ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ξεπεράστε την μιζέρια σας


 Ξεπεράστε την μιζέρια σας
Του Γιώργου Κράλογλου
Οι κερδισμένοι της δόσης που εξασφαλίσθηκε είναι οι δανειστές. Οι ωφελημένοι, κάπως, οι Τράπεζες και ο κρατικός κορβανάς. Οι «αιμοδότες» της δόσης μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι δεν κερδίζουν τίποτε. Τους μένει μόνο η ελπίδα του αύριο αν αξιοποιηθεί σήμερα το θετικό κλίμα των εξελίξεων. Δώστε την με πέντε θετικές κινήσεις.
Η πρώτη κίνηση είναι να ξεπεράσετε την πολιτική σας μιζέρια με δύο τρόπους. Πρώτον να πείτε στο λαό την αλήθεια για το τι σημαίνει η δόση που θα πάρουμε ή θα αρχίσουμε να παίρνουμε γύρω στα Χριστούγεννα και ότι αυτά τα λεφτά δεν είναι για να τα δανείσουμε ή να τα χαρίσουμε στους ψηφοφόρους. Γιατί υπάρχουν πολλοί ακόμη στον τόπο που νομίζουν ότι «είναι τα λεφτά του Σαμαρά» όπως το 1981 τα δανεικά και τα λεφτά της ΕΟΚ τα λέγανε «τα λεφτά του Παπανδρέα» και τρέχανε να γεμίσουν τις τσάντες τους και να την αράξουν στα καφενεία… Δεύτερον να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι είστε πράγματι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και ότι τα «παπατζιλίκια» και τα «καραγκιοζιλίκια» των «πονεμένων» βουλευτών για τον λαό και τα προβλήματά του όπως αυτά με την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού θα σταματήσουν εδώ. Οι διαγραφές ήταν μια καλή αρχή. Και η στάση του κ. Φ. Κουβέλη ήταν μια άριστη συνέχεια. Ο λαός που δεν είναι «ιθαγενείς», όπως πιστεύετε από το 1974 και μετά, έχει δικαίωμα να ελπίζει ότι δικαίως σας ψήφισε. Εάν επιτρέψετε σενάρια εκλογολογίας και ανασχηματισμολογίας (που ήδη ψιθυρίζονται στα παρασκήνια) τα κόμματα που σχηματίζουν την κυβέρνηση θα είναι τουλάχιστον κατάπτυστα.
Δεύτερη κίνηση είναι να βεβαιώστε τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει δρόμος για αναθέρμανση της οικονομίας δίδοντας, ως αξιόπιστη κυβέρνηση, ένα πράσινο φως με καταβολή τουλάχιστον των 5 δισ. ευρώ από τα πάνω από 10 δισ. ευρώ που έχει φεσώσει επιχειρήσεις και προμηθευτές. Δώστε πίσω μέρος από αυτά που χρωστάει το κράτος αφενός για να υπάρξει έστω και μια μικρή ρευστότητα και αφέτερου για να δημιουργηθεί η εντύπωση του τερματισμού της στάσης πληρωμών και άρα της ανεπίσημης χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα βεβαίως κινητοποιείστε όλους τους μηχανισμούς για είσπραξη της φοροδιαφυγής και ιδίως των προστίμων.
Τρίτη κίνηση που ασφαλώς και δεν έχει κόστος είναι ξεπεράσετε την πολιτική στενοκεφαλιά και να τολμήσετε την κατάργηση του Κώδικα Στοιχείων και Βιβλίων δίνοντας έτσι μια φορολογική ανάσα σε μικρούς και νέους επιχειρηματίες να μπούνε στο παιχνίδι. Το μέτρο αυτό είναι ουσιαστικότερο και από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ μιας και δύσκολα θα βρεθούν σήμερα επιχειρηματίες να έχουν προς διάθεση και δικά τους κεφάλαια για να συμμετάσχουν.
Τέταρτη κίνηση είναι να βάλετε τα «δύο πόδια σε ένα παπούτσι» στους αντιδραστικούς «επαναστάτες» της ΔΕΗ και των συντεχνιών που ελέγχουν τα μέσα μεταφοράς για να καλύψουν τις ανάγκες εσόδων (ακόμη και τον υποχρεωτικό εξορθολογισμό) των τιμολογίων από συρρικνώσεις και περιορισμό σπατάλης και όχι από νέες αυξήσεις στην τιμή ρεύματος και στα εισιτήρια. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε θετική ψυχολογία στους καταναλωτές αλλά και σταθερό παραγωγικό κόστος στις μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν την ρευστότητα.
Πέμπτη κίνηση ανοίξτε τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικοδομής. Ξεκινήστε από τα απλά που δεν κοστίζουν στον κρατικό κορβανά. Καταργείστε πλήρως το πόθεν έσχες και αφήστε το ρευστό να τρέξει στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τους ύποπτους αγοραστές… σιγά μην στάξει η ουρά του γαιδάρου… Μαντρώστε πρώτα τους γνωστούς σας και γνωστούς μας που δηλώνουν εισοδήματα 500 ευρώ και έχουν λεφτά στην Ελβετία και μετά κυνηγήστε το μαύρο χρήμα της οικοδομής. Και βεβαίως όταν τρέξει η αγορά και αναθερμανθεί η οικονομία και αφού επιστρέψουν στην οικοδομή οι χιλιάδες άνεργοι που απολύθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια τότε η «γυναίκα του Καίσαρα ας είναι και ας φαίνεται τίμια». Με την σημερινή κατάντια της οικοδομής και των ακινήτων το μέτρο φαντάζει και ως ολίγη βλακεία.
Ταυτόχρονα σταματήστε τον στραγγαλισμό των ενοικίων που συμπληρώνει σε τεράστιο βαθμό το εισόδημα συνταξιούχων που τους χαρατσώσατε αγρίως. Των συνταξιούχων εκείνων που μένουν στα παιδιά τους για να νοικιάζουν τα σπίτια τους και να κερδίζουν λίγα ευρώ. Δώστε πρόσθετα κίνητρα για την πρώτη κατοικία ώστε και την οικοδομή για να βοηθήσετε και το υπαρκτό ακόμη πρόβλημα στέγασης μιας και κανείς δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια από Τράπεζες.
Αυτές τις απλές κινήσεις, του κοινού νου, σκέφτηκα εγώ και τις αποτύπωσα στο σημερινό μου σημείωμα.
Εσείς που έχετε την ικανότητα να εξασφαλίζετε την σωτηρία των λαών μάλλον θα έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη.