ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Παρουσία εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Εγκαινιάστηκε το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας


Τα εγκαίνια του καταφυγίου της Πετρόστρουγκας πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, παρουσία εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του Ολύμπου, χτισμένο στα 1900 μέτρα μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος ρόμπολου. Η ανάβαση γίνεται από τη τοποθεσία "Γκορτσιά" (14ο χιλιόμετρο της διαδρομής Λιτόχωρο - Πριόνια) μετά από 2.30 ώρες περίπου πεζοπορικής διαδρομής, μέσα από ένα καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι.

Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει 60 άτομα, διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και θα είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, που έχει τη διαχείριση του.

Εκτός από υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τοπικοί φορείς του Ν. Πιερίας και πλήθος μελών της ορειβατικής κοινότητας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπ. Αυτοδιοίκησης και της Τοπ. Κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 και μεταξύ άλλων είναι: η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των περιοχής, η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της προστατευόμενης περιοχής κ.α. Τα γραφεία του Φορέα βρίσκονται στο Λιτόχωρο (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας).

Πληροφορίες για το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στα γραφεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο τηλέφωνο 2310 310649 ή ηλεκτρονικά στο inform@hrt.org.gr.

Πληροφορίες για το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο τηλέφωνο 23520/83000 και στην ιστοσελίδα του Φορέα : www.olympusfd.gr