ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Ένα "τικ" πριν διαλυθεί η Κυβέρνηση - Στον αέρα και η δόση


-Ένα θρίλερ με βέτο, κόντρες, αντιδράσεις και διαφωνίες εκτυλίσσεται από χθες στο Μαξίμου
-Οι πιο τολμηροί μιλούν για διάλυση της τρικομματικής Κυβέρνησης και εκλογές
-Μονόδρομος για τον Σαμαρά η λήψη νέων μέτρων
Ο πρωθυπουργός με μήνυμά του μετά την εμπλοκή στη σύσκεψη και την κρίση δήλωσε την αποφασιστικότητά του...
να προχωρήσει στην κατάθεση του πακέτου και την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή παρά τη διαφωνία Κουβέλη στα εργασιακά.

Με μία επιλογή, που φαντάζει αυτήν την ώρα ως μονόδρομος, αντιδρά ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο veto που έθεσε ο κ. Φ. Κουβέλης σε ό,τι αφορά το πακέτο των μέτρων και δη τα εργασιακά. Ο κ. Σαμαράς προχώρησε χθες σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου και απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, καθώς και στους βουλευτές της ΝΔ αλλά και άλλων κομμάτων, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, καταθέτοντας το πακέτο των μέτρων στη Βουλή, παρά τις διαφωνίες του ενός εκ των δύο κυβερνητικών του εταίρων. Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, με τις οποίες κατέστη σαφής η διαφωνία του κ. Κουβέλη στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός έθεσε με δημόσια δήλωσή του τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους.

«Γνωρίζω πολύ καλά» -τόνισε- «τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα. Επί 3 μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας. Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Έχουμε ήδη -και στα εργασιακά και σε άλλα- αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της». «Απ' αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!», κατέληξε.

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση -απευθυνόμενος πρωτίστως στους κυβερνητικούς του εταίρους- ότι ο ίδιος θα προχωρήσει παρά τις δυσκολίες και το πολιτικό ρίσκο που εμπεριέχει αυτή η κίνησή του.

Το παρασκήνιο
Της δήλωσης του πρωθυπουργού είχε προηγηθεί μία δραματική σύσκεψη μεταξύ των τριών πολιτικών ηγετών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε ευθύς εξαρχής το θέμα του χρόνου λήψης των αποφάσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και πως σήμερα (σ.σ.: χθες) πρέπει να «κλείσουν» τα μέτρα στο σύνολό τους.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι υπουργοί κ. Στουρνάρας και Βρούτσης, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις που υπήρχαν στις συζητήσεις τους με την τρόικα. Ο υπουργός Απασχόλησης παρέδωσε στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ένα δισέλιδο σημείωμα με το τελικό «πακέτο» που αφορούσε τα εργασιακά. Κάθισε μάλιστα δίπλα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να του εξηγήσει ένα προς ένα τα μέτρα τα οποία είχαν «κλειδώσει» κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Κουβέλης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα των αποζημιώσεων και των τριετιών που παραμένουν παγωμένες και μόνον όταν αποχώρησαν από την αίθουσα οι δύο υπουργοί, εξέφρασε τη διαφωνία του στον πρωθυπουργό.
Ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, αφού επεσήμανε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για την εκταμίευση της δόσης και πως τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν «κλείσει» από την προηγούμενη σύσκεψη, ζήτησε από όλους να λάβουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να ενημερώσει άμεσα τους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών αιφνιδιάστηκε όταν -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ετέθη από τον κ. Κουβέλη θέμα που αφορούσε τις μειώσεις στα εφάπαξ, κάτι που είχε ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και μάλιστα είχε ενημερωθεί σχετικά και η τρόικα.
Από την πλευρά του ο κ. Ευ. Βενιζέλος ήταν πιο ήπιος στις τοποθετήσεις του και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει τώρα πολιτική διαπραγμάτευση από την πλευρά του πρωθυπουργού. «Διαπραγμάτευση έγινε και θα συνεχίσει να γίνεται», του απάντησε ο κ. Σαμαράς. «Στα εργασιακά, αυτό που πετύχαμε ήταν ένας καλός συμβιβασμός», προσέθεσε, απευθυνόμενος κυρίως προς τον κ. Κουβέλη.

ΣΑΜΑΡΑΣ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ένα καθοριστικό τετ α τετ 15 λεπτών
Ένα 15λεπτο τετ α τετ μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Eυ. Βενιζέλου, λίγο μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ήταν αυτό που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναζήτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παρέμενε στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση των δυο ηγετών έγινε σε ένα χώρο λίγο έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έθεσε ευθέως το θέμα στον κ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι θα πρέπει να γνωρίζει εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων ακόμη και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να μείνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα και να δοθούν απαντήσεις στα θέματα που εκείνος θέτει. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε, αλλά διευκρίνισε ότι ο ίδιος έχει απόλυτα «καθαρές» θέσεις για όλα και τις έχει παρουσιάσει έγκαιρα.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες -ίσως και μέσα από μια νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- έτσι ώστε να μη διαρραγεί η ενότητα του κυβερνητικού σχήματος, αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση θα ενώσουν δυνάμεις προκειμένου να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο
«O Βενιζέλος και εγώ τον Κουβέλη τον θέλουμε». Με αυτή την απάντηση που έδωσε σε βουλευτές της ΝΔ αργά χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο για την επίτευξη συμφωνίας με τους κυβερνητικούς εταίρους έστω και στο «παρά πέντε» της προώθησης των μέτρων στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και τη δραματική δήλωση που έκανε, είχε συνάντηση στη Βουλή με περισσότερους από 40 βουλευτές της ΝΔ. Στις συζητήσεις του, επαναβεβαίωσε την απόφασή του να προχωρήσει, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο εσωτερικό της κυβέρνησής του και σημείωσε ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος. Για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ μίλησε με θετικά λόγια, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν φοβάται την αποχώρηση του κ. Φ. Κουβέλη ο Α. Σαμαράς φέρεται να είπε το εξής: «Εγώ ξέρω ότι πρέπει να λήξει η συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο... Μέχρι αύριο (σήμερα)...».
Δυσαρέσκεια Στουρνάρα για τη στάση Κουβέλη 

Θα φέρω το πακέτο στη Βουλή...
Εμφανής ήταν η δυσαρέσκεια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τη στάση που κράτησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Φ. Κουβέλης.
Μάλιστα εξερχόμενος από τη Βουλή υπογράμμισε πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου και φέρεται να πρόσθεσε πως «εγώ θα το φέρω στη Βουλή και ο κ. Κουβέλης ας κάνει ό,τι θέλει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε πως «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τα εργασιακά, με στόχο να βελτιωθούν οι όροι. Η τρόικα έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές οι υποχωρήσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μέτρων, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Πηγή του υπουργείου αργά χθες το βράδυ διευκρίνιζε πως δεν υπάρχει άλλη λύση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία με την τρόικα δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να πάρουμε τη δόση. Πρέπει να σωθεί η χώρα».

Όσον αφορά τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ η ίδια πηγή αναρωτήθηκε «είναι δυνατόν να βγαίνει τώρα ο κ. Κουβέλης και να διαχωρίζει έτσι τη θέση του στα εργασιακά;».

Έγραψε ο Γιάννης Σαραντάκος
Πηγή: ΕΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.