ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Μύκονος 2013: Χρυσές μπίζνες με το τρίτο φύλο



Drag queens, go-go boys και gay ανεβάζουν τη λίμπιντο και γεμίζουν ξενοδοχεία και ταμεία στο Νησί των Ανέμων

Η Μύκονος έπιασε το νόημα από πολύ νωρίς. Ο gay τουρισμός έχει το δικό του στυλ, διαθέτει οικονομική άνεση, τουτέστιν είναι πρόθυμος να ξοδέψει. Στην εποχή της λιτότητας, του ΔΝΤ και της ανεργίας, τα αγόρια που αγαπούν αγόρια κατευθύνονται στη Μύκονο, θέλοντας να περάσουν καλά, να διασκεδάσουν πολύ και να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα. Κατακλύζουν τα μεγάλα και πολυτελή resorts, τα κομψά gay friendly boutique hotels, αλλά και τα καλόγουστα strictly gay ξενοδοχεία. Βεβαίως οι πιο εύποροι βολεύονται σε υψηλής αισθητικής και αντίστοιχου ενοικίου βίλες, με άνετες σάουνες, πισίνες και τζακούζι, παρότι δεν παραλείπουν να στριμώχνονται στα επώνυμα και μη μπαρ, να συχνάζουν αποκλειστικά στα πιο ακριβά εστιατόρια και να επισκέπτονται τα καταστήματα του νησιού με ακαταπόνητη καταναλωτική μανία. Οι χρυσές τους κάρτες δεν είναι αξεσουάρ επιδεικτικής έπαρσης αλλά συνηθισμένο μέσο απόκτησης πολυτελών προϊόντων, με τους εγχώριους πωλητές κοσμημάτων να παθαίνουν βέρτιγκο από την υπερβολική χρήση τους στις συναλλαγές που σημειώνονται. Εξάλλου τα περισσότερα μαγαζιά μόδας, οι πινακοθήκες και τα καταστήματα με είδη δώρων είναι φιλικά, βολικά και ευέλικτα προς τους gay επισκέπτες, σύμφωνα με τη ανεκτική παράδοση του νησιού. Οσο για τα gay μπαρ, σαν τα «Ικαρος», «Μαντώ», «Pierros», «Πόρτα», «Κάστρο», «Ramrod», «Montparnasse» κ.ά., αποτελούν διεθνείς πόλους έλξης των απανταχού απελευθερωμένων ομοφυλόφιλων εδώ και δεκαετίες.




Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τριών gay ζευγαριών που μπήκαν σε γνωστό κοσμηματοπωλείο της Μυκόνου, ρώτησαν την πωλήτρια πόσα χρυσά Rolex έχει ετοιμοπαράδοτα και αφού αγόρασαν τρία, ενημέρωσαν την υπάλληλο ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψουν. Το επόμενο πρωινό το τελευταίο χρυσό ρολόι έφυγε, κάνοντας την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης να χοροπηδά από τη χαρά της: χάρη στα κεφάτα και σαφώς υπερκαταναλωτικά αγόρια, έβγαλε τα έξοδα μιας ολόκληρης σεζόν!



«Οι gay αποτελούν ένα άκρως ενδιαφέρον αγοραστικό κοινό», παραδέχεται ο Νίκος Μαρτίκας, καταξιωμένος tour operator στο Λονδίνο που απευθύνεται αποκλειστικά σε gay. «Μην έχοντας υποχρεώσεις του τύπου “παιδιά, σκυλιά”, είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν πολλά, με την
προϋπόθεση να περάσουν καλά. Ειδικά εκείνοι που επιλέγουν να πάνε διακοπές μαζί με τον σύντροφό τους προτιμούν ένα ακριβό ξενοδοχείο και αφήνουν πολλά χρήματα, καθώς θα πάνε στα καλύτερα εστιατόρια, καταναλώνοντας ό,τι τους αρέσει, χωρίς να προβληματίζονται για το κόστος».



