων πληροφοριών", όπως λέει στην κατάθεσή του;», αναρωτιέται.