ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Νεκρός ο Τούρκος διαδηλωτής που παρασύρθηκε από όχημα της αστυνομίας. Στους δρόμους χιλιάδες πολίτες

Ένας διαδηλωτής που είχε τραυματιστεί όταν έπεσε πάνω αυτοκίνητο υπέκυψε στα τραύματά του. Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στην Τουρκία (Vids) 
Έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής ο οποίος παρασύρθηκε την Κυριακή από αυτοκίνητο της αστυνομίας.

Ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, ο οποίος κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση.

Νεκρός είναι ο 20χρονος Μεχμέτ Αϊβαλίτας (Mehmet Ayvalitas), μέλος...
σοσιαλιστικής οργάνωσης. "Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους , ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής "κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.
Ο 20χρονος διαδηλωτής τραυματίστηκε βαριά όταν ο οδηγός αγνόησε τα σήματα και δεν σταμάτησε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση αλληλεγγύης στο Γκεζί Παρκ.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ακόμα τέσσερα άτομα, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Russia Today ενώ διαδηλωτές καλούν σε βοήθεια ενάντια στην υπερβολική αστυνομική καταστολή που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στη χώρα.

Χρήστες κοινωνικών μέσων αναφέρουν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες.

Λόγο για δύο νεκρούς κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ανακοίνωση ωστόσο δεν έχει μεταδοθεί στην Τουρκία. Τη νύχτα της Κυριακής προβλήθηκε από διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας "Πορτοκαλί Παράγοντας" (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του δικτύου.

Τη δήλωση "κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%" έκανε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Δείτε βίντεο που ανέβασαν Τούρκοι πολίτες στο διαδίκτυο για να αποδείξουν την αστυνομική βία:
Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρεται ακόμα ότι "εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις θανάτου, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση".

Τα επεισόδια στη χώρα έχουν γενικευτεί και συνεχίζονται για πέμπτη μέρα. Οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για έκτη ημέρα.

Πάνω από 1700 συλλήψεις

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Χθες σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, στην πλευρά που είναι κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε. Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν εικόνες από τη συνοικία πνιγμένη σε σύννεφα από χημικά.

Τεμένη, καταστήματα και ένα πανεπιστήμιο μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία προκειμένουν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε τραυματίες. Οι διαδηλωτές έσπασαν πεζοδρόμια για να στήσουν οδοφράγματα και η αστυνομία απάντησε με ρίψεις νερού και δακρυγόνων.

Η τουρκική υπηρεσία του BBC ανέφερε ότι οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα γύρω από το Καμπατάς, στον παραλιακό δρόμο κοντά στο Μπεσίκτας, μαζί με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης από πολίτες που χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια διαδηλώνοντας κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περισσότερα από 1.700 άτομα έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε 67 πόλεις της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Russia Today, BBC

Χρήστος Δεμέτης από news247