Οταν φέτος, για παράδειγμα, οι Dean και Dan του οίκου μόδας Dsquared εμφανίστηκαν στη Μύκονο, οι σερβιτόροι της παραλίας του «Nammos» έτριβαν τα χέρια τους, προσδοκώντας τρελό ξεφάντωμα. Πράγματι, οι κεφάτοι δίδυμοι από τον Καναδά άνοιγαν από ένα μπουκάλι παγωμένη σαμπάνια ανά 10 λεπτά, χοροπηδούσαν με κέφι πάνω στις ξαπλώστρες προσφέροντας τους λουόμενους θέαμα και όταν έφυγαν, πλήρωσαν έναν λογαριασμό πολλών μηδενικών, αφήνοντας για φιλοδώρημα τριψήφιο νούμερο σε καθένα από τα δεκάδες beach boys.  Το εκκεντρικό σχεδιαστικό δίδυμο θα επιστρέψει στη Μύκονο τον Αύγουστο, νοικιάζοντας μια υπέροχη βίλα της επιχείρησης Belvedere, την οποία βέβαια θα πληρώσουν αδρά.



Φήμες μάλιστα που κυκλοφορούν στο νησί λένε ότι το περσινό πάρτι-υπερπαραγωγή που έδωσαν, το οποίο άφησε εποχή, θα επαναληφθεί και φέτος, με άλλο θέμα, κινητοποιώντας δεκάδες εργαζόμενους στο νησί που θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν στους καλεσμένους τους καλομαγειρεμένες νοστιμιές, εκκεντρικό ντεκόρ και άψογο σέρβις, προφανώς με το αζημίωτο. Το περσινό τους event, που είχε θέμα τα ρωμαϊκά όργια, είχε σκορπίσει άφθονο χρήμα στη Μύκονο, αφού είχαν προσλάβει μέχρι και ειδικό σκηνογράφο για την επιμέλεια του ντεκόρ. Παράλληλα ράφτηκαν χλαμύδες και στεφάνια για τους εκατοντάδες καλεσμένους, ενώ μια στρατιά από μάγειρες και σερβιτόρους βρισκόταν σε εγρήγορση για να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Τέτοια υπερβολή και σπατάλη χρήματος είχε να ζήσει η Μύκονος από την ένδοξη εποχή των χλιδάτων πάρτι του Λάκη Γαβαλά στη Φτελιά.




Το ηλιοβασίλεμα του «Elysium» και ο γυμνισμός γύρω από την πισίνα

Στη Μύκονο υπάρχουν τέσσερα καθαρόαιμα gay ξενοδοχεία. Το «Omiros Hotel», η «Villa Konstantin», το «Geranium» και το «Elysium». Το πιο δημοφιλές και upper class είναι το «Elysium», στο οποίο gay στελέχη επιχειρήσεων, διευθυντές πολυεθνικών, ακόμη και γιατροί, πηγαίνουν για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τον έρωτά τους.



Από τα σαλόνια του συγκεκριμένου ξενοδοχείου έχουν περάσει διασημότητες όπως η Lady Gaga ή ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ. Και δεν είναι οι μόνοι. Στους κοινόχρηστους χώρους του εθεάθη πριν από λίγο καιρό Αραβας πρίγκιπας ο οποίος έγινε έκτοτε θαμώνας. Οι μπάρμαν έμειναν κυριολεκτικά έκπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν ότι ο νεαρός που σερβίριζαν καθημερινά στις 8 το απόγευμα είναι ο πρώτος τη τάξει διάδοχος αραβικού εμιράτου!



Στο «Elysium» -στο οποίο απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά- οι ένοικοι έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν εντελώς γυμνοί στους χώρους γύρω από την πισίνα και το υπαίθριο τζακούζι, κάτι που αναμφισβήτητα δημιουργεί εικόνα εκζήτησης και υπερβολής, αν τύχει και εκδηλωθεί μαζικά η διάθεση των επισκεπτών να αποχωριστούν τα ούτως ή άλλως εξαιρετικά μικρά και στενά μαγιό ή τάγκα τους. Ωστόσο ο δυναμικός ιδιοκτήτης του Βασίλης Χουλιαράς διαψεύδει εκείνους που ισχυρίζονται ότι κάθε βράδυ γίνονται εκεί όργια. «Αυτά τα λένε όσοι δεν μας έχουν επισκεφθεί και βλέπουν μπροστά τους δαίμονες», αποκαλύπτει στο «thema people». «Σε εμάς συμβαίνει ό,τι ακριβώς και στα άλλα ξενοδοχεία. Στους κοινόχρηστους χώρους είναι όλοι ήσυχοι, πίσω από τις κλειστές πόρτες των δωματίων τους, όμως, ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει». Οπως ακριβώς και στα ξενοδοχεία που φιλοξενούν straight.





