ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Nέο χαράτσι στο τιμολόγιο της ΔΕΗ – Θα πληρώσουμε αυξημένο κατα 157% το τέλος ΑΠΕ

Έρχεται νέο χαράτσι στο τιμολόγιο της ΔΕΗ - Οι καταναλωτές θα πληρώσουν αυξημένο κατα 157% το τέλος ΑΠΕ
Tα σπασμένα της φούσκας των φωτοβολταϊκών καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω αυξήσεων έως και 157%  στο ειδικό τέλος για την πράσινη ενέργεια. καθώς το ύψος του ελλείματος ξεπερνά το 1,5δις ευρώ.
Ελλείψει άλλων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τον νόμο αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε την αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) μεσοσταθμικά κατά 98% από 1ης Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δεν θα καλύψει τη «μαύρη» τρύπα με άλλα μέτρα.
Σε επίσημη επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η ΡΑΕ αναφέρει πως «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για την υιοθέτηση σεναρίων ήπιας αποκλιμάκωσης, καθώς και μέτρων που δεν έχουν θεσμοθετηθεί». Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πω «εάν δεν ληφθούν προσεχώς επιπλέον δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον[...] ενώ παράλληλα αποτελεί αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η συνεχόμενη μετακύλιση του ολοένα και αυξανόμενου βάρους του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού στον φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή».
Χαρακτηριστικό είναι πως εάν δεν υπάρξει εναλλακτική, τότε το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 75 ευρώ τον μήνα.
Το υπουργείο,  έχει ελάχιστο διάστημα για να προβεί σε αποφάσεις επί του ζητήματος. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου ενημέρωσε με επιστολή του τη ΡΑΕ στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το new deal, τη συμφωνία, δηλαδή, με τους παραγωγούς λειτουργούντων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προβλέπει μείωση των εγγυημένων τιμών σε ποσοστό 35% - 40% για τα φωτοβολταϊκά και 10% για τις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ.
Το μέτρο συζητείται ατύπως με τους φορείς της αγοράς και τις τράπεζες εδώ κι ένα χρόνο περίπου και επιδίωξη του υπουργείου  είναι η μείωση των εγγυημένων τιμών να συνδυασθεί με επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων και με παράλληλη επιμήκυνση των συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ για την πώληση της παραγόμενης ενέργειας. Το μέτρο φαίνεται, πάντως, να μην έχει ακόμη αποσπάσει την έγκριση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόικας. Οι τράπεζες τέλος, φαίνεται να συμφωνούν στο γενικό πλαίσιο της προτεινόμενης ρύθμισης, παρουσιάζοντας ωστόσο κάποιες επιφυλλάξεις.
Τα ποσοστά των αυξήσεων ανά κατηγορία είναι τα εξής:
  • 157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση. Η σημερινή χρέωση αυξάνεται από τα 7,33 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χαμηλή τάση σε 18,81 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται από τα 6,87 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές χρήσεις της μέσης τάσης σε 17,89 ευρώ.
  • 86% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Σήμερα το μέσο νοικοκυριό έχει κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες και πληρώνει ετησίως 87,36 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ. Αν η απόφαση της ΡΑΕ ίσχυε άμεσα, τότε το μέσο νοικοκυριό θα πλήρωνε ετησίως 162,16 ευρώ. Πρόκειται για επιβάρυνση 75 ευρώ τον χρόνο.
  •  108% στις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και 102% στις «λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης (μικρές βιοτεχνίες). Τα μεν καταστήματα που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση θα κληθούν να πληρώσουν 45,33 ευρώ τη μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις μέσης τάσης θα κληθούν να πληρώσουν 17,89 ευρώ τη μεγαβατώρα από 8,87 ευρώ σήμερα.
  • 84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εδώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 1,79 ευρώ στα 3,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εφόσον η αύξηση ισχύσει από τον Μάρτιο, θα πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ότι θα τους μειώσει το ενεργειακό κόστος.