ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σεισμούς σε οχτώ περιοχές της Ελλάδας περιμένουν οι σεισμολόγοι [χάρτης]

seismos-kyllini 570
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των κατοίκων της Κεφαλλονιάς, όπου σήμερα το πρωί σημειώθηκε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 17 χλμ δυτικά του Ληξουρίου. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο αν πρόκειται για ισχυρό μετασεισμό ή για νέα σεισμική δόνηση.
Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι προβλέπουν ότι ισχυροί σεισμοί άνω των έξι Ρίχτερ θα σημειωθούν «με ορίζοντα δεκαετίας» σε οκτώ περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι σεισμολόγοι μελετούν τις περιοχές αυτές συστηματικά, προκειμένου να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των πολιτών. Οι «σεισμογενείς πηγές», όπως τις χαρακτηρίζουν, βρίσκονται σε όλο τον ελλαδικό χώρο, θαλάσσιο και χερσαίο. Στην κορυφή φυσικά βρίσκονται Κεφαλλονιά – Ζάκυνθος – Ιθάκη.
Πηγή φωτογραφίας: Καθημερινή
Πηγή φωτογραφίας: Καθημερινή
Οι «σεισμογόνες πηγές», όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία, εκτείνονται σχεδόν σε όλο τον ελλαδικό χώρο, θαλάσσιο και χερσαίο, «διασχίζονται» από μεγάλα σεισμικά ρήγματα, τα οποία δίνουν και τους ισχυρούς σεισμούς. Τα εν λόγω ρήγματα βρίσκονται υπό συνεχή επιστημονική παρακολούθηση. Στην κορυφή όλων οι Κεφαλονιά - Ζάκυνθος - Ιθάκη, δηλαδή το τόξο όπου καταγράφεται η υψηλότερη σεισμικότητα από το Γιβραλτάρ έως το Βιετνάμ και από τον Βόρειο μέχρι τον Νότιο Πόλο.