ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Κοινή επιστολή των δημάρχων των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων για το μέλλον των ΟΤΑ



 Το κείμενο συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Πατρέων Γ. Δημαράς, Βόλου Π. Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φ. Φίλιος
«Το Κράτος αμφισβητεί απροκάλυπτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμό δημόσιας τοπικής εξουσίας», υποστηρίζουν πέντε δήμαρχοι της χώρας, σε κοινή επιστολή τους, και προσθέτουν ότι υπάρχει άμεσα ανάγκη να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την «απαξιωτική στάση της κυβέρνησης». 

Γι' αυτό, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, προσανατολίζονται να αναλάβουν άμεσα δράση με την διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και νέες, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των δήμων.

Στο κείμενο που συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Πατρέων Γ. Δημαράς, Βόλου Π. Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φ. Φίλιος, αναφέρεται: «τώρα και όχι αργότερα, σήμερα και όχι αύριο, πρέπει με σύνεση, υπευθυνότητα, σχεδιασμό και αγωνιστικότητα να αντιμετωπίσουμε την εχθρική και απαξιωτική στάση της κυβέρνησης, αλλά και τη λαϊκιστική, αντιμεταρρυθμιστική ακινησία στον οικείο για μας χώρο της αυτοδιοίκησης».

Οι πέντε δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης των δήμων και των δημάρχων από την κεντρική εκτελεστική εξουσία αποτελεί συντηρητική αναδίπλωση και γεννά έντονες ανησυχίες για τις επιδιώξεις και τους στόχους της. […] Ανθεί ο λαϊκισμός και η αντιμεταρρυθμιστική στάση πολιτικών δυνάμεων που χαϊδεύουν αυτιά και ενώ κόπτονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, στην πραγματικότητα δεν τις θέλουν και βάζουν φραγμούς σε οποιαδήποτε αλλαγή». Και τονίζουν: «Είναι οι κήρυκες της στασιμότητας».

Προαναγγέλλοντας τις δράσεις που προσανατολίζονται να αναλάβουν, καταλήγουν: «Πυκνώνουμε τις επαφές και τις επεξεργασίες μας, αναλαμβάνουμε αμέσως πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλουμε με ολοκληρωμένες προτάσεις στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των πόλεών μας, με προτεραιότητα αυτά της κοινωνικής πολιτικής, της βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη και των νέων εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης των δήμων».