Υπάρχουν βέβαια χαριτωμένα περιστατικά τα οποία θα μείνουν αξέχαστα στους αυτόπτες μάρτυρες. Για παράδειγμα, πριν από κάποιους μήνες καλοβαλμένο gay ζευγάρι πήγε εκεί για να χαρεί τον πρόσφατο γάμο του και επομένως το ταξίδι παρέπεμπε σε ειδυλλιακό honeymoon. Κάθισαν αναπαυτικά στο εξωτερικό σαλόνι του ξενοδοχείου, παρήγγειλαν δύο παγωμένες Veuve Clicquot και άρχισαν να απευθύνουν γλυκόλογα ανταλλάσσοντας αιώνιους όρκους πίστης ο ένας στον άλλον. Ξαφνικά και χωρίς κανένας να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, άρχισαν να βρίζονται μεταξύ τους, να σπάνε ό,τι γυαλικό υπήρχε πάνω στο τραπέζι και να πλακώνονται στο ξύλο.



Οι αυτόπτες μάρτυρες βρίσκονταν αιφνιδίως μπροστά σε σκηνές από ένα υπό εξέλιξη δράμα με οπερετικό περιτύλιγμα. Λίγες ώρες μετά την άφιξή τους, ακύρωναν την κράτηση που είχαν κάνει και αναχωρούσαν ο καθένας προς διαφορετική κατεύθυνση.

 Το «Elysium» διεκδικεί και τη φήμη του πιο διάσημου μέρους για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα στο Νησί των Ανέμων. Κάθε βράδυ, γύρω στις 9, πάνω από 1.500 άτομα, ένοικοι του ξενοδοχείου αλλά και απλοί επισκέπτες που απλώς διψούν για ένα κεφάτο θέαμα, μαζεύονται προκειμένου να απολαύσουν ένα πλούσιο θέαμα από drag queens.



Φέτος δύο σταρ του είδους κάνουν τη διαφορά: η Αμερικανίδα υπό το καλλιτεχνικό όνομα Vanessa Van Cartier και η Βελγίδα υπό το αρτίστικο ψευδώνυμο Epiphany Get Paid, η οποία είναι παντρεμένη με τον dj Mays που εργάζεται εκεί. «Hρθα στην Ελλάδα και αντιμετώπισα ένα ενθουσιώδες κοινό. Εχω δουλέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά αυτό που γίνεται στη Μύκονο είναι μοναδικό. Επικρατούν ενθουσιασμός, διάχυτη σεξουαλική διάθεση και φυσικά ξεσάλωμα», αποκαλύπτει η Vanessa Van Cartier και συμπληρώνει: «Δεν ξέρεις, μπορεί να είμαι και τυχερή. Ηρθα μόνη, αλλά με τέτοια λίμπιντο γύρω μου δεν νομίζω ότι θα μείνω για πολύ έτσι!».



Το ξενοδοχείο λειτουργεί πολλά χρόνια, αποτελώντας πρότυπο για το πώς στήνεται μια επιτυχημένη επιχείρηση που ξέρει ακριβώς σε ποιους απευθύνεται και επομένως γνωρίζει πώς να κάνει focus στο κοινό της. Το λογότυπό του είναι δύο ανδρικά κορμιά που αγκαλιάζονται, ενώ οι καρέκλες της τραπεζαρίας είναι κυριολεκτικά το αποτύπωμα γυμνασμένου ανδρικού σώματος.  «Προσέχουμε τις παροχές μας γιατί οι gay είναι εκλεπτυσμένοι, με ραφινάτο γούστο και ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν», αποκαλύπτει ο Βασίλης Χουλιαράς, ο οποίος παραδέχεται ότι την εποχή που όλοι στη Μύκονο λάνσαραν για εμπορικούς λόγους το σλόγκαν gay friendly, εκείνος υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή είναι ένα ξενοδοχείο gay, φιλικό προς τους straight. Ισως γι’ αυτό και έχει τεράστια επιτυχία.



