ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

"Εγκλωβισμένοι επί μήνες στις λίστες των ΚΕΠΑ"



Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προχώρησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χθες για τις λίστες του ΚΕΠΑ.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία απεύθυνε κάλεσμα σε όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, στις οικογένειές για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων σε όλα τα ΚΕΠΑ της χώρας, καθώς όπως τονίζεται η Εθνική Συνομοσπονδία έως και σήμερα έχει καταβάλλει υπεράνθρωπες και συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου η οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠΑ να στηριχτεί στις αρχές της αξιοπρέπειας και του σεβασμού.
Στην παρούσα στιγμή πάνω από 70 χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και το βιβλιάριο υγείας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευση.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, για την τραγική όμως αυτή κατάσταση, που οδηγεί σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση ευθύνεται αποκλειστικά το υπουργείο Εργασίας το οποίο πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Στην Πιερία
Και στα ΚΕΠΑ Πιερίας στο χώρο του ΙΚΑ πραγματοποιήθηκε χθες διαμαρτυρία από τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρίες Πιερίας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, το Σύλλογο Νεφροπαθών και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών.
Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Πιερίας Μιχάλης Χατζηβασιλείου, βρίσκονται επί μήνες εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, έχει διακοπεί η σύνταξη ή το επίδομα και το βιβλιάριο υγείας τους, και για όσους από εδώ και στο εξής καταθέτουν αιτήσεις για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους απαιτείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθοριστεί με ρητό και σαφή τρόπο: η επαναχορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού, επιδόματος και οιοδήποτε επιδόματος αναπηρίας αναδρομικά από την ημερομηνία αίτησής τους για επανεξέταση.
Στα αιτήματα τους περιλαμβάνονται η συνέχιση χορήγησης του επιδόματος αναπηρίας, η αυτόματη παράταση της γνωμάτευσης που έχει λήξει, η παράταση ισχύος των βιβλιαρίων υγείας, η αναγνώριση και συμπλήρωση νέων κατηγοριών αναπηρίας, σοβαρών και μη αναστρέψιμων και αυτόματη οριστικοποίηση γνωμάτευσης αυτών.
Ακόμη, η γνωμάτευση αναπηρίας να αποτελεί ενιαίο υγειονομικό κριτήριο για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές, καθώς και κατάργηση του μέτρου καταβολής του ποσού των 46,14 ευρώ για τους αιτούντες αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν τα μέλη του συλλόγου, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους αγωνίζονται και προσδοκούν μηχανισμούς αξιολόγησης και πιστοποίησης αποτελεσματικούς, αξιόπιστους δίκαιους και ευέλικτους, οι οποίοι θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στο κοινωνικό σύνολο, στην εμπέδωση της αξιοπρέπειας των ιδίων και των οικογενειών τους και στην προάσπιση του αντικειμενικού χαρακτήρα της αναπηρίας.