ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Διεθνής ανησυχία για την κατάσταση στο Ισραήλ



 Διεθνής ανησυχία για την κατάσταση στο Ισραήλ
Οι αντιδράσεις Νετανιάχου, Μπαν, Ομπάμα και άλλων αξιωματούχων
H Χαμάς εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες χθες προς το Ισραήλ

Πολλαπλές οι αντιδράσεις για τη χθεσινή επίθεση στη Γάζα.
Κάλεσμα στις ΗΠΑ να «παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα» απηύθυνε η Αίγυπτος, ενώ την ίδια ώρα ζήτησε επισήμως έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξεταστεί η ισραηλινή «επίθεση» εναντίον της Γάζας, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.   
Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στον ΟΗΕ έστειλε επίσημο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και τον πρεσβευτή της Ινδίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την περίοδο.    
Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως χθες βράδυ για να συζητήσει για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά δεν έλαβε καμιά απόφαση.      

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χάμαντ Μπεν Γιάσεμ αλ-Θάνιπροειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο μετά τις «φονικές του  επιδρομές» στη Γάζα. «Αυτή η απαράδεκτη επίθεση δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη», δήλωσε ο σεΐχης Χάμαντ το βράδυ της Τετάρτης στο Ριάντ, όπου μετείχε σε μια σύνοδο των μοναρχιών του Κόλπου και της Ρωσίας για την κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Qna.      
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να προασπίσει την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η κλιμάκωση της βίας στη Γάζα «ευνοεί τον εξτρεμισμό».
Ο σεϊχης καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας πως «απορρίπτουμε την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό αλλά αυτού του είδους οι ανεύθυνες και αδικαιολόγητες επιθέσεις πρέπει να καταδικάζονται από όλο τον κόσμο».
Η αντίδραση Νετανιάχου - ανταλλαγή πυρών
Παράλληλα στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ετοιμάζονται για να επεκτείνουν την επιχείρησή τους κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.    
Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν μετά το θάνατο του αρχηγού του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, του Αχμεντ Σαΐντ Χαλίλ αλ-Τζαμπάρι χθες, σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.     
Μετά τις επιδρομές, μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους εξαπέλυσαν παλαιστίνιοι ένοπλοι από τη Γάζα.     
Τρεις παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν σε νέες ισραηλινές επιθέσεις νωρίς σήμερα.Και άλλες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, αλλά σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές στην πόλη της Γάζας, η βία μέχρι τώρα δεν έχει κλιμακωθεί σε τέτοιο σημείο όπως ο τελευταίος πόλεμος στη Γάζα πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, όταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την πρώτη ημέρα της ισραηλινής επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι».
«Στείλαμε σαφές μήνυμα στη Χαμάς και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις»,δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτική του ομιλία χθες βράδυ. «Και αν υπάρξει ανάγκη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για να διευρύνουν την επιχείρηση. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε οτιδήποτε για να υπερασπίσουμε τους πολίτες μας».
Ο Τζαμπάρι και ένας ακόμη αξιωματούχος της Χαμάς που σκοτώθηκε δίπλα του συγκαταλέγονται στους τουλάχιστον δέκα νεκρούς στη Γάζα χθες, Τετάρτη κατά τις ισραηλινές επιδρομές και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί, δήλωσε ο παλαιστίνιος απεσταλμένος στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.   
Ο Τζαμπάρι, 46 ετών, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς που σκοτώνεται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ευρείας κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» κατά την οποία τουλάχιστον 1.440 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους.     
Έξω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε νεκρός ο Τζαμπάρι, εξαγριωμένοι κάτοικοι της Γάζας ζητούσαν «εκδίκηση» και φώναζαν «Θέλουμε να πλήξετε το Τελ Αβίβ απόψε».
