ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Eurogroup: Στο Λουξεμβούργο ο Ι. Στουρνάρας με στόχο μια θετική δήλωση

Eurogroup: Στο Λουξεμβούργο ο Ι. Στουρνάρας με στόχο μια θετική δήλωση

Με στόχο μια θετική δήλωση από το Eurogroup για την Ελλάδα, ο υπουργός ΟικονομικώνΓ. Στουρνάρας πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο το πακέτο των μέτρων, για το οποίο υπάρχουν -πάντως- ακόμη εκρεμότητες ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

Ωστόσο, το κλίμα διαγράφεται θετικό, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του Όλι Ρεν και τις πληροφορίες από το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, η «θετική δήλωση» είναι το καλύτερο που μπορεί να προσδοκά η Αθήνα αυτή τη στιγμή, καθώς -όπως όλα δείχνουν- η δόση των 31,5 δισ. ευρώ μετατίθεται για τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εκδώσουν μια θετική δήλωση για την πρόοδο της Ελλάδας στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων δημοσιονομικής πειθαρχίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
«Είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει καλά τις προηγούμενες ημέρες και γιαυτό θεωρώ και αναμένω ότι το Eurogroup θα δώσει μια θετική και υποστηρικτική δήλωση για την πρόοδο της Ελλάδας» επισήμανε ο Όλι Ρεν.
Ανάλογα είναι τα μηνύματα που έρχονται από πηγές κοντά στην επικεφαλής του ΔΝΤΚριστίν Λαγκάρντ. Κατά τις πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα αναφέρει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και θα ζητήσει να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα.
Είναι σαφές ότι η θετική δήλωση από το Eurogroup και το ΔΝΤ αποτελεί ένα σκαλοπάτι προς την πολύπαθη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να ληφθεί ούτε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου κι όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για τα τέλη Νοεμβρίου.
Αλλωστε, η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου, ενώ κατά άλλες πληροφορίες μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.
Πάντως, τις τελευταίες ημέρες έχει επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για μέτρα ύψους 8,8 δισ. ευρώ το 2013 (έναντι 7,8 δισ. που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού).