ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Εισβολή στη Συρία αποφάσισε η τουρκική εθνοσυνέλευση

Εισβολή στη Συρία αποφάσισε η τουρκική εθνοσυνέλευση

Το «πράσινο φως» για στρατιωτικές επιχειρήσεις επί συριακού εδάφους -εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση- έδωσε η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κατόπιν έκτακτης κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης. Το νομοσχέδιο που εγκρίνει τη στρατιωτική δράση στη Συρία «δεν αποτελεί κήρυξη πολέμου» τονίζει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα της Άγκυρας είναι να δράσει σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς. 

Η ένταση στην τουρκοσυριακή μεθόριο έχει χτυπήσει «κόκκινο», με την Τουρκία να πλήττει για πρώτη φορά στόχους εντός της Συρίας σε αντίποινα για τη συριακή οβίδα που σκότωσε πέντε πολίτες, δύο γυναίκες και τρία παιδιά, στην επαρχιακή κωμόπολη Ακτσάκαλε.

Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 320 ψήφους έναντι 129 κατά και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση για χρονικό διάστημα ενός έτους να στείλει εφόσον κρίνει απαραίτητο στρατιωτικές δυνάμεις εντός συριακού εδάφους ή να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά συριακών στόχων.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι επισήμανε κατόπιν της ψηφοφορίας ότι προτεραιότητα είναι η δράση σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που εγκρίνει τη στρατιωτική δράση δεν συνιστά κήρυξη πολέμου.