«Πιο πολύς κόσμος επισκέπτεται κάθε βράδυ το “Elysium” παρά τρώει στο “Nobu”», σχολίασε με έκπληξη διευθυντής άλλου ξενοδοχείου. Και δεν έχει άδικο. Το «Elysium» γράφει αθόρυβα το δικό του success story, μακριά από καθωσπρεπισμούς, πρωτόκολλα και must. Στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του, αγόρια με καπρίτσιο απελευθερώνονται και γυναίκες αποθεώνονται. «Να γράψετε ότι είμαστε φαν του γυναικείου φύλου και ότι είμαστε αυθεντικοί “σκυλάδες”», υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης του. «Γι’ αυτό και ένα από τα αγαπημένα νούμερα των drag queens μας είναι η τραγουδίστρια Πάολα, την οποία λατρεύουμε για πολλούς λόγους. Ενας από αυτούς είναι ότι η πασίγνωστη καλλιτέχνις της πίστας μάς προτιμά κάθε χρόνο μαζί με τον σύζυγό της για τις διακοπές τους».




Το «Jackie O’», ο Λέιν και το νέο hot spot του νησιού

Το περίφημο «Jackie O’» δεν είναι απλά ένα ακόμη μπαρ, αλλά το διασημότερο μπαρ της Μυκόνου, με πελάτες και δηλωμένους φαν τα μέλη της παγκόσμιας επιχειρηματικής και σχεδιαστικής αφρόκρεμας του κόσμου που επισκέπτονται το νησί. Οταν ο Μιχάλης Σιγκούνας και ο Γερμανός Κάρστεν Στεχρ έστηναν πριν από πέντε χρόνια τη συγκεκριμένη επιχείρηση ούτε οι ίδιοι μπορούσαν να φανταστούν ότι από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του μπαρ θα γίνονταν θαμώνες του διασημότητες όπως ο Κάλβιν Κλάιν, ο Τζορτζ Μάικλ ή ο μακαρίτης Αλεξάντερ ΜακΚουίν.

«Ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν ήρθε σ’ εμάς το τελευταίο καλοκαίρι της ζωής του αλλά δεν το είχαμε επικοινωνήσει. Στο “Jackie O’” οι θαμώνες απολαμβάνουν τη μουσική, το ποτό και το drag queen σόου χωρίς να τους ενοχλεί κανένας, καθότι απαγορεύεται να εισέλθουν παπαράτσι στο εσωτερικό του χώρου», τονίζει ο Μιχάλης Σιγκούνας. Πάμπολλες φορές οι φωτογράφοι της Μυκόνου έχουν επιχειρήσει να εισχωρήσουν στα άδυτά του και να απαθανατίσουν κάποιον διεθνούς βεληνεκούς σταρ εν ώρα χαλάρωσης ή ενδεχόμενου φλερτ υπό την επήρεια αλκοόλ. Το μπαρ επισκέπτονται κάθε βράδυ περί τις 3.000 άτομα, ενώ το φλερτ, οι αγκαλιές και τα φιλιά μεταξύ των gay είναι διάχυτα στον χώρο.



Διάσημες ανά τον κόσμο drag queens, όπως ο περίφημος Λέιν, διασκεδάζουν το κοινό άλλοτε υποδυόμενες τη Σερ και άλλοτε τη Γουίτνεϊ Χιούστον, είδωλα αμφότερης της gay κοινότητας. Ακόμη και Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, φανερά ετεροφυλόφιλοι, καταφθάνουν στον χώρο είτε από περιέργεια, είτε με διάθεση να εγκαταλείψουν προσωρινά τα κοινά και τετριμμένα και να το ρίξουν έξω. Κάπως έτσι οι ιδιοκτήτες του δεν διστάζουν να παραδεχτούν ότι από την αρχή του καλοκαιριού οι καναπέδες είναι κλεισμένοι για όλη τη σεζόν!

Η επιτυχία του «Jackie O’» και του fan club του που ολοένα και μεγαλώνει δημιούργησε την ανάγκη για περαιτέρω δραστηριότητες στο νησί. Πριν από δέκα ημέρες εγκαινιάστηκε το «Jackie O’ beach», ένας επιμελημένα καλόγουστος χώρος στην περιοχή Super Paradise, με οργανωμένη παραλία και καλοστημένο εστιατόριο, τις γεύσεις του οποίου υπογράφει ο ταλαντούχος νεαρός σεφ Αθηναγόρας. Πιάτα όπως η αχινοσαλάτα, η σκορδαλιά με παντζάρια, το καρπάτσιο τσιπούρας και η αστακομακαρονάδα ενθουσιάζουν τους πάντες. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά μπάνιο σε οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και έπειτα ποτό που σερβίρεται από γυμνασμένους bartenders, κέφι και drag show στο μπαρ της πισίνας. Ετσι όπως εξελίσσεται ως ευχάριστος προορισμός που προσφέρει ασύγκριτη αίσθηση άνεσης, το «Jackie O’ beach» αποτελεί το νέο hot spot της Μυκόνου και, απ’ ό,τι λέγεται, είναι το μέρος που θα κλέψει αυτό το καλοκαίρι τη δόξα του «Nammos».



To Xlsior Festival και η κρουαζιέρα με το «Atlantis»

Τα αγόρια που αγαπούν αγόρια πάντως έχουν μετατρέψει κάποιες παραλίες σε στέκια τους. Ανδρες που φορούν προκλητικά μικροσκοπικά μαγιό, απολαμβάνουν καθημερινά τον ήλιο και τη θάλασσα στο διάσημο Super Paradise. Ακόμη μεγαλύτερη προτίμηση δείχνουν στην παραλία της Ελιάς, όπου φθάνουν κατά μιλιούνια. Μόνοι ή με συντρόφους, μένουν για αρκετές ώρες εκεί, μετατρέποντας το συγκεκριμένο καλοκαιρινό στέκι κυριολεκτικά σε άντρο τους. Ακούγονται μάλιστα και διάφορες κολασμένες φήμες που διαδίδονται πότε με σαρκασμό και πότε με ειρωνικά χαμόγελα, όπως ότι μετά τη δύση του ήλιου, πίσω από τα βράχια, ακούγονται ηδονικοί αναστεναγμοί, καθώς καμένοι από τον ήλιο και εκστασιασμένοι από την αύρα και την αρμύρα της θάλασσας επιδίδονται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα σε ερωτικές περιπτύξεις. «Κάποια στιγμή πήγα για μπάνιο στη συγκεκριμένη παραλία», μας εξομολογείται επισκέπτης-λάτρης της Μυκόνου και συνεχίζει: «Πίσω από κάτι θάμνους ακούσαμε κάποιον να ουρλιάζει και νομίζαμε ότι έπαθε κάτι. Κατευθύνθηκα προς τα εκεί και τι να δω; Ενα ζευγάρι ανδρών σε ερωτική περίπτυξη! Εκτοτε κατάλαβα ότι η Ελιά μετά τη δύση δεν είναι ούτε για straight, ούτε για οικογένειες». Καθόλου παράξενο, όπως εξηγούν οι μυημένοι, αφού το ίδιο συμβαίνει τις νύχτες και πίσω από τις σκοτεινότερες «καβάτζες».

 Τα events, πάντως, που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την gay διάθεση αλλά και τους τζίρους στο νησί είναι το Xlsior Festival που διοργανώνει ο Τάσος Καπετανιάς αλλά και η πανάκριβη κρουαζιέρα που πραγματοποιείται με το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Atlantis», το οποίο κάνει τον γύρο της Μεσογείου. Στο πρώτο, 5.000 gay μεταβαίνουν στο νησί για πέντε ημέρες (21 με 25 Αυγούστου), μένουν στα ξενοδοχεία και χαίρονται τον έρωτά τους.
«Τη συγκεκριμένη εβδομάδα σημειώνονται αυξημένοι τζίροι», παραδέχεται ο Βασίλης Χουλιαράς. «Οι καταστηματάρχες βιώνουν μια καταναλωτική έκσταση, καθώς όλοι κυκλοφορούν ανέμελα έχοντας ανά χείρας τσάντες από τα πιο ακριβά καταστήματα. Ακόμη κι αν η κρίση τούς έχει χτυπήσει την πόρτα, επιθυμούν απερίσπαστοι να περάσουν καλά και να καταναλώσουν πολύ».

Κατά τη διάρκεια του Xlsior Festival γίνονται πολλές προτάσεις γάμου από αγόρια σε αγόρια, ενώ σαμπάνια, βότκα και ρούμι καταναλώνονται σαν νερό. Από το κρουαζιερόπλοιο «Atlantis», δε, χιλιάδες άτομα βγαίνουν στο νησί, για ένα εικοσιτετράωρο, τρελαίνοντας τις ταμειακές μηχανές των τοπικών μαγαζιών.

Το γεγονός ότι βρίσκονται στο Νησί των Ανέμων για λίγες μόλις ώρες τούς κάνει να αναζητούν με πάθος σεξ, shopping και rock ’n’ roll. Οι επαγγελματίες του νησιού τούς υποδέχονται περιχαρείς, καθώς βλέπουν να πέφτουν τα δολάρια και τα ευρώ το ένα πίσω από το άλλο.