Στο πένθος βυθίστηκε η βιομηχανία του θεάματος στην Ελλάδα στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του μεγάλου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νίκου Φώσκολου.
Ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος.
Κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 έκανε ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Ανεξάρτητος Τύπος». Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος ενώ ακόμα η ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ το οποίο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Όταν μάλιστα το ίδιο έργο εκδόθηκε έγινε μπεστ-σέλερ.
Κατά τη δεκαετία του '60 ξεκινά η καριέρα του ως θεατρικός συγγραφέας αλλά και κριτικός, υπογράφοντας περισσότερα από 1 θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων ήταν ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μεταπήδησε στον κινηματογράφο, γράφοντας το σενάριο για πάνω από 70 ταινίες. «Η υπολοχαγός Νατάσσα» (1970) μάλιστα, κατέχει το ρεκόρ της πιο εμπορικής ταινίας του ελληνικού σινεμά.
Το 1971 σημείωσε ρεκόρ θεαματικότητας 92% με την ιστορική τηλεοπτική σειρά του «Άγνωστος πόλεμος».
Μετά το 1991, όποτε εμφανίζεται η ιδιωτική τηλεόραση, υπογράφει το σενάριο της μεγάλης διάρκειας τηλεοπτικής σειράς «Λάμψη», η προβολή της οποίας κράτησε 14 χρόνια, με 3457 επεισόδια. Το 1993 έγραψε τη δεύτερη καθημερινή τηλεοπτική σειρά του, με τίτλο «Καλημέρα Ζωή» της οποίας η προβολή σταμάτησε το 2006, με 3179 επεισόδια.
Ο Νίκος Φώσκολος ήταν τακτικό μέλος της Ένωσης των Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου ενώ έχει αποσπάσει τρία βραβεία Σεναρίου, εκ των οποίων και ένα κρατικό για την ταινία «Κονσέρτο για πολυβόλα». Η ταινία του «Το αίμα βάφτηκε κόκκινο» (1965) προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών.
Ακόμη έχει τιμηθεί από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2007 και από την Ιερά Σύνοδο για την ταινία «Εν τούτω Νίκα» από την ΕΡΤ.
Φωτογραφία: Eurokinissi