ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Παίζω και μαθαίνω το καλοκαίρι!

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού, (σύμβουλος γονέων και παιδιού, Συντονίστρια Σχολών Γονέων)
Τα σχολεία έκλεισαν, όμως τα παιδιά δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν πράγματα. Εκμεταλλευτείτε την περίοδο των διακοπών για να διαπιστώσουν ότι η μάθηση μπορεί να είναι...
και διασκεδαστική!

Το οργανωμένο πρόγραμμα κάθε μέρας έχει πια αντικατασταθεί για όλους τους μαθητές με παιχνίδια στη θάλασσα και τις πλατείες και βόλτες με ποδήλατα. Όταν θα επιστρέψουν ξανά στις σχολικές αίθουσες θα είναι χαρούμενοι και ξεκούραστοι. Μπορούν όμως να είναι επιπλέον γεμάτοι εμπειρίες που θα τους επιτρέψουν να ξετυλίξουν ακόμα περισσότερο το νήμα της γνώσης.

Μερικές ιδέες για να κάνουμε την εποχή των διακοπών πιο εποικοδομητική είναι οι εξής:

- Βεβαιωθείτε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα παιδιά δεν θα χάσουν την επαφή με το βιβλίο. Διαβάστε μαζί, προμηθεύστε τα με βιβλία που ανταποκρίνονται στην ηλικία αλλά και στα ενδιαφέροντά τους, επισκεφθείτε την τοπική βιβλιοθήκη.

- Αξιοποιήστε τα ενδιαφέροντά του ως πηγές γνώσης. Εάν για παράδειγμα στο παιδί σας αρέσει να ζωγραφίζει, δώστε του βιβλία για μεγάλους ζωγράφους, παρακολουθήστε μαζί εκθέσεις κ.λπ. Αν του αρέσει το ποδόσφαιρο, βοηθήστε το να φτιάξει στατιστικά στοιχεία για τις ομάδες, με στοιχεία που θα βρείτε σε εφημερίδες, περιοδικά και το ίντερνετ.

- Τα ταξίδια με το αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να είναι βαρετά. Μετατρέψτε τα σε ένα διασκεδαστικό μάθημα αριθμητικής. Αντί να ακούτε συνέχεια την ερώτηση «πότε φτάνουμε;», ζητήστε από το παιδί να υπολογίσει μόνο του πόσο ακόμα χρόνος χρειάζεται μέχρι τον τελικό σας προορισμό, δίνοντάς του ως στοιχεία την απόσταση και την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Στα πιο μικρά παιδιά, ζητήστε να διαβάζουν τα γράμματα και τους αριθμούς στις πινακίδες των αυτοκινήτων που κινούνται μπροστά σας.

- Αφήστε το να αγοράσει μόνο του το παγωτό του –υπολογίζοντας ποιο νόμισμα πρέπει να δώσει και πόσα ρέστα να πάρει. Δώστε του την απόδειξη για να ελέγξει αν είναι σωστός ο λογαριασμός στο ξενοδοχείο ή την ταβέρνα.

- Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στη βαλίτσα των διακοπών σας μερικά παιχνίδια λέξεων και αριθμών που μπορείτε να παίζετε όλοι μαζί, όπως Scrabble, Monopoly, ντόμινο, σταυρόλεξα και sudoku.

- Πάρτε το παιδί μαζί σας στην κουζίνα όταν μαγειρεύετε και ζητήστε του –ανάλογα με την ηλικία του- να σας βοηθήσει να μετρήσετε τα υλικά ή να διαβάσει τη συνταγή.

- Δώστε του ένα ημερολόγιο και ενθαρρύνετέ το να καταγράφει τις εμπειρίες του από τις διακοπές.

hamomilaki.blogspot.gr