ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ - ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 Τι λεει το δικηγορικό γραφείο Παπακωνσταντίνου για την εκτακτη εισφορά


ΠΡΟΣ: ΠΟΣΠΗΕΦ


Αξιότιμοι κύριοι.

Περιήλθε σε γνώση μου το από 11.10.2013 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο απευθύνεται στον Δικηγόρο του ΣΠΕΦ και αφορά καταγγελία του τελευταίου για το υπόψη θέμα. Ενόψει των ερωτημάτων που μου θέτουν μέλη σας για τη σημασία του εγγράφου αυτού σας σημειώνω τα εξής: Με το εν λόγω έγγραφο η ως άνω Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώνει για την πρόθεσή της να θέσει στο αρχείο τη συγκεκριμένη
καταγγελία του ΣΠΕΦ, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση παραβίασης διατάξεων του ενωσιακού δικαίου. Ειδικότερα, διαπιστώνει ότι ο συγκεκριμένος φόρος μπορεί να συνυπάρχει με τον Φ.Π.Α. και ότι δεν προκύπτει παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παραγωγών, ιδίως όσον αφορά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

          Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θετική. Επισημαίνεται ωστόσο ότι ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκκρεμούν προς εξέταση καταγγελίες που ασκήσαμε εκ μέρους εκατοντάδων παραγωγών και αφορούν την επίμαχη εισφορά. Όπως σας έχουμε ενημερώσει, μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας ενημέρωσε με την από 15.07.2013 επιστολή της ότι η καταγγελία που ασκήσαμε «χρήζει περαιτέρω εσωτερικής εξέτασης για να μπορέσει να αποφανθεί κατά πόσον το θέμα συνιστά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε.». Η πληροφόρηση που έχουμε εξάλλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι οι καταγγελίες που έχουμε ασκήσει εξετάζονται επισταμένα τόσο από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, όσο και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.


          Θα σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη της υπόθεσης.

          Με την ευκαιρία, σας ενημερώνουμε ότι η Δικηγορική Εταιρεία μας συνεχίζει να καταθέτει τα αναγκαία ένδικα βοηθήματα για τη διεκδίκηση των ποσών που έχουν παρακρατηθεί από τους παραγωγούς λόγω της επίμαχης εισφοράς. Παράλληλα, ξεκίνησε τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων για τη διεκδίκηση εκ μέρους των παραγωγών των οφειλών της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. για τις οποίες είναι προ πολλού υπερήμερη. Προέχον σκοπός στην περίπτωση αυτή είναι η διεκδίκηση των τόκων υπερημερίας και των τόκων επιδικίας με την άσκηση αγωγών.   



          Είμαι στη διάθεσή σας.



Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ – Ν. ΧΛΕΠΑΣ

ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