ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ημερίδα για τη νέα αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Πιερίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                    ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax:  2351 – 351207                             Κατερίνη, 24 Ιανουαρίου 2014


                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σ.Μαυρίδου: Επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης  του αγροτικού πληθυσμού

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση του αγροτικού κόσμου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα με θέμα τη νέα αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της περιόδου 2014 – 2020, που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Πιερίας,  την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014,  στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης.

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ο  Διευθυντής του Γραφείου της ΠΑΣΕΓΕΣ, στις Βρυξέλλες,κ. Γιάννης Κολυβάς. Παρόντες στην εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, το μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Διονύσης Φώλιος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτών, φορέων, αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και  πλήθος ενδιαφερομένων.  


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,  στο χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης  του αγροτικού πληθυσμού που αγωνιά –όπως δήλωσε- για τις επικείμενες αλλαγές που θα προκύψουν από τη νέα ΚΑΠ και που σχετίζονται με τις οικονομικές ενισχύσεις καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποτελέσει τη λύση για έξοδο από την κρίση.

Ο Διευθυντής του Γραφείου της ΠΑΣΕΓΕΣ, στις Βρυξέλλες,κ. Γιάννης Κολυβάς,   ανέλυσε τις πολλές -όπως είπε- αλλαγές που θα επιφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, επισημαίνοντας ότι «η νέα ΚΑΠ δεν είναι όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι μια ΚΑΠ «αλά κάρτ» με εξαίρεση ένα δύο θεματάκια που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες,  όπως είναι το αποκαλούμενο «πρασίνισμα» και η ενίσχυση για τους νέους αγρότες,  τα οποία είναι υποχρεωτικά για όλα τα κράτη-μέλη, όλα τα υπόλοιπα είναι δυνητικά και επαφίεται στην κρίση του κράτους-μέλους αν θα τα εφαρμόσει και πώς». Ο κ. Κολυβάς τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή που θα κάνει η χώρα μας για την εφαρμογή της, γιατί είναι πολλά τα χρήματα που θα αλλάξουν χέρια.

Άλλωστε, έκρινε ότι το υπουργείο πρέπει πολύ σύντομα να πάρει την τελική του απόφαση και να τη βάλει σε διαβούλευση, διότι η όποια απόφαση δεν αφορά μόνο το υπουργείο, αφορά τις αγροτικές οργανώσεις, αφορά τους αγρότες, κυρίως όμως αφορά τις τοπικές κοινωνίες.

«Πρέπει να κατευθύνουμε τη στήριξη, σ’ αυτούς που πραγματικά παράγουν και όχι σ’ αυτούς που έτυχε να έχουν δικαιώματα. Τα ιστορικά δικαιώματα καταργούνται το Δεκέμβρη του 2014 και πάμε σε νέας μορφή στήριξης» δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου της ΠΑΣΕΓΕΣ, στις Βρυξέλλες.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Κολυβάς απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων,  οι οποίοι παράλληλα εξέφρασαν και τις προτάσεις αλλά και τους προβληματισμούς τους για το θέμα.