ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αυστραλιανό παγοθραυστικό πλησιάζει το ερευνητικό πλοίο

Αυστραλιανό παγοθραυστικό πλησιάζει το ερευνητικό πλοίο

Παγιδευμένο στους πάγους της Ανταρκτικής από την παραμονή Χριστουγέννων

Σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από το ρωσικό ερευνητικό πλοίο που επί έξι ημέρες έχει παγιδευτεί στους πάγους της Ανταρκτικής βρίσκεται ένα αυστραλιανό παγοθραυστικό.

Παρά την περιορισμένη, λόγω του χιονιού, ορατότητα, το πλοίο Aurora Australis πλησιάζει το Akademik Shokalskiy, ανακοίνωσε η Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα της Αυστραλίας (AMSA). To Shokalskiy έχει παγιδευτεί στον πάγο από την Τρίτη και βρίσκεται περίπου 2,800 χιλιόμετρα νότια του Χόμπαρτ της Ταζμανίας.

«Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής εάν ή πότε το Aurora Australis θα καταφέρει να προσεγγίσει το Akademik Shokalskiy, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και του πάγου που επικρατούν στην περιοχή. Εάν το Aurora Australis δεν καταφέρει να προσεγγίσει το Akademik Shokalskiy είναι πιθανό τότε το ελικόπτερο του κινέζικου πλοίου που βρίσκεται στην περιοχή να κάνει προσπάθειες προκειμένου να εκκενώσει τους 74 επιβαίνοντες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AMSA. 

Στο φιλανδικής κατασκευής Shokalskiy βρίσκονται 48 επιβάτες, 26 εκ των οποίων είναι τουρίστες και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες είναι το πλήρωμα του πλοίου.

Το Shokalskiy παγιδεύτηκε στον πάγο την παραμονή των Χριστουγέννων και έκτοτε περισσότερος πάγος έχει συγκεντρωθεί γύρω από το πλοίο κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολη την επιχείρηση προσέγγισής του. Το πλοίο απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για μια αποστολή με αφορμή την 100ή επέτειο του ταξιδιού του Αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική.