Στην προανακριτική επιτροπή της βουλής κατέθεσε χθες ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό του HotDoc την αρχική λίστα Λαγκάρντ.
Ο δημοσιογράφος ξεκίνησε ο ίδιος την αφήγηση για το πότε ήρθε η περίφημή λίστα στην κατοχή του και πότε άρχισε εκείνος και η δημοσιογραφική του ομάδα τα τηλεφωνήματα για την διασταύρωση των στοιχείων.
Όπως είπε στις αρχές Οκτώβρη του 2012 κράτησε για πρώτη φορά στα χέρια του τη λίστα ,δηλαδή δεκαπέντε με είκοσι ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση της. Μέσα στα ονόματα όπως είπε ήταν και αυτό της συζύγου του Άδωνι Γεωργιάδη με την οποία επικοινώνησαν. Αυτό ήταν που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή ο οποίος είπε ότι έχει κρατήσει το μήνυμα από το συγκεκριμένο τηλεφώνημα το οποίο έγινε ανάμεσα στις δύο δημοσιεύσεις της λίστας και όχι πριν δει το φως της δημοσιότητας.
Τι είπε για τα ονόματα της λίστας
Ο Κ.Βαξεβάνης μίλησε συνολικά για τη λίστα και είπε ότι περιέχει εκδότες, επιχειρηματίες αλλά και πολιτικούς με τους οποίους και επικοινώνησαν. Μάλιστα θυμήθηκε ότι όταν πήρανε τηλέφωνο τον κ.Βουλγαράκη είχαν μπροστά τους όλα τα στοιχεία με off shore εταιρία στη διεύθυνση του πεθερού του και λογαριασμό στο όνομα της γυναίκας του και το δικό του.
Ο πρώην υπουργός τους αποκάλεσε ψεύτες και ότι θα χρησιμοποιούσε όλα τα ένδικα μέσα για να προστατευτεί. Ο δημοσιογράφος συμπλήρωσε ότι τώρα ο Κ.Βουλγαράκης παραπέμπεται για το πόθεν έσχες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε αν το όνομα του κ. Παπαστάυρου, σύμβουλου του πρωθυπουργού, υπάρχει στη λίστα, για να λάβει την απάντηση από το δημοσιογράφο ότι απ ότι θυμάται είναι μαζί με δύο συγγενείς του με λογαριασμό 5.000.000 δολαρίων.
Μάλιστα ο Κ.Βαξεβάνης συμπλήρωσε ότι είχε επικοινωνήσει με τον Κ.Παπαστάυρο ο οποίος επιβεβαίωσε το λογαριασμό αλλά όπως είπε αυτά τα χρήματα δεν ήταν δικά του αλλά τα διαχειριζόταν ως δικηγόρος εκʼ μέρους πελάτη του.
Η Κ. Κωνσταντοπούλου συνέχισε τις ερωτήσεις αυτή τη φορά για τον προφυλακισμένο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος τον Οκτώβρη που είχε στα χέρια του ο δημοσιογράφος τη λίστα δεν είχε καν απολογηθεί.
Ο δημοσιογράφος απάντησε ότι ο επιχειρηματίας έχει ένα μεγάλο ποσό στην Ελβετική τράπεζα το οποίο όμως δεν έχει εντοπίσει ακόμα η έρευνα. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι ήταν ευνοούμενος αφού τον Ιούνιο του 2011 ο κ. Βενιζέλος είχε κάνει μία ρύθμιση υπέρ της Proton Bank με την οποία έδινε 100.000.000 ευρώ στην Proton Bank, που ήταν υπό δικαστική διερεύνηση εκείνη την περίοδο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του είχε αποστείλει έγγραφο με το οποίο του σημείωνε ότι αυτή η πράξη με βάση το νόμο του 1995 είναι παράνομη. Ο κ. Βενιζέλος το έκανε είπε ο δημοσιογράφος και στη συνέχεια ψήφισε ένα άρθρο σε ένα νόμο που έλεγε ότι όποιος έχει λειτουργήσει με τον τρόπο αυτό για τη συστημική ευστάθεια των τραπεζών δεν έχει ποινική ευθύνη.
Πόσοι άνοιξαν τελικά τη λίστα;
Η Κ.Κωνσταντοπούλου ζήτησε από το δημοσιογράφο να πεί αν έχει βγάλει συμπέρασμα σχετικά με το πόσοι άνοιξαν τη λίστα, για να λάβει την απάντηση ότι κάποιος έψαχνε εναγωνίως τα ονόματα Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου. Μάλιστα όπως θυμήθηκε ο Κ.Βαξεβάνης, το αρχείο Παπανδρέου είχε ανοιχτεί πέντε φορές, ό,τι Παπανδρέου υπήρχε,όπως είπε χαρακτηριστικά.
Την σκυτάλη των ερωτήσεων πήρε ο βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος αναφέρθηκε σε συνέντευξη που είχε δώσει ο δημοσιογράφος στο γερμανικό περιοδικό DIE ZEIT στο οποίο είχε πει ότι η ύπαρξη της λίστας είχε χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς. Ρώτησε λοιπόν ποιοί εκβίασαν και ποιούς.
Και σε αυτή την ερώτηση ο Κ.Βαξεβάνης απάντησε επικαλούμενος όσα είπαν από το βήμα της βουλής οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος και συμπλήρωσε ότι ο Κ.Βενιζέλος επί επτά μήνες χωρίς να είναι Υπουργός, και χωρίς να κατέχει κάποια δημόσια θέση, είχε στην κατοχή του δημόσιο έγγραφο.
Μέσα στη λίστα υπάρχει λογαριασμός 550 εκατομμυρίων
Τα ποσά που περιέχονται στη λίστα προκαλούν ίλιγγο. Ο Κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε και σε λογαριασμό ο οποίος εμφανίζει να έχει 550.000.000 ευρώ ο οποίος όμως είναι όπως είπε ένας λογαριασμός στον οποίο ένας χειριστής οικονομικός επενδυτής, παίρνει ποσά από κάποιους για να τα επενδύσει και συμπλήρωσε ότι το ερώτημα που γεννάται δεν είναι ποιος είναι αυτός που χειρίζεται τον λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων αλλά ποιοι είναι οι επενδυτές και σε τι έγιναν οι επενδύσεις.
Πόσες είναι τελικά οι λίστες;
Στην ερώτηση του Βασίλη Οικονόμου για το πότε ήρθε η λίστα αυτή στη χώρα μας ο δημοσιογράφος λέει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για δύο λίστες. Δηλαδή μία που έφτασε στη χώρα μας από τους Γαλλους το Δεκέμβρη του 2012, η οποία έχει ονοματοδοσία, αρχείο, «BUP» και δεκαψήφιο αριθμό. Η λίστα όμως που έχει εκείνος στην κατοχή του αλλά και ο κ. Βενιζέλος, έχει «Β» και δεκαψήφιο αριθμό. Περιέχει δηλαδη όπως είπε τα ίδια ονόματα, με εξαίρεση τα τρία, ίδια στοιχεία λογαριασμών κ.λπ., αλλά κάποιος έχει αλλάξει την ονοματοδοσία συμπληρώνει και αποκλείει το ενδεχόμενο ύπαρξης τρίτης .
Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2NglT10Dp