ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πιερία


Τη Δευτέρα το μεσημέρι, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Ιωάννη Καζταρίδη και εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων Πιερίας στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι φιλολόγων κα Ευσεβία Χασάπη και κος Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ο Σχολικός Σύμβουλος των Μαθηματικών κος Ευάγγελος Βοσκός, η Σχολική Σύμβουλος των Φυσικών κα Ανδριάνα Πιπιλιαγκοπούλου, οι υπεύθυνοι ΕΚΦΕ, κος Νικόλαος Ιωάννου, Κε.Πλη.Νε.Τ., κος Βασίλειος Ζήσκος, η υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων, κα Μυράντα Παππά, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/νσης, κα Ελένη Φιλιππά, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας κος Θεόδωρος Σιαμάγκας.

Ο κ. Καζταρίδης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας, κου Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, στην Κατερίνη, και μετέφερε την εκτίμηση του Υφυπουργού ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι δυσμενέστερη από κάθε άλλη , και θα αποτελέσει πρόκληση για τα στελέχη , ώστε το παραγόμενο έργο να μην υστερεί.

Το κλίμα άλλαξε με τη θετική διαπίστωση της ομαλής έναρξης της σχολικής χρονιάς, καθώς δεν εμφανίστηκαν φέτος προβλήματα προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα, στελεχώθηκαν έγκαιρα όλα τα σχολεία με εκπαιδευτικό προσωπικό, τα βιβλία μοιράστηκαν στους μαθητές από την πρώτη ημέρα και η μεταφορά των μαθητών διεξάγεται ομαλά.

Ειδικά σε ό τι αφορά την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικό προσωπικό, ο κ. Καζταρίδης τόνισε ότι αυτό αποτελεί προϊόν πολύωρων συνεδριάσεων του ΠΥΣΔΕ, μεσούντος του θέρους, και ευχαρίστησε γι' αυτό τα ορισμένα και τα αιρετά μέλη του ΠΥΣΔΕ.

Το ίδιο θετική ήταν και η αναφορά στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης, οι οποίες έχουν εξελιχθεί και αναβαθμιστεί. Στόχος παραμένει η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους.

Φιλοδοξία είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο ο χρόνος εξυπηρέτησης των πολιτών. Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων , από την οποία θα εξάγονται άμεσα τα στοιχεία και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας, είναι σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια ο κ. Καζταρίδης σκιαγράφησε το πορτρέτο του διευθυντή - ηγέτη της σχολικής μονάδας. Παρομοίασε το Διευθυντή του σχολείου με μια κιβωτό σοφίας, από την οποία θα αντλήσουν δύναμη, έμπνευση και καθοδήγηση οι εκπαιδευτικοί.

Προέτρεψε τους Διευθυντές να διοικούν κατά τρόπο δίκαιο και σύννομο, και να ακολουθούν το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Να είναι προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι στο έργο τους. Να εμπνέουν το σεβασμό και να καλλιεργούν την πειθαρχία και την ευπείθεια.

Η ομιλία του Δ/ντή Δ/θμιας συνεχίστηκε με αναφορά σε επιμέρους θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως η πρωινή παράταξη, οι απουσίες των μαθητών και οι συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων.

Μετά το Δ/ντή της Διεύθυνσης, το λόγο πήρε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, η οποία μίλησε για τις δράσεις και τα σχέδια του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των Σχολικών Συμβούλων, στις οποίες κοινή συνισταμένη ήταν η διαπίστωση του υψηλού επιπέδου εργασίας των σχολείων της Πιερίας και της συνεργασίας με τους Συμβούλους.

Στο βήμα ανέβηκαν οι δυο αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, Γεώργιος Πουλετίδης και Γεώργιος Αραμπατζής, οι οποίοι κάνοντας απολογισμό του έργου τους μίλησαν για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, αλλά τόνισαν ότι αισθάνθηκαν δικαιωμένοι από τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας, για τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα.

Ο Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Πιερίας παρουσίασε στους Δ/ντές των σχολείων τις προτάσεις του για την οργάνωση των εργαστηρίων και, τέλος, ο Δ/ντής του Μουσικού Σχολείου παρουσίασε ένα πρόγραμμα για στελέχη εκπαίδευσης.

Ακολούθησε συζήτηση και η συνάντηση έκλεισε με ευχές για μια δημιουργική και ανέφελη σχολική χρονιά.