Στην αντίπερα όχθη βρέθηκε όμως η Ρωσία, με τον πρεσβευτή της Μόσχας στον ΟΗΕ να αντιτείνει πως «δεν χρειάζεται να πηδάμε σε συμπεράσματα». Σημειώνεται πως η έκθεση δεν αποδίδει ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ για την επίθεση.
Την ερμηνεία τους ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ καταδεικνύει πως το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι υπεύθυνο για τη χημική επίθεση που έλαβε χώρα στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού εξέφρασαν την Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες η Βρετανία και η Γαλλία, με τη Ρωσία από την πλευρά της να σημειώνει πως δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την ενοχή της Δαμασκού.
Σημειώνεται πως η έκθεση δεν αποδίδει ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ για την επίθεση.
«Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση, που αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκε [νευροτοξικό] αέριο σαρίν με πυραύλους εδάφους-εδάφους, που μόνο το καθεστώς διαθέτει, καταδεικνύουν με σαφήνεια ποιος ευθύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Η έκθεση, που παραδόθηκε τη Δευτέρα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, περιέχει στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν, αλλά και τη χρήση πυραύλων εδάφους-εδάφους για την παράδοσή του στους στόχους.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Κάρνεϊ κινήθηκε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, επισημαίνοντας ότι η έκθεση των επιθεωρητών καθιστά σαφές ότι μόνο η συριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Προσέθεσε μάλιστα πως, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις διαθέτουν σαρίν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο χημικό όπλο.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία και η Δαμασκός έχουν κατηγορήσει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες ως υπαίτιους τους επίθεσης, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για απόπειρα της συριακής αντιπολίτευσης να προκαλέσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη συριακή εμφύλια σύρραξη.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» πως το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή του ότι τα τεχνικά ευρήματα που παρουσιάζονται στην έκθεση «δεν αφήνουν απολύτως καμία ευθύνη για την προέλευση της επίθεσης» αλλά «ενισχύει τη θέση αυτών που έχουν πει πως το καθεστώς [Άσαντ] είναι ένοχο», εξέφρασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.
Στην αντίπερα όχθη βρέθηκε όμως η Ρωσία, με τον πρεσβευτή της Μόσχας στον ΟΗΕ να αντιτείνει πως «δεν χρειάζεται να πηδάμε σε συμπεράσματα».
Νωρίτερα, ο Μπαν Κι-μουν καταδίκασε την επίθεση στη Δαμασκό ως «έγκλημα πολέμου».