ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Αποζημιώσεις για δεσμευμένες εκτάσεις


Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Με το γνωστό προεδρικό διάταγμα της 06.03.2003 «Καθορισμός χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων (Ν. Αττικής)» (ΦΕΚ τ. Δ΄ αριθμ. 199/6.3.2003), δεσμεύθηκαν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή των Μεσογείων, αφού απαγορεύθηκε κάθε μορφή οικοδόμησης και αξιοποίησής τους. Το πρόβλημα φαίνεται να αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες των Μεσογείων. Πρόσφατα, πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων κατέθεσαν αιτήσεις στη Διοίκηση, ζητώντας να αποζημιωθούν για τις δεσμεύσεις αυτές. Ο συνταγματολόγος Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της ειδικευμένης στα αντικείμενα αυτά Δικηγορικής Εταιρείας «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας & Συνεργάτες» (www.publiclaw-lawfirm.gr), που ανέλαβε τις υποθέσεις αυτές, εξηγεί στοMesogianews.gr  για το ζήτημα που ανέκυψε. Όπως αναφέρει μάλιστα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι οι ιδιοκτησίες τους έχουν δεσμεύσεις από αυτό το διάταγμα!

M : Τι ακριβώς συμβαίνει με το π.δ. των Μεσογείων κ. Παπακωνσταντίνου;

Παπ.: Είναι γεγονός ότι με το π.δ. που εκδόθηκε το έτος 2003 και καθορίζει τις χρήσεις γης και τους περιορισμούς δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές των Μεσογείων, προβλέφθηκαν για εκτεταμένες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων σημαντικοί περιορισμοί στις χρήσεις που επιτρέπονται. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε απόλυτη απαγόρευση χρήσεων. Οι δεσμεύσεις αυτές θεσπίζονται, όπως επικαλείται η Διοίκηση, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, του τοπίου και των αρχαιολογικών χώρων. Είναι σαφές ότι στις περιπτώσεις αυτές έχουμε ουσιαστικά δέσμευση των ακινήτων, αφού οι περιορισμοί που τίθενται, όπως είναι η απαγόρευση γενικά της δόμησης, εκμηδενίζουν την αξία και τη χρησιμότητα των ιδιοκτησιών.



M Μπορούμε να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα;

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων στη ευρύτερη περιοχή της Βραυρώνας και της Χαμολιάς, που έχουν χαρακτηριστεί ως «περιοχές με στοιχείο Β1» και ειδικότερα ως «περιοχές απολύτου προστασίας τοπίου, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων». Στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται καμία ουσιαστικά χρήση. Είναι για τον λόγο αυτό δεσμευμένες.



M Επιτρέπεται αυτό από το Σύνταγμα;

Σε πολλές περιπτώσεις, οι περιορισμοί στις χρήσεις των ακινήτων είναι υπερβολικοί και δυσανάλογοι, αφού δεν δικαιολογούνται επαρκώς. Πράγματι, δεν είναι δυνατή η επί της ουσίας δέσμευση χιλιάδων ιδιοκτησιών χωρίς να είναι αυτό απαραίτητο για την προστασία του περιβάλλοντος ή των αρχαίων μνημείων. Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε ζήτημα αντίθεσης με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ιδιοκτησία.


M Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες κ. Παπακωνσταντίνου;

Κατ’ αρχήν πρέπει να σας πω ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών αγνοούν τις δεσμεύσεις. Για τον λόγο αυτό, το πρώτο που θα πρέπει να πράξουν –και πρέπει να το κάνουν άμεσα- είναι να απευθυνθούν στην αρμόδια Πολεοδομία, έχοντας το τοπογραφικό του ακινήτου τους και να ζητήσουν βεβαίωση για τις χρήσεις γης του ακινήτου τους με βάση το εν λόγω προεδρικό διάταγμα του έτους 2003. Επίσης, είναι δυνατόν να απευθυνθούν στον Μηχανικό τους για να τους ενημερώσει σε ποια κατηγορία ανήκει το ακίνητό τους. Εφόσον διαπιστώσουν ότι το ακίνητό τους έχει δεσμεύσεις επιβάλλεται να προχωρήσουν σε διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης. Τούτο ισχύει για όλες τις δεσμεύσεις, ακόμη και αν περιλαμβάνονται σε αρχαιολογικό χώρο.


M Αν αποζημιωθούν χάνουν την ιδιοκτησία τους;

Σε καμία περίπτωση δεν τη χάνουν. Η ιδιοκτησία εξακολουθεί να παραμένει δική τους, εκτός βέβαια αν ζητήσουν συγχρόνως την απαλλοτρίωσή της. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της αποζημίωσης, βοηθά σημαντικά την προσπάθεια για την αποδέσμευση του ακινήτου.


M Υπάρχουν προθεσμίες κ. Παπακωνσταντίνου;

Κατά την άποψή μας, είναι αναγκαίο να κινήσουν τη διαδικασία αποζημίωσης το αργότερο μέχρι την 31.12.2012, αφού διαφορετικά ελογχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αξιώσεών τους και έτσι περιορίζονται οι πιθανότητες δικαίωσής τους. Για να είναι περισσότερο ασφαλής πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι την ημερομηνία αυτή. Ο χρόνος είναι μικρός, άρα πρέπει να δράσουν άμεσα. Η Δικηγορική Εταιρεία μας έχει δεχθεί με χαρά να αναλάβει τις εν λόγω υποθέσεις και να υποστηρίξει τις δίκαιες αυτές αξιώσεις των ιδιοκτητών των Μεσογείων.