ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία των τελευταίων 10 χρόνων έφτασε στη Γη

hlios-570
Όπως αναφέρει η Nasa, χθες το πρωί στις 6 και 32 ο ήλιος απελευθέρωσε ηλιακή ακτινοβολία ίση με 7  φορές το μέγεθος της Γης, με το συγκεκριμένο φαινόμενο να είναι αρκετά σύνηθες στην επιφάνεια του και να ονομάζεται ηλιακή έκλαμψη, αλλά η ποσότητα που εκτόξευσε ήταν πρωτοφανής για την τελευταία δεκαετία.
Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι φαινόμενα που ελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας, οι οποίες ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και φτάνουν στη Γη μέσα σε μόλις 8 λεπτά. Το 90% αυτής της ενέργειας το απωθεί στο διάστημα η ιονόσφαιρα που βρίσκεται μετά την εξώσφαιρα και είναι το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας.
hlios1-570
Οι εκλάμψεις δεν έχουν επίδραση στο δέρμα και τον οργανισμό των ανθρώπων, αλλά επηρεάζουν τις ψηφιακές συνδέσεις και τα ραδιοκύματα. Μάλιστα, μια αποστολή στο διάστημα ρουκετών και εμπορευμάτων στο διαστημικό σταθμό ακυρώθηκε σήμερα εξαιτίας αυτής της έκλαμψης. Πάντως, η έκλαμψη δε θα προκαλέσει προβλήματα στους 6 αστροναύτες και κοσμοναύτες που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.