ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Με εξαιρετική στρατηγική η Εθνική 1-0 την Ιρλανδία στο Δουβλίνο


Στην τελευταία της εμφάνιση για το 2012 η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έδειξε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και επικράτησε 1-0 του ΕΪΡΕ στο Δουβλίνο, σε ένα φιλικό με πολλά νεύρα παο την πλευρά των Ιρλανδών.Είναι χαρακτηριστική η φάση όταν η ελληνική ομάδα προηγήθηκε στο 29' ένα εγκληματικό τάκλιν του Κλαρκ στον Χολέμπας στο 43', που κόντεψε να κόψει στα δύο τον παίκτη του Ολυμπιακού και προκάλεσε την οργή των υπολοίπων. 

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε άριστα στη στρατηγική και έκανε πολύ καλή εμφάνιση για εκτός έδρας παιχνίδι, μάλιστα παίζοντας χωρίς 3-4 βασικούς παίκτες της, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών Καραγκούνη-Κατσουράνη. Το τελικό 1-0 ίσως και να αδικεί την ομάδα του Σάντος που μπορούσε και δεύτερο γκολ. Όχι ότι οι Ιρλανδοί δεν έκαναν ευκαιρίες, όμως οι Ελληνες ήσαν πειστικότεροι, πιο οργανωμένοι και έφτασαν κοντά στο γκολ με αξιώσεις ακόμα και όταν φανερά έπαιζαν για να διατηρήσουν τα κεκτημένα.

Οσον αφορά στα νέα πρόσωπα; Ο Ταχτσίδης έκανε πολύ καλή εμφάνιση και μαζί με τον Τζιόλη καθάρισαν το χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο Σταφυλίδης ήταν επίσης θετικότατος (αν και η απειρία του τον έκανε να παραχωρήσει μερικά αχρείαστα λάθη και να κάνει ένα χέρι που δεν δόθηκε πέναλτι), Ο Αθανασιάδης χωρίς να… βγάλει μάτια ήταν μέσα στο κλίμα της ομάδας και έκανε και 1-2 προσπάθειες για γκολ, ενώ ο Περιστερίδης απλά πήρε …μυρωδιά εθνικής καθώς ο Καρνέζης δεν βγήκε λεπτό και ο γκολκίπερ του Πανιωνίου απλά παρακολούθησε την αναμέτρηση από τον πάγκο.


Από εκεί και πέρα ο Χολέμπας έκανε εξαιρετική εμφάνιση, μάλλον την καλύτερή του από όταν πήρε φανέλα από το Σάντος και σκόραρε στο 29΄ από την ασίστ του Σαμαρά το γκολ της νίκης με κούρσα, μπάσιμο στην περιοχή και εκτέλεση που θα ζήλευε και καθαρόαιμος επιθετικός. Τα σέντερ μπακ όπως πάντα καθάριζαν όλες τις φάσεις που δημιουργούσαν οι Ιρλανδοί με την εμμονή τους στις σέντρες, ο Καρνέζης πάντα σταθερός και γενικά όλοι οι διεθνείς και η εν γένει εικόνα της εθνικής ήταν πολύ καλή και άφησε εκ νέου υποσχέσεις για το αύριο και την προσπάθειά της να πάρει το εισιτήριο για το μουντιάλ της Βραζιλίας.


Στο 29' οι διεθνείς άλλαξαν με ταχύτητα την μπάλα έξω από την ιρλανδική περιοχή, με τον Χολέμπας να βρίσκει τον Σαμαρά, αυτός τον Μήτρογλου, ο τελευταίος ξανά τον αρχηγό και ο Σαμαράς εκ νέου τον Χολέμπας στο ύψος της περιοχής και αυτός με δυνατό δεξί συρτό σουτ νίκησε τον Φορντ για το 1-0, με το παρθενικό του γκολ με την εθνική!

Το προβάδισμα της Ελλάδας προκάλεσε νεύρα στους Ιρλανδούς που έκαναν πολύ δυνατά φάουλ και το ημίχρονο έκλεισε με ένταση, ενώ στις καθυστερήσεις ο Καρνέζης κράτησε το μηδέν στην άμυνα, καθώς όντας σε ετοιμότητα εκτινάχθηκε στην αριστερή του γωνία και έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Μπρέιντι.

Το δεύτερο ημίχρονο είχε πολλές αλλαγές από ελληνικής πλευράς, με τους Σαλπιγγίδη, Φορτούνη, Αθανασιάδη, Βύντρα, Μανιάτη και Σπυρόπουλο να παίρνουν θέση στον αγωνιστικό χώρο. Ο ρυθμός δικαιολογημένα λοιπόν έπεσε, δίνοντας το δικαίωμα στην γηπεδούχο ομάδα να «απειλήσει» για την ισοφάριση.

Στο 47' ο ΜακΚάρθι ελίχθηκε έξω από την ελληνική περιοχή, έπιασε δυνατό σουτ, ο Καρνέζης απόκρουσε ασθενώς, ο Παπασταθόπουλος πρόλαβε τον Ντίολ πριν γίνει επικίνδυνος, αλλά η μπάλα έφτασε στον Κοξ, ο οποίος σούταρε προς την ελληνική εστία με τον Καρνέζη να αποκρούει εκ νέου, αυτή τη φορά σε κόρνερ.

Δύο λεπτά μετά ο Κοξ, από πάσα του ΜακΚάρθι που «τρύπησε» την ελληνική άμυνα, βγήκε απέναντι στον Καρνέζη, αλλά την ώρα που επιχείρησε να σουτάρει ο Παπαδόπουλος με αποφασιστική προβολή έδιωξε τη μπάλα.

Η «απάντηση» της ελληνικής ομάδας ήταν μια καλή εκτέλεση φάουλ του Ταχτσίδη στο 53', αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Η Ιρλανδία ξαναβγήκε μπροστά στο 68΄, όταν από εκτέλεση φάουλ του ΜακΚλιν, η μπάλα μετά από κόντρες έφτασε στον Μακ Κάρθι, που ήταν αμαρκάριστος στο ύψος της μικρής περιοχής του Καρνέζη και αριστερά, αλλά το σουτ που έκανε πέρασε άουτ.

Στο τελευταίο 25λεπτο του φιλικού, δεν είχαμε άλλες φάσεις, με τους Ιρλανδούς να συμβιβάζονται με ακόμα μία ήττα και να μην μπορούν να κλείσουν τις πληγές από το 1-6 του περασμένο μήνα από την Γερμανία στα προκριματικά του Mundial. Όσο για τους Έλληνες, γιόρτασαν το φινάλε του 2012 με μια νίκη ψυχολογίας..

Ελλάδα(Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης (60΄Μανιάτης), Σταφυλλίδης (82΄Σπυρόπουλος), Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ταχτσίδης, Τζιόλης, Χολέμπας (46΄Φορτούνης), Νίνης (60΄Βύντρα), Σαμαράς (46΄Σαλπιγγίδης), Μήτρογλου (46΄Αθανασιάδης)

Ιρλανδία (Τραπατόνι): Φορντ, Κόλεμαν, Ο’ Σέι, Κλαρκ, Γουόρντ, Γουίλαν (33΄Άντριους), ΜακΚάρθι (70΄Μέιλερ), ΜακKλίν, Μπρέιντι (60΄Χούλαχαν), Κοξ (60΄Κίοξ), Λονγκ (46΄Ντόιλ)..