Σουτζουκάκια ψητά, γιαουρτλού και σαλάτα με ψητές ντομάτες
Υλικά...
Υλικά...
1½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, δύο φορές περασμένο από τη μηχανή 500 γρ. κιμάς αρνίσιος 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα 1 φλ.
τσαγιού φρυγανιά 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κ.σ.
πάπρικα 1 κ.σ.
κόκκινο πιπέρι καυτερό (καγέν) 1/4 κ.γλ.
κύμινο αλάτι
τσαγιού φρυγανιά 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κ.σ.
πάπρικα 1 κ.σ.
κόκκινο πιπέρι καυτερό (καγέν) 1/4 κ.γλ.
κύμινο αλάτι
Για το γιαουρτλού:
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 1 κ.γλ.
πάπρικα 3 κ.σ.
ελαιόλαδο 1/2 κ.γλ.
αλάτι
πάπρικα 3 κ.σ.
ελαιόλαδο 1/2 κ.γλ.
αλάτι
Για τη σαλάτα με ψητές ντομάτες:
6 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 2 κ.σ.
μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κ.σ.
πάπρικα 5-6 κ.σ.
ελαιόλαδο λίγο αλάτι
μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κ.σ.
πάπρικα 5-6 κ.σ.
ελαιόλαδο λίγο αλάτι
Εκτέλεση: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τον κιμά (και τα δύο είδη) καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια.
Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά ε το εξάρτημα ζυμώματος για 10΄, μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει.
Αν τον ζυμώσουμε στο χέρι, θέλει πολύ καλό ζύμωμα, έως ότου αλλάξει χρώμα.
Αφήνουμε το μείγμα σε μπολ, σκεπασμένο, να σταθεί 2 ώρες στο ψυγείο.
Πλάθουμε σε σουτζουκάκια και τα πατάμε στις παλάμες ας, να γίνουν πλακέ.
Τα ψήνουμε στη σχάρα (στα κάρβουνα 5΄ από κάθε πλευρά) ή σε ταψάκι ε σχάρα στο φούρνο, στους 200οC, για 20΄.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια ε γιαουρτλού και σαλάτα ε ψητές ντοάτες. Για το γιαουρτλού: Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι, την πάπρικα, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Για τη σαλάτα ε ψητές ντομάτες: Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες.
Τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις πασπαλίζουμε ε αλάτι.
Τις ψήνουμε στους 200οC για 35΄-40΄.
Τις κόβουμε σε κομμάτια σε ένα μπολ, προσθέτουμε κρεμμύδι, μαϊντανό, πάπρικα, ελαιόλαδο και αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά ε το εξάρτημα ζυμώματος για 10΄, μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει.
Αν τον ζυμώσουμε στο χέρι, θέλει πολύ καλό ζύμωμα, έως ότου αλλάξει χρώμα.
Αφήνουμε το μείγμα σε μπολ, σκεπασμένο, να σταθεί 2 ώρες στο ψυγείο.
Πλάθουμε σε σουτζουκάκια και τα πατάμε στις παλάμες ας, να γίνουν πλακέ.
Τα ψήνουμε στη σχάρα (στα κάρβουνα 5΄ από κάθε πλευρά) ή σε ταψάκι ε σχάρα στο φούρνο, στους 200οC, για 20΄.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια ε γιαουρτλού και σαλάτα ε ψητές ντοάτες. Για το γιαουρτλού: Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι, την πάπρικα, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Για τη σαλάτα ε ψητές ντομάτες: Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες.
Τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις πασπαλίζουμε ε αλάτι.
Τις ψήνουμε στους 200οC για 35΄-40΄.
Τις κόβουμε σε κομμάτια σε ένα μπολ, προσθέτουμε κρεμμύδι, μαϊντανό, πάπρικα, ελαιόλαδο και αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
vivanews.gr