ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Ο Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα

galopoula1-570
O σεφ ετοιμάζει το εορταστικό σου δείπνο με την καλύτερη γαλοπούλα.
ΥΛΙΚΑ

Για το πουλί
  • 1 γαλοπούλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσινο μήλο
  • θυμάρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι πιπέρι

Για τη μαρινάδα
  • 4 λίτρα νερό
  • 2 λεμόνια κομμένο στη μέση
  • 12 φύλλα δάφνης
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • 2 κ. σούπας ξερό θυμάρι ή μισό μάτσο φρέσκο
  • 5 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 200 γρ. αλάτι χοντρό ή το μισό ή λιγότερο ψιλό
  • 8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους σπασμένες
  • 4 κουταλιές της σούπας κόκκοι πιπέρι μαύρο

Για τη γέμιση
  • 1 χούφτα βερύκοκα ξερά
  • 1 χούφτα κάστανα βρασμένα
  • 1 χούφτα ξηροί καρποί (φυστίκια αιγίνης, κάσιους, καρύδια)
  • 150 γρ. βούτυρο χωρισμένο σε 2 μέρη
  • 250 γρ. ψωμί σε τρίμματα
  • 1 κύβο μυρωδικών
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 μάτσο θυμάρι φρέσκο
  • Προαιρετικά ένα μήλο πράσινο

Για την cranberry σος
  • 1 κονσέρβα σάλτσα κράνμπερι έτοιμη λίγα καρύδια

Για τη σάλτσα ψωμιού
  • 400 γρ. γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. ψωμί σε τρίμματα
  • 15 γρ. βούτυρο
  • μισό κρεμμύδι
  • 3 γαρύφαλλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι πιπέρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
Για τις πατάτες
  • πατατούλες μικρές
  • βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • μυρωδικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γαλοπούλα
Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2 - 3 μέρες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα μυρωδικά. Τα φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε τη μαρινάδα και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 24 ώρες. Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γαλοπούλα στο ψυγείο για ένα βράδυ. Βάζουμε το μήλο, το θυμάρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε τη γαλοπούλα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε τη γαλοπούλα πάνω σε σχάρα, από κάτω ένα ταψάκι με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε για 40 λεπτό ανά κιλό γαλοπούλας και την τελευταία μισή ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα για να πάρει η γαλοπούλα καλό χρώμα. ΠΑΝΤΑ πάνω σε σχάρα.
Για τη γέμιση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι και το σκόρδο πολύ πολύ καλά στο μισό βούτυρο Αυτό μπορεί να πάρει και μισή με μία ώρα?. Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε καλά το ψωμί για να πάρει χρώμα και να γίνει κριτσανιστό. Ύστερα προσθέτουμε τον κύβο και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην γίνει σαν κόλα. Σερβίρουμε σε πιατέλα. Για την κράνμπερι σος Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια.
Για τη σάλτσα ψωμιού
Βάζουμε το γάλα με το σκόρδο, τη δάφνη, τα γαρύφαλλα και το κρεμμύδι να βράσουν. Αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει το γάλα τα αρώματα των μυρωδικών για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πετάμε τα μυρωδικά. Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για 2 - 3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Για τις πατάτες
Βράζουμε για 5 λεπτά. Σοτάρουμε καλά στο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο με αλατοπίπερο και μυρωδικά..
 ΤΙΡ: Δεν κόβουμε τη γαλοπούλα για τουλάχιστον μισή ώρα από όταν βγει από το φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.