ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Για ποιους θα μειωθούν οι συντάξεις από το 2014

Από το 2014 θα αρχίσουν οι νέες περικοπές στις συντάξεις και τις παροχές – παρά τις διαψεύσεις του υπουργείου - ως απόρροια μνημονικών διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Ο βασικός άξονας του νέου καθεστώτος που θα εφαρμοστεί στον υπολογισμό των συντάξεων θα είναι η υποχρέωση χορήγησης μόνο της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ ενώ η «αναλογική» θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση θα βαίνει μειούμενη, η δυνατότητα καταβολής της σύνταξης θα εξαρτάται από τα έσοδα του ταμείου.

Αν η οικονομία είναι εύρωστη – άρα και τα έσοδα σε ικανοποιητικό επίπεδο- θα καταβάλλονται οι συντάξεις και μάλιστα αυξημένες αφού θα αποτελούν συνάρτηση του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αν υπάρχει υστέρηση όπως σήμερα, οι συντάξεις θα είναι πενιχρές αφού το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη.

Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

Από την 1η-1-2014 θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών δηλαδή, σε περισσότερους από 120.000 συνταξιούχους. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται από το 65ο έτος με εισοδηματικά κριτήρια.

- Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1-1-2015, θα ισχύσει το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης που μπορεί να οδηγήσει σε μικρές ή και μεγαλύτερες απώλειες. (Γι αυτό το λόγο, οι δικηγόροι και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλισης συμβουλεύουν όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα να φύγουν πριν το 2015, για να διασώσουν ότι απέμεινε από τη σύνταξή τους. Σ' αυτό το αντικίνητρο «ποντάρει» και η κυβέρνηση πιστεύοντας ότι οι δυσοίωνες αλλαγές σε συνδυασμό με κάποια κίνητρα (εξαγορά 2 επιπλέον πλασματικών χρόνων) θα οδηγήσουν χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στην έξοδο). Η βασική σύνταξη υπολογίζεται αναλογικά με βάση τα έτη ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά προς το συνολικό χρόνο ασφάλιση (ν 3863/10 και 3865/10). Ολόκληρη τη βασική σύνταξη θα πάρουν μόνο οι ασφαλισμένοι από 1.1.2011, οι οποίοι θ’ αρχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη από το 2026.

Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο όλου του ασφαλιστικού βίου, αντί της καλλίτερης 5ετίας στην τελευταία δεκαετία που ισχύει σήμερα.

Ο νέος τρόπος μειώνει τις συντάξεις (έως 40% σε κάποιες περιπτώσεις) ενώ την περίοδο 2020 – 2060 σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% (από το 70% που είναι σήμερα).
newmoney.gr