Η ενότητα του Άκη Πετρετζίκη στο Πρωινό mou δεν είναι μια απλή ενότητα μαγειρικής, αλλά δωρεάν σεμινάρια για νέες συνταγές. Νέα ανακάλυψη, το σιφόν κέικ πορτοκάλι και σοκολάτα.
ΥΛΙΚΑ
- 240 γρ αλεύρι μαλακό
- 360 γρ ζάχαρη χωρισμένο στη μέση
- 12 γρ Μπέικινγκ πάουντερ
- 6 γρ αλάτι
- 6 κρόκοι αυγών
- 110 γρ σπορέλαιο
- 60 γρ νερό
- 120 γρ χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
- 8 ασπράδια
- 100 γρ σοκολατένια δάκρυα ή ψιλοκομμένη σοκολάτα NESTLE
- Υλικά για την επικάλυψη
- 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα NESTLE DESSERT
- 100 γρ κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς
- Ετοιμάζουμε 2 μείγματα.
- Σε ένα μπολ περνάμε από σίτα το αλεύρι με τη μισή ζάχαρη (180 γρ), το μπέικιν και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, το σπορέλαιο, το νερό, το χυμό, το ξύσμα και τις βανίλιες.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα.
- Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα.
- Προσθέτουμε την άλλη μισή ζάχαρη και χτυπάμε συνέχεια μέχρι να πάρουμε μια μαρέγκα ωραία και γυαλιστερή αλλά προσοχή να μην την παραχτυπήσουμε και σφίξει πάρα πολύ και "ξεραθεί".
- Ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύουμε καλά να "ελαφρύνει" το μείγμα.
- Πολύ απαλά ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα σε 2 δόσεις. Αυτό το κάνουμε με μια σπάτουλα απαλά απαλά ώστε να μην χάσουμε όγκο από το μείγμα μας.
- Τέλος προσθέτουμε και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε και αυτά μέσα στο μείγμα.
- Έχουμε αλευροβουτυρώσει ελαφρά μια φόρμα για κέικ 25-28 εκ με τρύπα στη μέση.
- Ρίχνουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε για μια ώρα περίπου.
- Αφαιρούμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν κρυώσει καλά αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα επικάλυψης βράζοντας την κρέμα γάλακτος και ρίχνοντας τη πάνω στη σοκολάτα που την έχουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ομογενοποιούμε το μείγμα και το ρίχνουμε πάνω στο κρύο κέικ.