Αρκετοί τραυματισμένοι πολίτες, μεταξύ τους παιδιά, διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Γάζας. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ζάχρι δήλωσε ότι «το Ισραήλ θα λυπηθεί ακόμη και τη στιγμή που σκέφθηκε να δράσει έτσι». Δεν υπάρχει δικαιολογία  
Το ζήτημα του Ισραήλ στον ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών, ύστερα από αίτημα της Αιγύπτου αργά την Τετάρτη για να εξετάσει την κατάσταση. Ο Μανσούρ είπε ότι το Ισραήλ «ξεδιάντροπα καυχιέται για τη βούλησή του να σκοτώσει Παλαιστίνιους».
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Ισραήλ στη συνεδρίαση αυτή. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία που χρησιμοποιούν η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις κατά του ισραηλινού λαού», είπε η Ράις.
Παρέμβαση Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου χθες βράδυ και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση,  ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.     
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επικοινώνησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι εκφράζοντας ανησυχία για την «επιδείνωση της κατάστασης». Ο πρόεδρος της Αιγύπτου συνομίλησε και με τον αμερικανό ομόλογό του και συμφώνησαν ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί η ένταση το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.    
Η γειτονική Αίγυπτος καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή στο Κάιρο για να ζητήσει εξηγήσεις. Η Αίγυπτος παρακολουθεί στενά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Γάζα. Είναι η πρώτη φορά που η βία κλιμακώνεται σε τέτοιο βαθμό, μετά τα γεγονότα της Αραβικής Ανοιξης που ανέτρεψαν το καθεστώςΜουμπάρακ στη Αίγυπτο να ανέδειξαν πρόεδρο από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ένα πολιτικό κίνημα με τις ίδιες καταβολές με την ισλαμιστική Χαμάς.    
Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή, ο πρόεδροςΜαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την ισραηλινή επιχείρηση. «Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε για τη σοβαρότητα της κλιμάκωσης των ισραηλινών επιδρομών και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό τους» σε δήλωσή του που μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.        
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ σε δήλωσή του ανέφερε «Ζητούμε από το Ισραήλ να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα ώστε να αποτραπούν απώλειες μεταξύ των πολιτών». Πρόσθεσε ότι «η Χαμάς ισχυρίζεται ότι αυτή ενδιαφέρεται περισσότερο για το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού, αλλά συνεχίζει τη βία, κάτι που είναι αντιπαραγωγικό για το παλαιστινιακό ζήτημα».     
Η αντίδραση της Βρετανίας
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Συνεχίζουμε να ζητούμε από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
Η εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η αντισυνταγματάρχης Αβιταλ Λίμποβιτς, είπε ότι ο Τζαμπάρι είχε «πολύ αίμα στα χέρια του». Πρόσθεσε ότι «σχεδόν 20 θέσεις στη Γάζα αποτέλεσαν το στόχο μιας περιορισμένης κλίμακας επιχείρησης», κυρίως τις ικανότητες εκτόξευσης ρουκετών.     
«Η επιχείρηση κατά της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων έχει δύο σκοπούς: να προστατεύσει τους ισραηλινούς πολίτες και να στοχεύσει κατά των τρομοκρατικών ικανοτήτων των οργανώσεων αυτών».
Στην υπηρεσία του στο Twitter ο ισραηλινός στρατός γράφει ότι 17 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα  αναχαιτίσθηκαν με επιτυχία από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» χθες, αλλά μια ρουκέτα διαπέρασε τον αντιπυραυλικό σύστημα και έπληξε «πόλη του νότιου Ισραήλ», υποδηλώνοντας μάλλον τη Μπιρσεμπά, όπου πυροσβέστες έσβηναν ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο μετά την αναφορά μιας επίθεσης με ρουκέτα. Αναφέρει επίσης ότι ικανότητες  πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Χαμάς και υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων επλήγησαν σοβαρά κατά τις επιδρομές.       
Το Ισραήλ έχει σκοτώσει αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε παρόμοιες επιχειρήσεις, μεταξύ τους τον ιδρυτή του κινήματος, τον σεΐχη Αχμεντ  Γιασίν το 2004.