ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Δημόσια Υγεία: «Τετέλεσται»…


Tου Ερμογένη

«Μια παλιά λαϊκή παροιμία λέει: Αν κάποιος σου πει πως έχεις αυτιά γα­ϊδάρου, μη δώσεις σημασία. Αν στο επαναλάβει άλλος ένας, θα πρέπει να αναρωτηθείς. Αν σου το πει και τρίτος, τότε πάρε και φόρεσε καπίστρι»…
Το φωνάζουν σε όλους τους τό­νους οι ιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο της Υγεί­ας, το νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους όλοι οι Έλληνες, που για κακή τους τύχη αναγκάζονται να προσφεύ­γουν στα δημόσια νοσοκομεία και Κέ­ντρα Υγείας.
Το ΕΣΥ είναι νεκρό!
Αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους η πολιτική ηγεσία του υπουρ­γείου, η οποία «παριστάνει» ότι διοι­κεί και ρυθμίζει το σύστημα, το γνωρί­ζει η τρόικα, το γνωρίζουν τα κοράκια της Υγείας, που συνεχίζουν να παρου­σιάζουν μελέτες σε ακριβοπληρωμέ­να και πολυτελή συνέδρια.
Όσοι βρίσκονται «εντός των τει­χών» το έχουν πάρει το μήνυμα από το 2010, όταν ο μέγας αναμορφωτής της Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με τον ανεκδιήγητο γενικό γραμματέα Νικό­λαο Πολύζο οργάνωναν μηνιαίες φιέ­στες και αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις του τύπου: «Νίκο, είσαι ο αναμορφωτής της Υγείας», «Υπουργέ, γράφεις Ιστορία» και άλλα πολλά.
Έτσι έσβησαν χωρίς περίσκεψη, χω­ρίς αιδώ από τον χάρτη 50 (ναι, πενή­ντα!) νοσοκομεία, αποδέχθηκαν χω­ρίς καμία αντίρρηση το απόλυτο ξεγύ­μνωμα των νοσοκομείων από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έκλεισαν μέχρι ασφυξίας τις στρόφιγγες χρημα­τοδότησης, επιβάλλοντας προϋπολο­γισμούς φτώχειας και μιζέριας, αλλά κυρίως ανεφάρμοστους. Ισοπέδωσαν στην κυριολεξία, μέσα σε τρία (3) χρό­νια, ό,τι είχε χτιστεί, με όλα τα ελατ­τώματα και τις αδυναμίες, 30 χρόνια. Αυτό το έγκλημα θα τους κυνηγά σε όλη τους τη ζωή.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία «διατε­λεί εν πλήρει συγχύσει αθώα…». Σή­μερα το σκάφος της Υγείας πλέει πα­ντελώς ακυβέρνητο. Όταν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσα­λονίκης, τα πανεπιστημιακά, οι ναυ­αρχίδες δηλαδή της Υγείας, στερού­νται βασικών υλικών, όταν δεν έχουν γάζες, σύριγγες, βαμβάκι, φίλτρα για τους αιμοκαθαιρόμενους, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι δρα­ματικές καταστάσεις ζουν τα μικρό­τερα νοσοκομεία. Απόλυτο χάος!
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα ξεπερνά κάθε φαντασία. Κάθε πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της το πρώτο που θα έπρεπε να φροντίσει είναι η προάσπιση της Υγείας των πο­λιτών. Αυτό συνέβη σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση. Δημιούργησαν όλες τις απαραίτητες δομές για να σώσουν τον λαό από τις αρρώστιες και τις επιδημίες. Το παρά­δειγμα της Αγγλίας είναι πλέον κοινός τόπος. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημι­ουργήθηκε ακριβώς μετά τη λήξη του πολέμου. Ούτε η Θάτσερ δεν τόλμησε να το αγγίξει!
Εδώ οι ντόπιοι φωστήρες (και σοσι­αλιστές, τρομάρα τους!) το πρώτο που φρόντισαν να ξεθεμελιώσουν ήταν το ΕΣΥ! Δεν σκέφτηκαν, οι ανόητοι, ότι ένας λαός πεινασμένος, ένας λαός χωρίς εργασία, χωρίς μισθό μπορεί να αντέξει, στο τέλος θα επιβιώσει.
Ένας λαός όμως ανασφάλιστος, χω­ρίς δυνατότητα προσφυγής στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία είναι από­λυτα καταδικασμένος. Ήδη τα πρώτα κρούσματα από ξεχασμένες ασθέ­νειες έκαναν την εμφάνισή τους. Τα παιδιά μένουν χωρίς εμβόλια, χωρίς οδοντιατρική περίθαλψη, χωρίς ια­τρική παρακολούθηση. Οι ηλικιω­μένοι (τα περήφανα γηρατειά…) μέ­νουν χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Οι πάσχοντες από σοβαρές χρόνι­ες ασθένειες αδυνατούν να προμηθευτούν τα πανάκριβα φάρμακά τους και αργοπεθαί­νουν· εδώ μιλάμε για καθαρή δολοφονία!
Τα   Περιφερειακά   Ια­τρεία και τα Κέντρα Υγεί­ας  έχουν  μείνει χωρίς ιατρούς, αφού το ιατρικό δυναμικό ξενιτεύεται κατά χιλιάδες! Ένα σύστημα που δεν το εμπιστεύονται ούτε εκείνοι που είναι ταγμένοι να το υπηρετούν, τι μέλλον έχει;
Μπορεί να σωθεί η κατάστα­ση; Ασφαλώς και μπορεί!
Απαραίτητη όμως είναι η ριζική ανατροπή τής μέχρι σήμερα εφαρμοσμένης πολιτικής της τελευ­ταίας τριετίας.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
1 Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς ια­τρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει.
2 Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας 2.000.000 άνεργων και ανασφάλι­στων πολιτών δεν είναι ούτε Εθνικό ούτε Σύστημα.
3 Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς τα βασικά φάρμακα που είναι ανα­γκαία για την ασφάλεια των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και για την αποτροπή επιδημιών δεν έχει κανένα νόημα.
Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει δυνα­τότητα το τεράστιο κενό που δημι­ουργείται στον χώρο της Υγείας να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια πλανώνται πλάνην οικτρά. Οι ιδιώτες σε ολόκληρη την υφήλιο νέμονται τα εύκολα και αυτά που αποφέρουν με­γάλο κέρδος. Έτσι γέμισε η χώρα με ιδιωτικά μαιευτήρια – ξενοδοχεία, δι­αγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατά­στασης και άλλα παρόμοια. Την ΕΥ­ΘΥΝΗ για τη Δημόσια Υγεία είχε, έχει και πρέπει να έχει το κράτος, και μό­νο αυτό. Έχουμε φτάσει στο «σημείο μηδέν». Ας πάρει κάποιος την πρω­τοβουλία να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί. Διαφορετικά, σε λίγο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και επισήμως ότι η δημόσια Υγεία της χώρας είναι νεκρή, θα ακουστεί το… «τετέλεσται».
Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